Οι αλήθεια των τελευταίων δημοσκοπήσεων: Πρώτος Μητσοτάκης, δεύτερος Τσίπρας και τρίτο το ΚΙΝΑΛ

0

Κάθε φορά που ανεβάζω μια δημοσκόπηση, που φυσικά προηγείται η ΝΔ , ο φίλος μου ο Αντώνης με καταχερίζει, λέγοντας μου ότι έχω προσχωρήσει στο στρατόπεδο του Κυριάκου. