Categories: Άρθρα

Στο Αζερμπαϊτζάν τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στις 7 Γενάρη από Χριστιανούς, Μουσουλμάνους και Εβραίους

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τις λίγες χώρες του πλανήτη που τα Χριστούγεννα δεν γιορτάζονται μόνο από τους Χριστιανούς. Όσο παράξενο και αν ακούγεται τα Χριστούγεννα αλλά και το Πάσχα σε αυτή τη χώρα γιορτάζονται και από τους Μουσουλμάνους και τους Εβραίους.
Στο σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας και Ευρώπης στα σύνορα με Τουρκία, Ιράν και Ρωσία, η χώρα αυτή συνθέτει ένα πρωτόγνωρο μωσαϊκό θρησκειών που συνυπάρχουν αρμονικά σε αντίθεση με τα άλλα κράτη της ευρύτερης περιοχής.
Έτσι λοιπόν, στις 7 Ιανουαρίου όλες οι θρησκείες σε αυτή τη μακρινή χώρα της κεντρικής Ασίας θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με βάση το παλαιό/ιουλιανό ημερολόγιο.
«Πηγαίνουμε η μια θρησκεία στη γιορτή της άλλης υποστηρικτικά ως φίλοι που θέλουν να γιορτάσουν όλοι μαζί», τονίζει ο Μιλίκ Γελντάγιεφ επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας, «Εδώ οι Σιίτες παντρεύονται Σουνίτες ελεύθερα και κάνουν παιδιά. Κάτι πρωτόγνωρο για το μουσουλμανικό κόσμο. Μετά από την αθεϊκή κοινωνία της Σοβιετικής ένωσης οι άνθρωποι αισθάνθηκαν την ανάγκη να ακολουθήσουν τις θρησκείες τους και σε αυτήν την κοινωνία η αποδοχή και η εκτίμηση του διαφορετικού είναι βασικό κομμάτι της. Διδασκόμαστε καθημερινά να λειτουργούμε έτσι», προσθέτει.
Τα Χριστούγεννα θα εορταστούν και φέτος, όπως και κάθε χρόνο σε ναούς αλλά και σε σπίτια. Ανήμερα των Χριστουγέννων, δηλαδή σήμερα, η λειτουργία ξεκινησε από νωρίς και ήταν ανοιχτή σε όλους ανεξαρτήτως θρησκείας. «Μουσουλμάνοι και Εβραίοι θα βρεθούν και φέτος σε ορθόδοξη λειτουργία και θα προσευχηθούν μαζί με τους Χριστιανούς» τονίζει αξιωματούχος του οργανισμού της Κρατικής Επιτροπής Θρησκευτικών Συλλόγων του Αζερμπαϊτζάν.
Στη συνέχεια οικογένειες από όλες τις θρησκείες θα βρεθούν σε σπίτια για κοινό δείπνο. Κάθε θρησκεία ή πολιτισμός θα φέρει το δικό του φαγητό.
Πέρα από τις γεύσεις του καθενός, πιάτα που ενώνουν τους λαούς και τις θρησκείες στο παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι οι αγαπημένες αζέρικες γεύσεις. Το παραδοσιακό αζερικό φαγητό περιλαμβάνει το Μπαλίκ (πιάτο με κρέας, το οποίο σερβίρεται με σάλτσα ξινού δαμάσκηνου), το Ντόλμα (ψιλοκομμένο αρνί με μέντα, μάραθο, αμπελόφυλλα, φύλλα λάχανου και κανέλα), το Ντογκράμα (μια κρύα σούπα με ξινόγαλα, αγγούρια, κρεμμύδια και πατάτες) και το Λαβάνγκι (κοτόπουλο γεμιστό με βότανα και καρύδια).
Οι εορτασμοί θα συνεχιστούν μέχρι αργά, με χορούς και τραγούδια και την απαραίτητη κατανάλωση ποτού.
Χθες 6 Ιανουαρίου ο αζέρος πρόεδρος ευχήθηκε «Καλά Χριστούγεννα» στους πιστούς, όπως εύχεται και σε όλες τις άλλες θρησκείες, τις ημέρες των εορτών του.
Η κίνηση έχει υψηλό συμβολισμό θέλοντας να δείξει ότι η πολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν αποδέχεται και υποστηρίζει στον ίδιο βαθμό όλες τις θρησκείες
Το Αζερμπαϊτζάν είναι μια χώρα όπου δημιουργούνται ίσοι όροι για όλους τους λαούς και τις θρησκείες. Ο σημερινός πρόεδρος Ιλχάμ Αλιγέφ συνεχίζει σε αυτό το μοτίβο. Οι δε θρησκευτικoί ηγέτες πιστεύουν ότι η καλή οργάνωση των θρησκειών αντικατοπτρίζεται και την οργάνωση της καθημερινής ζωής.
Η παιδεία του Αζερμπαιτζάν δεν έχει θρησκευτικό διαχωρισμό καθώς όλα τα παιδιά θα πάνε στο ίδιο δημόσιο σχολείο ανεξαρτήτως θρησκείας.
Τα παιδιά διδάσκονται στο σχολείο περιστατικά που δείχνουν τη φιλία των θρησκειών. «Για παράδειγμα, ο εθνικός ήρωας του Αζερμπαιτζάν Άλμπερτ Αγκαρούνοφ με εβραϊκή καταγωγή έπεσε μαχόμενος το 1992 στον πόλεμο εναντίον της Αρμενίας για να υπερασπιστεί την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ως συμπολεμιστές του είχε Μουσουλμάνους. Με τον τρόπο αυτό η νέα γενιά διδάχτηκε τη συνεργασία Εβραίων- Μουσουλμάνων για το καλό της πατρίδας», επισημένει αξιωματούχος του οργανισμού της κρατικής επιτροπής Θρησκευτικών Συλλόγων του Αζερμπαϊτζάν.
Το παράδειγμα στα νέα παιδιά δίνουν οι λειτουργοί των θρησκειών. Όταν συναντιούνται στο δρόμο ένας ραβίνος με έναν ορθόδοξο ιερέα ή έναν ιμάμη σε δημόσιο χώρο, αρχικά θα αγκαλιαστούν. «Αν βάλετε δίπλα δίπλα τους ιερείς διαφορετικών θρησκειών τότε θα να σας αφηγηθούν αρκετές συναρπαστικές ιστορίες της φιλίας τους», σχολιάζει αξιωματούχος του οργανισμού της κρατικής επιτροπής Θρησκευτικών Συλλόγων του Αζερμπαϊτζάν.
«Τα παιδιά διδάσκονται στο σχολείο ότι δεν πρέπει να ανησυχούν για το ποια θρησκεία ή εθνική ομάδα έχει περισσότερη δύναμη. Αντίθετα διδάσκονται το πώς όλοι μαζί μπορούν να συνεργαστούν ώστε να οικοδομήσουν μια ασφαλή κοινωνία με οικονομική ανάπτυξη για όλους», συμπληρώνει, ενώ επισημαίνει ότι την ίδια ώρα Μουσουλμάνοι, Εβραίοι και Χριστιανοί δουλεύουν σε μεγάλα τεχνολογικά, αρχιτεκτονικά και επιστημονικά επιτεύγματα. 

