Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (Π.Ε.Κ.): Η αδιαφορία του Υπουργείου «στραγγαλίζει» τα Σ.Δ.Ε.

0

Για μία ακόμη χρονιά τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.), βιώνουν τις συνέπειες της υποχρηματοδότησης και της εγκατάλειψης  από την πλευρά της Πολιτείας.
Τα ΣΔΕ είναι ένας καινοτόμος θεσμός δημόσιας εκπαίδευσης ενηλίκων, που ιδρύθηκε με τον Ν. 2525/97 με κύριο στόχο την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και την διευκόλυνση πρόσβασης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην αγορά εργασίας.
Το πολύ σημαντικό έργο των σχολείων αυτών, οι εκπαιδευτικοί, οι εκπαιδευόμενοι αλλά και ο ίδιος συνολικά ο θεσμός  απαξιώνεται και ευτελίζεται τα τελευταία χρόνια μέσα από την προκλητική αδιαφορία και ολιγωρία της Πολιτείας.
Η λειτουργία των σχολείων που έχει γίνει προβληματική τα δύο τελευταία χρόνια με  την πρόσληψη ωρομίσθιων σχεδόν στο τέλος της χρονιάς , την τραγική καθυστέρηση στις πληρωμές και τις ασφαλιστικές εισφορές των εκπαιδευτικών, φέτος οδηγείται σε αδιέξοδο με την διακοπή σχεδόν της χρηματοδότησής τους ακόμη και για τις βασικές λειτουργικές ανάγκες.
Όπως καταγγέλλουν οι Διευθυντές των ΣΔΕ της χώρας, «εδώ και ενάμιση έτος δεν έχει σταλεί καμία χρηματοδότηση για δαπάνες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία οποιασδήποτε σχολικής μονάδας», ενώ «οι προμηθευτές δεν έχουν εξοφληθεί ακόμα για προμήθειες μέσω εθνικών πόρων που αφορούν στο σχ. έτος 2015-2016»
Η τραγική αυτή εικόνα που αντικατοπτρίζει την γκρίζα πραγματικότητα των μνημονιακών πολιτικών στην εκπαίδευση, γίνεται ακόμη πιο γκρίζα για τα συγκεκριμένα  σχολεία.

Η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (Π.Ε.Κ.) συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματα των Διευθυντών, των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευομένων των ΣΔΕ και απαιτεί από  τη πολιτική ηγεσία  του Υπουργείου και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ την στήριξη των σχολείων και την άμεση λήψη όλων των μέτρων που απαιτούνται για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας τους.

Share.

Comments are closed.