Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών: Καταργείται η δημοκρατία στα υπηρεσιακά συμβούλια!

0

Την πρόθεση της κ. Ξενογιαννακοπούλου να καταργήσει τις πλειοψηφίες των υπηρεσιακών συμβουλίων, αν δεν συμφωνεί ο πρόεδρος καταγγέλει με ανακοίνωσή της η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ) της ΟΛΜΕ κάνοντας λόγω για νέους κανόνες “δημοκρατίας” που εισάγονται στα υπηρεσιακά συμβούλια της Δημόσιας Διοίκησης. Αυτό γίνεται, αναφέρει η ΠΕΚ, με νομοσχέδιο που καταθέτει στη βουλή και τροποποιεί το άρθρο 162 του Ν3528/07 (Δ.Υ.Κώδικας) προσθέτοντας διάταξη, σύμφωνα με την οποία για να είναι έγκυρη μια απόφαση πρέπει στην πλειοψηφία να είναι υποχρεωτικά και ο πρόεδρος!!!

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΕΚ
«Με μία πρωτοφανή – σε καιρούς δημοκρατίας – διάταξη στο σχέδιο νόμου για την «ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ», το Υπουργείο διοικητικής ανασυγκρότησης  καταργεί τη δημοκρατική λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων και επιβάλλει έναν καθεστωτικό και ολοκληρωτικό έλεγχο.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 30 του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι:
Το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, το Συμβούλιο Υπηρεσιακής Κατάστασης Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, τα Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων και τα Υπηρεσιακά Συμβούλια βρίσκονται σε απαρτία, όταν είναι παρόντα τρία (3) τουλάχιστον μέλη τους. Σε κάθε περίπτωση, για την ύπαρξη απαρτίας απαιτείται η παρουσία του Προέδρου ή του αναπληρωτή του. Τα Συμβούλια αποφασίζουν ή γνωμοδοτούν με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, στην οποία συμπεριλαμβάνεται οπωσδήποτε ο πρόεδρος.
Θα συμβαίνει δηλαδή το πρωτόγνωρο ότι για να λαμβάνεται μία απόφαση δεν θα αρκεί η πλειοψηφία, αλλά θα πρέπει αναγκαστικά σε αυτήν την πλειοψηφία να συμμετέχει και ο διορισμένος πρόεδρος του συμβουλίου. Σε διαφορετική περίπτωση ακόμη και  σε εκείνην  που θα υπάρχει πλειοψηφία 4 – 1 με μοναδικό μειοψηφούντα τον πρόεδρο, απόφαση δεν θα λαμβάνεται!
Αν δεν πρόκειται για παρανόηση, βρισκόμαστε μπροστά στην κατάργηση της αρχής της πλειοψηφίας και της δημοκρατίας στη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων.
Σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν,  οι αιρετοί εκπρόσωποι του κλάδου να δεχτούν αυτές τις καθεστωτικές αντιλήψεις ευτελισμού των δημοκρατικών διαδικασιών αλλά και την απαξίωση της παρουσίας τους ως εκπροσώπων των συναδέλφων.
Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει την απαράδεκτη διάταξη και την Ομοσπονδία –σε περίπτωση που αυτή ψηφιστεί-,  να καλέσει τους αιρετούς του κλάδου να παραιτηθούν  από όλα τα υπηρεσιακά Συμβούλια

Share.

Comments are closed.