Δημήτρης Παλυχρονιάδης: Σχέδιο αποδόμησης των πτυχίων και των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών αλλά και των μονίμων εκπαιδευτικών

0

Ας μην ξεχνάμε όλοι/όλες ότι μπροστά μας ανοίγεται ένα τεράστιο μέτωπο πάλης ενάντια στις αντεργατικές και αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών που εισηγείται (προσοντολόγιο). Με την απαίτηση άμεσα, να αποφασίσει το Δ. Σ. της ΔΟΕ δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις, ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει μέσα στον Ιανουάριο του 2019 το νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών, επισημαίνουμε ότι:
1) πρόκειται για τη δεύτερη σοβαρότερη προσπάθεια ευτελισμού των δημόσιων πανεπιστημίων και των πτυχίων που παρέχουν, μετό από το νόμο 2525/1997 του Γ. Αρσένη και του υπόδικου Ι. Ανθόπουλου,
2) αν περάσει το σύστημα του προσοντολογίου, τότε το πτυχίο του πανεπιστημίου θα είναι απλά μια πιστοποίηση και το εφαλτήριο απλά για τη συλλογή άλλων “προσόντων” απαραίτητων ως προϋπόθεση διορισμού,
3) το νέο σύστημα προωθεί την σταδιακή ιδιωτικοποίηση του πανεπιστημίου και ξεκάθαρα είναι σε απόλυτη αντίθεση με τη Δημόσια και Δωρεάν παιδεία.
Ξεκινούν την εφαρμογή του σχεδίου αποδόμησης των πτυχίων και των εργασικαών δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτά πρώτα από τους αναπληρωτές και έχουν σειρά μετά οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί και η “αξιολόγησή τους” με τα ίδια ακριβώς κριτήρια που θα επιβληθούν (αν το επιτρέψουμε) για το διορισμό των αναπληρωτών. Κανένας/ καμιά από τις/τους συναδέλφους δεν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς θεωρώντας ίσως ότι είναι σε καλύτερη θέση από άλλους, ας πάψουν να το αισθάνονται αυτό γιατί ο πίνακας που θα καταρτιστεί με την εφαρμογή των κριτηρίων του προσοντολογίου είναι κινούμενη άμμος και θα τους πετάξει έξω στην επόμενη στροφή αντικαθιστώντας τους από άλλους που θα έχουν περισσότερα μόρια κάθε φορά.
ΑΜΕΣΑ η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ πρέπει να κηρύξουν δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις και να καλέσουν τους Συλλόγους Εκπ/κών Π. Ε. και τις Ε. Λ. Μ. Ε. σε έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις για την ανατροπή των σχεδίων της κυβέρνησης και την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων.
Όλοι/όλες έχουμε ευθύνη και το κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο ξεχωριστά. Πέρα από τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ πρέπει άμεσα να κινητοποιηθούν όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία (Σ.Ε.Π. Ε. & Ε. Λ. Μ. Ε.) για την προάσπιση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας και την ανατροπή του προσοντολογίου.
Στο Σύλλογο Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου ήδη κατατέθηκε από την παράταξή μας (ΔΙΕΞΟΔΟΣ) πρόταση για έκτακτη Γ. Σ. του σωματείου μας την Τετάρτη 9 – 1 – 2019 (το απόγευμα) στη βάση των προτάσεων που καταθέσαμε και υιοθετήθηκαν από τη Γ. Σ. του σωματείου μας της 29 – 11 – 2018 για μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών ΜΟΝΟ με βάση την προϋπηρεσία και το πτυχίο (πρόταση που μόνο εμείς υποστηρίξαμε και φροντίσαμε να περάσει από τη Γ. Σ. του σωματείου μας, αφού ΔΑΚΕ και ΠΑΜΕ είχαν διαφορετικές προτάσεις για το ζήτημα). Η απόφαση της ΔΟΕ, η οποία μιλά για “κυρίαρχο κριτήριο” στο σύστημα διορισμών την προϋπηρεσία και το πτυχίο, αφήνει ανοιχτό το δρόμο για την επιβολή και άλλων κριτηρίων.
Έχοντας ζήσει το τι έγινε την περίοδο 1998 – 2006 όπου μετά την επιβολή του νόμου 2525/1997 και τους δύο πρώτους διαγωνσμούς του ΑΣΕΠ πολλοί από εμάς μόνιμοι και αναπληρωτές είχαμε μείνει μόνοι να παλεύουμε, ενάντια στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, για τον μόνιμο διορισμό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με κριτήριο το έτος λήψης πτυχίου και την προϋπηρεσία, ενώ το συνδικάτο μας (ΔΟΕ) απουσίαζε, ας δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την ενότητα, πρώτα από όλα, των εκπαιδευτικών με στόχο την ανατροπή των εγκληματικών αυτών σχεδίων που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση και το ΥΠΠΕΘ.
Ας είναι το 2019 χρονιά των εργατικών αγώνων και των ανατροπών που αυτοί (οι εργατικοί αγώνες) θα φέρουν!!!!

Share.

Comments are closed.