Γκουαϊδό στον Τσίπρα: Έλα μια εβδομάδα στη Βενεζουέλα του Μαδούρο και τα λέμε [βίντεο]

0

Aνησυχητική χαρακτήρισε ο Χουάν Γκουαϊδό τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ του καθεστώτος Μαδούρο και προ(σ)κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να πάει για μια εβδομάδα στη Βενεζουέλα, για να δει τι πραγματικά συμβαίνει.
«Να μείνει μια εβδομάδα στη Βενεζουέλα, για να ζήσει με τον κατώτατο μισθό, να δούμε τι γνώμη θα έχει για το καθεστώς Μαδούρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αυτοανακηρυχθείς προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη στήριξή του στον Μαδούρο, κόντρα στη στάση που έχει υιοθετήσει η παγκόσμια κοινότητα. Μάλιστα, η ΕΕ έχει δώσει τελεσίγραφο στον Μαδούρο να προκηρύξει εκλογές, διαφορετικά θα αναγνωρίσει ως προσωρινό πρόεδρο τον Γκουαϊδό.
«Θέλω να πιστεύω ότι οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης», είπε ο Γκουαϊδό, αναφερόμενος στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θέλω να αναμειχθώ περισσότερο στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας, ή στα εθνικά της συμφέροντα. Αλλά καλώ τον πρωθυπουργό ή οποιοδήποτε άλλο μέλος του κόμματός του να έρθει στη Βενεζουέλα όσο πιο σύντομα γίνεται. Και αύριο αν θέλει. Να πάμε μαζί σε νοσοκομεία, φαρμακεία, σχολεία της Βενεζουέλας. Ή να μείνει μια εβδομάδα και να ζήσει με τον κατώτατο μισθό της Βενεζουέλας, να δούμε τι γνώμη θα έχει για το καθεστώς Μαδούρο», πρόσθεσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Σε σχετική ερώτηση, ο Γκουαϊδό χαρακτήρισε ανησυχητική τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Περιμένω να συνταχθεί με τις φωνές όλης της ΕΕ και να στηρίξει τη διαδικασία αποκατάστασης της δημοκρατίας, τον τερματισμό της πείνας».
Στις ίδιες δηλώσεις, ο Γκουαϊδό κατηγόρησε τον Μαδούρο ότι έχει σφετεριστεί την προεδρία. Ακόμη, σημείωσε ότι το 83% των πολιτών ζει σε συνθήκες φτώχειας. «Ο κατώτατος μισθός είναι 3 δολάρια. Αυτό δεν είναι απλά φτώχεια, είναι μιζέρια», υπογράμμισε.
Σε ερώτηση για το αν απορρίπτει την πρόταση Μαδούρο για διάλογο, απάντησε: «Απορρίπτω κάθε ψεύτικη πρόταση που δεν οδηγεί σε λύση. Ο Μαδούρο δεν θέλει διάλογο, θέλει να κερδίσει χρόνο. Πιστεύουμε σε οποιαδήποτε πραγματική πολιτική λύση για αυτή τη σύγκρουση, όχι σε ένα μηχανισμό που σκοπό έχει να κερδίσει χρόνο μια δικτατορία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τον Μαδούρο
Υπενθυμίζουμε ότι την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Γραμματέα της  Κ.Ε. Πάνου Σκουρλέτη και αντιπροσωπείας του κόμματος, αποτελούμενη από την Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, μέλος της Π.Γ. και Επικεφαλής του Τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, τον Νεκτάριο Μπουγδάνη, Συντονιστή του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής και τα μέλη της Γραμματείας του Τμήματος Έλενα Μαράκα και Δημήτρη Ραπίδη, με τον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, F. Fernandez.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αμέριστη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον νόμιμο Πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Νικολάς  Μαδούρο, ύστερα από τη χθεσινή ενέργεια του ηγέτη της αντιπολίτευσης και Προέδρου της Εθνικής Συνέλευσης της χώρας Χουάν Γκουάιδο, να ανακηρύξει τον εαυτό του προσωρινό Πρόεδρο της χώρας, αμφισβητώντας με αυτό τον τρόπο, η αντιπολίτευση, το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών του περασμένου Μαΐου.
Η πράξη αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ενεργειών της αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα, που ως στόχο έχουν να αποσταθεροποιήσουν την Κυβέρνηση και  να εμφανίσουν τον Πρόεδρο της χώρας ως παράνομο.
Οι ενέργειες αυτές δεν έχουν σχέση με έναν ειλικρινή διάλογο που πρέπει να γίνει μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης.  Οι νεκροί των δύο τελευταίων ημερών και από τις δύο πλευρές πρέπει να είναι και οι τελευταίοι.
Στηρίζουμε την από καιρό διεθνή πρωτοβουλία του πρώην Πρωθυπουργού της Ισπανίας Θαπατέρο ώστε να προχωρήσει ένας ειλικρινής και γόνιμος δημοκρατικός  διάλογος μεταξύ των μερών, που θα επαναφέρει τη Βενεζουέλα στη σταθερότητα. Πάνω από όλα όμως, πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του λαού της Βενεζουέλας
».

Δείτε το βίντεο του ΣΚΑΙ με τις δηλώσεις του Χουάν Γκουαϊδό

Share.

Comments are closed.