Επιστολή-κόλαφος των πυρόπληκτων από το Μάτι: Τα σπίτια μας ρημάζουν

0

Με επιστολή – κόλαφο προς τον πρωθυπουργό και κάθε αρμόδιο υπουργό και κυβερνητικό αξιωματούχο οι πυρόπληκτοι κάτοικοι στο Μάτι μέσω της Συντονιστικής τους Επιτροπής (ΣΕΚΜΑ) διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν το γεγονός πως πέντε μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά τα σπίτια στην περιοχή ρημάζουν ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί καμία άδεια επισκευής ή κατασκευής.
«Ρημάζουν όλα τα σπίτια στο Μάτι, που κάηκαν στις 23/07/2018, παρά το πολυσέλιδο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Οι χειμωνιάτικες βροχές επιδεινώνουν την ήδη κακή κατάσταση των σπιτιών και αυξάνουν ακόμη περισσότερο το απαιτούμενο κόστος για την επισκευή τους.
Αν η κυβέρνηση την επομένη της καταστροφής εφήρμοζε το νομό για τις επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές (Π.Δ. της 8.2/1.3.1979, Δ 130), όλα ανεξαιρέτως τα σπίτια στο Μάτι θα επισκευάζονταν/ανακατασκευάζονταν άμεσα.
Αντ’ αυτού η κυβέρνηση προτίμησε – για λόγους που η ίδια γνωρίζει – να μας εμπλέξει & να εμπλακεί & η ίδια σε έναν κυκεώνα νομοθετημάτων με αποτέλεσμα να μην έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα καμία άδεια επισκευής/ανακατασκευής στο Μάτι
», αναφέρει αρχικά η ΣΕΚΜΑ.

Στα έξι σημαντικά σημεία τα οποία αναφέρει η ΣΕΚΜΑ είναι ότι οι πυρόπληκτοι ακόμη περιμένουν τη σχετική υπουργική απόφαση του ύψους της συνολικής οικονομικής βοήθειας που θα λάβουν για την επισκευή και ανακατασκευή των περιουσιών τους. Επίσης ότι ακόμη δεν έχει γίνει η διαμόρφωση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) με ότι αυτό συνεπάγεται. Παράλληλα, επισημαίνει στην επιστολή της ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί οι ήδη υπάρχουσες μελέτες και τοπογραφικές αποτυπώσεις για το Μάτι. Καταγγέλλουν ότι ανακοινώνεται από την κυβέρνηση η κατασκευή δρόμων χωρίς να υπάρχει η απαιτούμενη κυκλοφοριακή μελέτη.
Τέλος επισημαίνουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες που έπρεπε να «τρέξουν» τις διαδικασίες (fast track) έχουν ελλείψεις σε προσωπικό με αποτέλεσμα μια απίστευτη καθυστέρηση, αλλά και παρά τις υπουργικές δηλώσεις ότι «το Μάτι δεν είναι δάσος» εν τούτοις έχει οριστεί η διεύθυνση Δασών ως η αρμόδια υπηρεσία για τις απαραίτητες δασικές βεβαιώσεις.
«Σε αυτά τα μαύρα κουφάρια κατοικούσαν άνθρωποι, οικογένειες, των οποίων οι ζωές άλλαξαν δραματικά μέσα σε 2 ώρες. Άνθρωποι, που μένουν στις κατασκηνώσεις, τρέφονται σε συσσίτια, με αγωνία περιμένουν την εκκίνηση για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, ώστε να πάρουν πίσω τη ζωή τους. Μην ξεχνάμε πως στην Ελλάδα μας, το σπίτι είναι μέλος της οικογένειας!
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πρότυπο οικισμό ενώ αυτό που φαίνεται ότι πλησιάζει πλέον απειλητικά είναι ο ανύπαρκτος οικισμός.
Το καλοκαίρι του 2018 άφησε στις μνήμες μας ένα τεράστιο «γιατί», όσον αφορά την αμέλεια & ολιγωρία, που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός εκείνο το απόγευμα, ας μη γίνει το ίδιο & τούτο το καλοκαίρι
».

Με την επιστολή αυτή η Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων στο Μάτι καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για τις επισκευές και ανακατασκευές όλων των σπιτιών, με προτεραιότητα σε αυτές των μονίμων κατοίκων.
«Παρά τις κατ΄ επανάληψη διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για αποκατάσταση όλων των σπιτιών στο Μάτι, όπως έχει ισχύσει για όλες τις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, καμία άδεια δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα για το Μάτι.
Η ΣΕΚΜΑ εύχεται Καλή Χρονιά με υγεία σε όλον τον κόσμο & το 2019 να μας φέρει την δύναμη ψυχής που απαιτείται – αλλά και τις άδειες – για να ξαναφτιάξουμε τα σπίτια μας, το χωριό μας & τις ζωές μας
!», καταλήγει η επιστολή.

Share.

Comments are closed.