Πέρασε με 81 ψήφους η συνταγματική αναθεώρηση από τη Βουλή των Σκοπίων

0

Με 81 ψήφους από το σύνολο των 120 – οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE που αντιτίθεται στη συμφωνία με την Ελλάδα μποϊκοτάρισαν την ψηφοφορία – πέρασε από τη Βουλή των Σκοπίων η συνταγματική αναθεώρηση.
Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών ψήφισαν και οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος “BESA”.
Πλέον, η γειτονική χώρα ονομάζεται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Ανοίγει ο δρόμος για να έλθει η Συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τα όσα είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας, πλέον απομένει η αποστολή σχετικής επιστολής από την γειτονική χώρα με τις αναθεωρημένες τροπολογίες. Την επιστολή θα προωθήσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους πολιτικούς αρχηγούς και άμεσα θα φέρει την κύρωση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή. 
Η Βουλή της πΓΔΜ πέρασε την τροποποίηση του Συντάγματος, με βάση την οποία το όνομα της χώρας αλλάζει σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», όπως έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Νωρίτερα, έγινε γνωστό, ότι ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να εξασφαλίσει τις ψήφους που χρειάζονταν για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος, αφού κατέληξε σε συμφωνία με τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος BESA, Μπιλάλ Κασάμι.
Πριν από την ψηφοφορία, η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από τη Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών.
Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν:

  • την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατίας της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας),
  • το προοίμιο του Συντάγματος,
  • τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ
  • της υπηκοότητας, που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του “BESA”.

Σχετικά με το τέταρτο θέμα, την υπηκοότητα σε ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνεται ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.
Συγχαρητήρια δέχθηκε ο Ζόραν Ζάεφ από τον Γενς Στόλτενμπεργκ του ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος στην πΓΔΜ είναι απαραίτητο βήμα, προκειμένου να έλθει η Συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Σχόλιο του γραφείου τύπου του ΚΚΕ για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη βουλή της FYROM
«Το γεγονός ότι οι πρώτοι που έσπευσαν να συγχαρούν τον κ. Ζάεφ, για το αποτέλεσμα στη βουλή της FYROM, ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ και ο κ. Τσίπρας, επιβεβαιώνει δύο πράγματα:
Πρώτον, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών υπηρετεί τους αμερικανoΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς κι όχι την ειρήνη στην περιοχή και δεύτερον, ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο καλύτερος υπηρέτης αυτών των σχεδιασμών
»

Share.

Comments are closed.