Από Λυκούδη, Μαυρωτά και Θεοδωράκης εξαρτάται η πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης

0

Η κυβέρνηση συνεχώς υποστηρίζει ότι διαθέτει τις 151 ψήφους για την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, όμως γνωρίζει άριστα ότι επιβίωσή της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θετική ή αρνητική ψήφο των τριών βουλευτών του Ποταμιού.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Σπύρος Λυκούδης και ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι οι τρεις κρίσιμες ψήφοι που αν ψηφίσουν θετικά θα περάσει η συμφωνία για το «Βόρεια Μακεδονία». Αν όχι, η κυβερνητική πλειοψηφία θα παραμείνει – σύμφωνα με τους έως τώρα υπολογισμούς – στους 148.

  • Και τούτο διότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού που συνεκλήθη πριν τις γιορτές, γνωρίζουμε πλήρως τη θέση του κάθε μέλους.
  • ΟιΓρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς ότι θα καταψηφίσουν.
  • Ο Σπύρος Δανέλλης, όχι μόνο είναι αναφανδόν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά, έχει δηλώσει ότι είναι θετικός στο να ψηφίσει και πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
  • Και οι Στ. Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάςδιάκεινται θετικά προς τη συμφωνία, αλλά προβληματίζονται σχετικά με την μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Σε κάθε περίπτωση πάντως η ηγεσία του Ποταμιού διαμηνύει πως αν μετατρέψει ο Αλ. Τσίπρας την ψηφοφορία για τις Πρέσπες σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, τότε θα καταψηφιστεί.

Ενδεικτική η χθεσινή υπενθύμιση του εκπροσώπου του κόμματος Δημήτρη Τσιόδρα μέσω twitter: «Να υπενθυμίσω τη θέση του Ποταμιού ότι αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία, η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές. Κυβέρνηση μειοψηφίας δεν μπορεί να υπάρξει».
Τι έχει σίγουρο η κυβέρνηση;
Στα σίγουρα της κυβέρνησης μέχρι αυτή τη στιγμή θα πρέπει να περιληφθούν:

  • Και οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
  • Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ που διαμηνύει ότι θα ψηφίσει υπέρ τόσο της συμφωνίας και θα δώσει και ψήφο εμπιστοσύνης, αναχρειαστεί και στη συνέχεια θα παραδώσει την έδρα του στους ΑΝΕΛ.
  • Ο Σπύρος Δανέλλης του Ποταμιού
  • Η ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα

Ερωτηματικό υπάρχει για το τι θα πράξει η βουλευτής των ΑΝΕΛ και υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά η οποία έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει «κατά συνείδηση».
Στο Μαξίμου θεωρούν σίγουρα απέναντι τους  το ΚΙΝΑΛ, τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και την Ενωση Κεντρώων.
Σχετικά με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος που έχει εκφραστεί θετικά για την υπερψήφιση της συμφωνίας, το ζήτημα είναι ότι έχει διαμηνύσει ότι θα την υπερψηφίσει μόνο αν ο Τσίπρας προκηρύξει αμέσως εθνικές εκλογές.
Τι γίνεται με τους ανεξάρτητους;
Απλό τη δεξαμενή των ανεξάρτητων δεν αναμένονται εκπλήξεις καθώς:

  • ΟιΣτάθης Παναγούλης, Αριστείδης Φωκάς και Νίκος Νικολόπουλος έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν.
  • Ο Δημήτρης Καμμένοςκαι ο Γιώργος Λαζαρίδης, που αποχώρησαν το από τους ΑΝΕΛ διαφωνώντας με την απόφαση του Π. Καμμένου να επιτρέψει την υπογραφή της συμφωνίας, αναμένεται ότι θα καταψηφίσουν.
  • Οι 3 βουλευτές που προέρχονται από την Χρυσή Αυγή, Κ. Μπαρμπαρούσης, Δ. Κουκούτσης και Ν. Μίχος η εκτίμηση είναι ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία.
  • Τέλος ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδηςπου ψήφισε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης έχει ξεκαθαρίσει ότι διαφωνεί με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Με βάση την αριθμητική, το σύνολο των «σίγουρων» είναι 148 που μπορεί να φτάσουν τους 149, λόγω Κουντουρά. Το μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να εξασφαλίσει οπωσδήποτε τις 3 ψήφους των κ.κ. Θεοδωράκη, Λυκούδη και Μαυρωτά αν θέλει να φτάσει τον «μαγικό» αριθμό των 151 από τον οποίο εξαρτάται όχι μόνο η υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και η ίδια η πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης. Και τούτο διότι πολιτικά θα είναι εξαιρετικά αδύναμη η συνέχιση της θητείας της ως κυβέρνηση μειοψηφίας.

Share.

Comments are closed.