Το Ποτάμι:  Να παρέμβει ο Άρειος Πάγος για Novartis

0

«Προτείνουμε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ως εποπτεύων, να καλέσει τους εισαγγελείς διαφθοράς που χειρίζονται την υπόθεση και να ζητήσει εξηγήσεις», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Ποταμιού
«Οι τριγμοί στα θεμέλια της Δικαιοσύνης και τα πλήγματα στο κράτος δικαίου συνεχίζονται. Όσα προκύπτουν, με αφορμή τις καταγγελίες του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση Novartis, απαιτούν την παρέμβαση του Αρείου Πάγου.
Προτείνουμε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ως εποπτεύων, να καλέσει τους εισαγγελείς διαφθοράς που χειρίζονται την υπόθεση και να ζητήσει εξηγήσεις. Και στη συνέχεια η εισαγγελία του Ανώτατου δικαστηρίου να επιλέξει τον τρόπο, ώστε να δοθούν απαντήσεις στους πολίτες για όλα αυτά που λέγονται και γράφονται και πλήττουν το κύρος των δικαστικών λειτουργών.
Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας έχει χρέος να απαντήσει στην τοποθέτηση καταπέλτη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που μιλάει για «θεσμική εκτροπή» σε ότι αφορά τη συμπεριφορά του υπουργού του, κ. Πολάκη. Το δημόσιο κάλεσμα των Δικαστών και Εισαγγελέων της χώρας προς «τον επικεφαλής της Κυβέρνησης, να αποδοκιμάσει τις τοποθετήσεις του υπουργού του» δεν μπορεί να μένει αναπάντητο από το Μέγαρο Μαξίμου. Οι ευθύνες του κ.Τσίπρα είναι τεράστιες και δεν καλύπτονται από τα μισόλογα του υπουργού Δικαιοσύνης. Αν ο κ. Τσίπρας δεν συμμερίζεται τα όσα λέει ο κ. Πολάκης οφείλει να τον αποπέμψει. Η σιωπή του ισοδυναμεί με απόλυτη κάλυψη.
Και είναι καθήκον των δημοκρατικών δυνάμεων να προχωρήσουν και πέρα από την αυτονόητη καταδίκη των απαράδεκτων παρεμβάσεων κυβερνητικών παραγόντων και να συμφωνήσουν σε τομές για την θεσμική θωράκιση της δικαιοσύνης και τελικά της δημοκρατίας. Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία για να θεσμοθετηθούν τρεις μεγάλες αλλαγές που αναλυτικά έχει καταθέσει το Ποτάμι:

  1. Αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, προκειμένου να κοπεί ο ομφάλιος λώρος της με την εκτελεστική εξουσία και το υπουργικό Συμβούλιο.
  2. Απαγόρευση συμμετοχής συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών σε κρατικές θέσεις για τουλάχιστον 3 χρόνια από τη συνταξιοδότηση τους. Έτσι, ώστε να πάψουν να υπάρχουν υπόνοιες μεροληψίας, προσυνεννόησης και συναλλαγής με την κυβέρνηση τα χρόνια που υπηρετούσαν.
  3. Κατάργηση του Μισθοδικείου. Οι μισθολογικές διαφορές των δικαστικών λειτουργών να επιλύονται αξιόπιστα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, όπως οι διαφορές όλων των δημοσίων λειτουργών
Share.

Comments are closed.