Όπως αναμενόταν, ο Πάνος Καμμένος επέλεξε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση κάνοντας μερικές πολύ βολικές διευθετήσεις για τον πρωθυπουργό και για την συνέχιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Τις διευθετήσεις αυτές και την αποχώρηση Καμμένου η ΝΔ χαρακτήρισε «σκηνοθετημένο διαζύγιο» στην ανακοίνωσή της.
Όμως ας αφήσουμε την αντιπαράθεση των κομμάτων κι ας πιάσουμε την αριθμητική της ψηφοφορίας για το ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την στιγμή διαθέτει 145 βουλευτές. Στη περίπτωση που στην ψηφοφορία συμμετάσχουν και οι 300 θα χρειαστεί 151 βουλευτές, δηλαδή άλλους έξι.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής το Μαξίμου φέρεται να υπολογίζει στο να πουν «ναι» τουλάχιστον έξι βουλευτές κι επομένως δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με την ψήφο εμπιστοσύνης . Υπενθυμίζουμε ότι για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθώς φέρεται να έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες ψήφοι.
Τέσσερις βουλευτές ΑΝΕΛ δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης και οι άλλοι δυο
Ειδικά για την ψήφο εμπιστοσύνης, που θα ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας θα έχει (με τις ευλογίες του Πάνου Καμμένου) τέσσερις ψήφους από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ για να συνεχιστεί ο κυβερνητικός βίος: της Ελενας Κουντουρά, του Βασίλη Κόκκαλη, του Θανάση Παπαχριστόπουλου και του Κώστα Ζουράρι.
Σε αυτούς πρέπει να προσμετρηθεί και ένας «πρόθυμος» βουλευτής από το Ποτάμι: ο Σπύρος Δανέλλης θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, παρότι το Ποτάμι έχει δηλώσει την αντίθετη πρόθεση.
Προθυμότερη όλων εμφανίζεται η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία αφού πρώτα εξασφάλισε το υφυπουργείο Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση και κατά πάσα πιθανότητα θα ψηφίσει και την Συμφωνία των Πρεσπών.
Θα υπάρξουν πολιτικά «ανταλλάγματα» για τους «πρόθυμους» βουλευτές;
Με δεδομένα τα παραπάνω έχει αρχίσει μια συζήτηση για το αν θα υπάρξουν ή όχι πολιτικά «ανταλλάγματα» προς τα έξι αυτά πολιτικά πρόσωπα.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι και οι έξι «πρόθυμοι» βουλευτές έχουν ήδη διαπραγματευθεί με τον πρωθυπουργό και τα έχουν βρει
Πηγές αναφέρουν ότι η Κατερίνα Παπακώστα έχει ζητήσει να τοποθετηθεί υπουργός Δημόσιας Τάξης στον προσεχή ανασχηματισμό ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα βρει θέση προσεχώς και στα κυβερνητικά ψηφοδέλτια.
Ο Κώστας Ζουράρις, παρά τις δήθεν πατριωτικές κορώνες κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, ετοιμάζεται για το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, το οποίο θα μείνει ορφανό μετά την αποχώρηση της Κατερίνας Νοτοπούλου, η οποία θα είναι υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Παπαχριστόπουλος, δεν αποκλείεται να κληθεί να αναπληρώσει το κενό που θα αφήσει ο Νάσος Ηλιόπουλος, υφυπουργός Εργασίας, αφού θα διεκδικήσει τον δήμο Αθηναίων.
Η Ελενα Κουντουρά αναμένεται να παραμείνει στο υπουργείο Τουρισμού και πιθανόν να έχει και θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Σπύρος Δανέλλης , παρότι δεν θα αναλάβει πόστο υπουργού αφού προέρχεται από άλλο κόμμα, αναμένεται να διεκδικήσει εκλόγιμη θέση με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και να διασωθεί από ενδεχόμενο εκλογικό ναυάγιο του Ποταμιού.
Θα υλοποιηθούν όλα αυτά; Μένει απλά να το δούμε στο μέλλον!