Πορεία εκπαιδευτικών: Ένταση και επεισόδια έξω από τη Βουλή. Tα MAT τραυμάτισαν τον βουλευτή του ΚΚΕ  Γ. Δελλή και το μέλος της ΔΟΕ Θεοδώρα Δριμάλα  [153 φωτο]

0

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα προπύλαια του πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποίησαν σήμερα οι εκπαιδευτικοί ενάντια στο νέο σύστημα διορισμών που προωθεί η κυβέρνηση.
Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν χιλιάδες εκπαιδευτικοί και φοιτητές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, να προσέλθουν στη συγκέντρωση και την πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το σύστημα 15.000 προσλήψεων την επόμενη τριετία.
Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτυρήθηκαν γιατί στο νέο σύστημα διορισμών προκύπτει ότι το 50% της μοριοδότησης θα είναι το πτυχίο τους και  η προϋπηρεσία και το άλλο 50% η κατοχή ακαδημαϊκών τίτλων ( διδακτορικό, μεταπτυχιακό, ειδικά σεμινάρια κ.α.).
Δάσκαλοι και καθηγητές διαμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι το εν λόγω σύστημα διορισμών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας υποβαθμίζει το πτυχίο τους και παράλληλα τους «αναγκάζει σε περαιτέρω τίτλους σπουδών και κατά συνέπεια σε επιπλέον έξοδα».
Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν μετά τις 13:00 από τα Προπύλαια προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου ζητώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Αρχικά προσπάθησαν να ανέβουν στην Βουλή από τα σκαλιά στη μεριά που είναι το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Εκεί εμποδίστηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ, χωρίς να δημιουργηθεί κάτι το σημαντικό, πέρα από σπρωξιές και κάποια χτυπήματα με κλομπ.
Στην συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Μέγαρο Μαξίμου στην Ηρώδου Αττικού. Ωστόσο, στη διασταύρωση της Βασιλίσσης Σοφίας με την Ηρώδου Αττικού, ήταν παρατεταγμένες τρεις κλούβες των ΜΑΤ που εμπόδιζαν την κάθοδο προς του Μαξίμου.
Οι εκπαιδευτικοί φώναζαν συνθήματα και κρέμασαν πάνο στις κλούβες. 
Σε λίγο η Βασιλίσσης Σοφίας πνίγηκε στα χημικά, ενώ τραυματίστηκε στο κεφάλι το μέλος της ΔΟΕ Θεοδώρα Δριμάλα πιθανότατα από ρίψη δακρυγόνου ή βομβίδας κρότου λάμψης καθώς και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής, που τραυματίστηκε στο χέρι. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ προκειμένου να τους προσφέρει τις πρώτες βοήθειες και να τους μεταφέρει στο νοσοκομείο.
Οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από τη συμβολή των οδών Ηρώδου Αττικού και Βασιλίσσης Σοφίας και κατευθύνθηκαν στο υπό κατάληψη κτίριο της πρυτανείας στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και προς το ξενοδοχείο «Αμαλία» όπου πρόκειται να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις.
Οι ΔΟΕ και ΟΛΜΕ αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τη Δευτέρα, που ψηφίζεται το νομοσχέδιο στο οποίο έχει ενταχθεί ως τροπολογία το σύστημα διορισμών, με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή στις 15:00 ώρα, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Λίγη ώρα μετά το περιστατικό, το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει «την άγρια επίθεση των ΜΑΤ εναντίον της μαζικής συγκέντρωσης εκπαιδευτικών έξω από τη βουλή, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να εκτοξεύσουν, με τυφλό χτύπημα μέσα στο πλήθος, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης… Η επίθεση αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει κανένα δισταγμό, προκειμένου να επιβάλει την πολιτική της, η οποία στο χώρο των εκπαιδευτικών εκφράζεται με την ομηρία και ανεργία χιλιάδων συμβασιούχων και αδιόριστων, καθώς και με τα χιλιάδες κενά στα σχολεία» σημειώνουν από τον Περισσό, προσθέτοντας ότι για το συμβάν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, προχώρησε σε διάβημα προς την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
«Θεωρώ απαράδεκτες και πολιτικά επικίνδυνες τις σημερινές ενέργειες κάποιων ανδρών των ΜΑΤ οι οποίοι χτύπησαν στα τυφλά συγκεντρωμένους διαδηλωτές με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου -λάμψης, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο τραυματισμένοι ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και η Θοδώρα Δριμάλα, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ» δήλωσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.
«Αυτού του είδους οι αντιδημοκρατικές πρακτικές όσων επιμένουν να μη λαμβάνουν το μήνυμα των καιρών και νοσταλγούν άλλες, σκοτεινές, εποχές, δεν είναι ανεκτέ» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε πως «η σημερινή άγρια επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις, σε βάρος των εκπαιδευτικών, που είχε ως αποτέλεσμα και το σοβαρό τραυματισμό του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή, ο οποίος νοσηλεύεται, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι αδίστακτη».
«Με αυτό τον τρόπο φαίνεται πως σκοπεύει ο κ. Τσίπρας -όπως έκαναν κι όλοι οι προηγούμενοι- να “κλείσει τις εκκρεμότητές του”, δηλαδή να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά που έχει αναλάβει» πρόσθεσε.
Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε ότι για τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια σημερινής πορείας στο κέντρο της Αθήνας, διατάχθηκε η διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό του www.fourtounis.gr από το σημερινό συλλαλητήριο και τα επεισόδια

 

Share.

Comments are closed.