Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι ήταν αντίθετος στην παρακολούθηση των υπουργών του από μυστικές υπηρεσίες και πως δεν υπήρχαν στοιχεία για παράνομες δραστηριότητες.
Την άποψη ότι η διαφθορά είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» και υπενθυμίζει στην κυβέρνηση το ρητό του Σόλωνα «μηδένα προ του τέλους μακάριζε».
Σχετικά με υποθέσεις σκανδάλων κατά την περίοδο της δικής του πρωθυπουργίας, απαντά πως πολιτική ευθύνη, θα υπήρχε αν γνώριζε αλλά δεν έκανε τίποτα για παράνομες δραστηριότητες. Ο κ. Σημίτης προσθέτει ότι δεν υπήρξαν στοιχεία που να δείχνουν παρανομίες και πως ο ίδιος ήταν αντίθετος με την πρακτική των παρακολουθήσεων των υπουργών από τις μυστικές υπηρεσίες.
«Ήμουν και είμαι αντίθετος με την άποψη ότι οι υπουργοί θα πρέπει να παρακολουθούνται από μυστικές υπηρεσίες, ώστε ο πρωθυπουργός να γνωρίζει τι συμβαίνει. Τέτοιες πρακτικές δεν συμβιβάζονται με το ήθος, το οποίο είναι επιβεβλημένο σε μια δημοκρατική διακυβέρνηση. Επί της πρωθυπουργίας μου επίσης, όταν είχα οποιαδήποτε ορθή πληροφόρηση για πρόσωπα του περιβάλλοντός μου ή υπουργούς (ότι δεν έχουν την επιβεβλημένη συμπεριφορά), τους απομάκρυνα αμέσως από τη θέση τους» επισημαίνει ο κ. Σημίτης.
Είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα προσφύγει γρήγορα στον ESM για δανεισμό
Ο πρώην πρωθυπουργός αμφισβητεί το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η Ελλάδα βγαίνει στη μεταμνημονιακή εποχή, απαλλαγμένη από τις δεσμεύσεις της προηγούμενης περιόδου.
«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται βέβαιο ότι η Ελλάδα μετά το 2018 θα προσφύγει γρήγορα στον δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Αναπόφευκτη συνέπεια θα είναι η επιβολή νέων όρων στην οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης» τονίζει ο κ. Σημίτης.
Αναφέρεται στην ανάγκη διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής που να ταιριάζει στις σύγχρονες συνθήκες υπέρβασης των συνόρων και να ανταποκρίνεται ταυτόχρονα στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες των πληθυσμών της ΕΕ.