«Χαστούκι» από την ΑΕΠΠ στην Περιφέρεια Αττικής – Παράνομος κρίθηκε ο περιοριστικός όρος του διαγωνισμού σχετικά με την απόσταση

0

«Χαστούκι» από την Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών στην Περιφέρεια Αττικής, αφού κρίθηκε παράνομος ο πρωτοφανής όρος που είχε τεθεί στη διακήρυξη για τη συντήρηση του οδικού δικτύου υπό τον τίτλο «Βελτίωση και περιοδική συντήρηση υποδομών στο πρωτεύον αστικό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής» προϋπολογισμού 15 εκ. €, για τον οποίο σας είχαμε ενημερώσει χθες με την ανάρτησή μας με τίτλο «Γιάννης Μανιάτης: Διαπλεκόμενοι ή ανίκανοι;»
Ειδικότερα η ΑΕΠΠ έκρινε ότι ο όρος που είχε τεθεί επί ποινή αποκλεισμού που προέβλεπε ότι το συγκρότημα παραγωγής ασφαλτοσκυροδέματος έπρεπε να βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 40 χιλ. σε ευθεία γραμμή από την Αθήνα (πλ. Συντάγματος) είναι παράνομος καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό της αρχής «Η συγκεκριμενοποίηση της χιλιομετρικής απόστασης δεν προέκυψε από καμία τεχνική αναγκαιότητα του υπό προκήρυξη έργου, προδήλως δε παρίσταται μη αναλογικός και κείμενος σαφώς εκτός των ορίων της διακριτικής ευχέρειας της αναθέτουσας αρχής να ορίζει κριτήρια επιλογής υπαγορευόμενα από την αρχή της ίσης μεταχείρισης».
Τον φωτογραφικό όρο του συγκεκριμένου διαγωνισμού που είναι το μεγαλύτερο έργο συντήρησης οδοποιίας που έχει δημοπρατήσει στην πενταετή θητεία της η διοίκηση της Ρένας Δούρου και προάγγελος διαγωνισμών συνολικού ύψους 88 εκ. € είχε καταδείξει πρώτη η Παράταξη Αττική – Γ. Σγουρός Μόνο με Έργο», ζητώντας την απόσυρση της διακήρυξης και την παραίτηση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη επί των Οικονομικών.
Συγκεκριμένα είχε καταγγελθεί ότι πρόκειται για πρωτοφανή και καινοφανή όρο, που δεν έχει τεθεί ποτέ ξανά σε κανέναν διαγωνισμό από τους δεκάδες που εκτελούνται για τη συντήρηση της οδοποιίας στην Αττική,  που σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους επί ποινή αποκλεισμού όρους περιορίζει τον ανταγωνισμό, κατά ευθεία καταστρατήγηση της εθνικής νομοθεσίας και των κοινοτικών Οδηγιών.
Σε σχετικές καταγγελίες για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό είχε προχωρήσει και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Έργων που δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα του την απόφαση.
Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι «Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής είναι έκθετη πολιτικά και ηθικά. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την επιμονή σε όρους που νοθεύουν τον ανταγωνισμό και καταστρατηγούν τις αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης. Δύο τινά συμβαίνουν. Ή εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα ή πρόκειται περί αδιαμφισβήτητης ανικανότητας. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση η διοίκηση της Περιφέρειας πρέπει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Το είπα και το ξαναλέω. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει παιχνίδια με το δημόσιο χρήμα».

Περιφέρεια Αττικής: Fake News και για την απόφαση της ΑΕΠΠ
Σχετικά με την απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) ως προς τον διαγωνισμό για το έργο «Βελτίωση και περιοδική συντήρηση υποδομών στο πρωτεύον αστικό οδικό δίκτυο Περιφέρειας Αττικής», προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ (με αναθεώρηση και ΦΠΑ), η περιφέρεια Αττικής επισημαίνει τα εξής:

«Η ΑΕΠΠ με την 1090/2018 απόφασή της κρίνει ότι (σελ. 50) «αβάσιμος είναι ο ισχυρισμός περί νόθευσης του ανταγωνισμού», ισχυρισμός που είχε προβληθεί από εργοληπτική εταιρεία και αναπαράγεται από ορισμένα ΜΜΕ. Όταν λοιπόν αυτή η ίδια η απόφαση της ΑΕΠΠ λέει με τόσο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι η Διακήρυξη διαγωνισμού την οποία δημοσίευσε η Περιφέρεια Αττικής δεν περιορίζει τον ανταγωνισμό και δεν είναι φωτογραφική τότε οι αναφορές ότι η Περιφέρεια Αττικής επιδεικνύει «επιμονή σε όρους που νοθεύουν τον ανταγωνισμό», δεν συνιστούν τίποτα άλλο παρά χοντροκομμένα ψέματα. Ο δε πρώην Περιφερειάρχης όφειλε να έχει διαβάσει την απόφαση πριν μιλήσει.
Η ΑΕΠΠ δικαιώνει σε όλα τα ζητήματα την Περιφέρεια Αττικής και εντοπίζει 
μια μόνον πλημμέλεια, ότι δηλαδή δεν αναφέρεται στα τεύχη του διαγωνισμού η αναλυτική τεκμηρίωση για έναν πρόσθετο όρο που τέθηκε στον διαγωνισμό σχετικά με την απαίτηση να ευρίσκεται το ασφαλτικό συγκρότημα εντός Αττικής.
Αφενός η πλημμέλεια αυτή είναι 
εύκολο να θεραπευθεί, καθώς η τεκμηρίωση αυτή υπάρχει ήδη στην υπηρεσία, απλά δεν γράφτηκε αναλυτικά στη Διακήρυξη του διαγωνισμού, αφετέρου η άποψη της Περιφέρειας Αττικής είναι ότι αυτό δεν απαιτείται και γι’ αυτό εντός της εβδομάδος κατατίθεται προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο. Όσοι λοιπόν επιχαίρουν, μάλλον βιάζονται και καλό θα ήταν να αναμένουν τη δικαστική απόφαση.
Η Περιφέρεια Αττικής επιχειρεί με 
απόλυτο σεβασμό της νομιμότητας και της διαφάνειας να αντιμετωπίσει όλες εκείνες τις παθογένειες, που εν προκειμένω οδηγούν στο να ευρίσκονται τα οδοστρώματα επί δεκαετίες σε κακή κατάσταση. Γι’ αυτό έχει σχεδιάσει ένα μεγάλο πρόγραμμα για την Οδική Ασφάλεια, συνολικού προϋπολογισμού 88 εκατ. ευρώ. Είναι μάλλον αναμενόμενο να βάλουν κατά αυτού του σχεδιασμού όσοι επί δεκαετίες συνέβαλαν στη δημιουργία της απαράδεκτης κατάστασης στην Οδική Ασφάλεια ή αδιαφόρησαν για την αντιμετώπιση της. Όσα fake news κι αν διακινήσουν όμως, δεν θα καταφέρουν να ανατρέψουν την προσπάθεια που γίνεται. Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι στον τόπο αυτό

Share.

Comments are closed.