«Καμπανάκι» από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας για το χρόνο απονομής δικαιοσύνης, τις αποφυλακίσεις και την απονομή της δικαιοσύνης

0

Ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στις Εισαγγελίες της χώρας και για τον υπερβολικό χρόνο που απαιτείται στην εκδίκαση των υποθέσεων εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), Ελευθέριος Μιχαηλίδης, κατά τις εργασίες της σημερινής 34ης τακτικής γενικής συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της ΕΕΕ ανέφερε ότι για τα πλημμελήματα απαιτούνται 5 χρόνια και για τα κακουργήματα 15 χρόνια, και πρόσθεσε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να γίνουν αλλαγές, αλλά και να βοηθήσουν όλοι οι παράγοντες σε αυτό. Ο κ. Μιχαηλίδης κρούοντας τον κώδωνα του κίνδυνου ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε αίθουσες, δεν μπορούμε να δικάσουμε και ο κόσμος ανησυχεί και είναι θλιβερό τόσα χρόνια να μην έχει γίνει καμία προσπάθεια για να υπάρξει κτίριο». Μάλιστα, πρότεινε να παρθούν αίθουσες από το Ναυτοδικείο, το Στρατοδικείο, καθώς «πρέπει να μια βρεθεί λύση, μεγάλες δίκες δεν πρόκειται να τελειώσουν ποτέ και η Ευρώπη μας καταδικάζει συνεχώς για καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων και έχει δίκιο».

Ακόμη, ο Ελευθέριος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι τα οργανικά κενά των δικαστικών υπαλλήλων είναι μεγάλα και μόνο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ανέρχονται στα 300. Κάνοντας κάποιες σκέψεις για το μέλλον ο πρόεδρος της ΕΕΕ ανέφερε ότι εν όψει της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος πρέπει να αλλάξει ο τρόπος επιλογής των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων, έτσι ώστε οι επιλογές να γίνονται από τους ίδιους τους δικαστές και εισαγγελείς και όχι από την εκάστοτε Κυβέρνηση και η θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να καλύπτεται από τον εισαγγελικό κλάδο και όχι από τον δικαστικό.
Σε άλλο σημείο, ο πρόεδρος της Ένωσης, κάνοντας κάποιες προσωπικές, όπως της χαρακτήρισε σκέψεις, ανέφερε ότι για την αποσυμφόρηση των φυλακών, οι οποίες έχουν 11.000 κρατούμενους, εκ των οποίων οι 3.400 είναι προσωρινά κρατούμενοι (προφυλακισμένοι), μπορεί να μειωθεί το ανώτατο όριο προφυλάκισης (18μηνο) και παράλληλα για μέρος των οικονομικών εγκλημάτων να προβλέπονται μόνο διοικητικές κυρώσεις και όχι ποινικές, έτσι ώστε να επέλθει αποσυμφόρηση των φυλακών.

Ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτύχης Φυτράκης, ανέφερε ότι είναι συνεχής η κυβερνητική προσπάθεια κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων και στελέχωσης των δικαστηρίων, ενώ αναφέρθηκε στις πρόσφατες αυξήσεις των θέσεων των εισαγγελικών λειτουργών όλων των βαθμών, αλλά και στη δημιουργία του Ευρωπαίου εισαγγελέα.
Παράλληλα, ο Ευτύχης Φυτράκης επισήμανε ότι μετά από κάποια χρόνια σημαντικών υστερήσεων επήλθε μισθολογική αποκατάσταση για τους δικαστές και εισαγγελείς. Επίσης, τόνισε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναμόρφωσης των Κωδίκων και η λειτουργία των τηλεδιασκέψεων μεταξύ των δικαστηρίων και φυλακών, έτσι ώστε να διευκολύνονται μάρτυρες, εμπειρογνώμονες, κ.λπ.

Από την πλευρά της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, στο χαιρετισμό της τόνισε ότι υπήρχαν από το 2014 υποθέσεις, οι οποίες δεν είχαν χρεωθεί και μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών ήταν μη χρεωμένες 80.000 υποθέσεις και σήμερα εκκρεμούν προς χρέωση 14.500 υποθέσεις.
Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, στο σύντομο χαιρετισμό της έκανε λόγο για την αξιοπιστία στο χώρο της Δικαιοσύνης και επισήμανε ότι οι ίδιοι οι δικαστές πρέπει να περιφρουρήσουν τόσο την Δικαιοσύνη όσο και την προσωπική αξιοπιστία τους, ανεξάρτητα από τους εξωγενείς παράγοντες.

Τέλος, στις εργασίες της γενικής συνέλευσης παραβρέθηκαν ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας και Ξένη Δημητρίου, αντίστοιχα, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχης Φυτράκης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γεώργιος Σταμαδιάνος, η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, εκπρόσωποι των κομμάτων και των άλλων δικαστικών Ενώσεων, κ.λπ.

Share.

Comments are closed.