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Νίκος Ανδρουλάκης:  Με δικές μου ενέργειες από το 2017 νομοθετήθηκε το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων – Γιατί η κυβέρνηση δεν το χρησιμοποίησε μέχρι σήμερα

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…

3 ώρες ago

BBC: Μετά από μέρες κλιμάκωσης, τι θα κάνει ο Πούτιν στη συνέχεια;

H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…

5 ώρες ago

Ο Δήμαρχος  Αγίας Παρασκευής, Γιάννη Μυλωνάκη συναντήθηκε με τον Καθηγητή ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα

Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…

7 ώρες ago

Μ. Χριστοδουλάκης: Στη Βαρσοβία με ευρωπαίους σοσιαλιστές βουλευτές για το Forum του FES: “Στρατηγικές ενάντια στην Ακροδεξιά»

Τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή το “4th Parliamentarian Forum: Strategies Against the Far Right” του…

9 ώρες ago

Αυτή είναι η αλήθεια για το σιντριβάνι του Συντάγματος, λέει ο Δήμος Αθηναίων – Τι υποστηρίζει το Υπουργείου Πολιτισμού

Ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Αθηναίων, σχετικά με το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος και τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησής…

18 ώρες ago

Real FM: Ανοιχτός σε συνεργασίες υπό όρους ο Νίκος Ανδρουλάκης – Στόχος η νίκη επί της ΝΔ (ολόκληρη η συνέντευξη)

Τη δημιουργία μιας αξιόπιστης εναλλακτικής έναντι της Νέας Δημοκρατίας έθεσε ως προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ ο…

1 ημέρα ago