Τον Ιανουάριο η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή – Το σενάριο κυβέρνησης μειοψηφίας

0

Σίγουρες εμφανίζονται κυβερνητικές διπλωματικές πηγές ότι η Συμφωνία των Πρεσπών και οι σχετικές συνταγματικές τροπολογίες θα ψηφιστούν από τη Βουλή της γειτονικής ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν ακολούθως οι διαδικασίες εντός της Ελλάδας.
Με αυτό το δεδομένο η Συμφωνία εκτιμάται ότι θα έρθει εντός του Ιανουαρίου στο ελληνικό κοινοβούλιο, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, έχει εκφράσει την αντίθεσή του με τη Συμφωνία των Πρεσπών και φέρεται διατεθειμένος να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα. Μάλιστα, χθες ο κ. Καμμένος, μετά το τέλος της περιοδείας του σε φυλάκια της ζώνης ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού, ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά τις προθέσεις του: «Είναι γνωστό ότι έχω ανακοινώσει ότι σε περίπτωση που έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή θα παραιτηθώ από υπουργός Εθνικής Άμυνας και θα αποχωρίσω από τον κυβερνητικό συνασπισμό

Γιατί τον Ιανουάριο;
«Ο Ιανουάριος προκύπτει από το περιεχόμενο της ίδιας της συμφωνίας» σχολιάζει πηγή από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επιχειρεί να εξηγήσει το πώς ο Μάρτιος έγινε τελικά… Ιανουάριος.
«Περιμέναμε ότι ο Ζάεφ θα συναντούσε περισσότερες δυσκολίες στο να “περάσει” τη συμφωνία από τη Βουλή της ΠΓΔΜ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει» εξηγεί χαρακτηριστικά και επισημαίνει την ταχύτητα με την οποία υλοποιούνται οι δεσμεύσεις της σκοπιανής κυβέρνησης, καθώς όπως σημειώνει με νόημα, «ο Ζάεφ τα ‘χει βρει όλα» και «θα φέρει τη συμφωνία πιο γρήγορα στην πλευρά της Αθήνας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος θα ξεκινήσει εκ νέου στις 9 Ιανουαρίου, με τη σχετική ψηφοφορία να διεξάγεται στις 15 του ίδιου μήνα —και αμέσως μετά το «μπαλάκι» θα περάσει στην ελληνική Βουλή.

Έγκριση ακόμη και με 145 «ναι»
Η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να στηριχθεί από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δύο-τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ — κόντρα στην απόφαση του κ. Καμμένου — και ορισμένους ακόμη ανεξάρτητους. «Ερωτηματικό» παραμένει και η στάση κάποιων μεμονωμένων βουλευτών στο ΚΙΝΑΛ, την Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι, οι οποίοι επίσης φέρεται να προτίθενται να υπερψηφίσουν.
Σε κάθε περίπτωση, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εμφανίζονται σχεδόν βέβαιοι για την εξασφάλιση των 151 «ναι». Άλλωστε, θεωρούν ότι η συμφωνία θα μπορούσε να ψηφιστεί και με λιγότερες ψήφους.
Εφόσον, εξηγούν χαρακτηριστικά, απουσιάζουν από τη διαδικασία της ψήφισης 10 βουλευτές, τότε το σύνολο των παρόντων μειώνεται σε 290 και επομένως, η απλή πλειοψηφία έγκειται στους 145 βουλευτές, όσο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πόσο θα αντέξει η κυβέρνηση;
Αν η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών θεωρείται αντιμετωπίσιμο ζήτημα, δεν ισχύει το ίδιο και για την ψήφο εμπιστοσύνης. Με δεδομένη την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει διάφορα σενάρια για το μέλλον του κυβερνητικού σχήματος.
Τα σενάρια που βρίσκονται επί τάπητος είναι, κατά κύριο λόγο, δύο:
α) Κυβέρνηση μειοψηφίας: Εφόσον η κυβέρνηση δεν λάβει τη στήριξη ακόμη έξι βουλευτών, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 151, τότε ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει να προχωρήσει ως έχει, δηλαδή με κυβέρνηση μειοψηφίας. Σ’ ένα τέτοιο σενάριο, βέβαια, ο κυβερνητικός βίος δεν θα είναι μακρύς, με τον Μάιο να στήνονται τριπλές κάλπες (βουλευτικές, ευρωπαϊκές, αυτοδιοικητικές). Σ’ αυτό το διάστημα των λίγων μηνών έως τις εκλογές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα «φέρνει» στη Βουλή νομοσχέδια, τα οποία εκτιμάται ότι θα τυγχάνουν ευρύτερων συναινέσεων, αφήνοντας στην επόμενη Βουλή την έγκριση των κρισιμότερων και «δυσκολότερων» αποφάσεων.

β) Κυβέρνηση με… ορίζοντα το φθινόπωρο: Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσε να αποτελέσει «οδηγό» και για μία ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κουμουνδούρου, την κυβέρνηση θα μπορούσαν να στηρίξουν 2-3 νυν βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι οποίοι διαφωνούν με τη «γραμμή» Καμμένου, αλλά και ακόμη 2-3 βουλευτές άλλων κομμάτων. Σ’ ένα τέτοιο σενάριο, ο πολυπόθητος αριθμός των 151 φαίνεται πως θα επιτευχθεί, παρατείνοντας τον βίο της κυβέρνησης και μετά το καλοκαίρι.

Share.

Comments are closed.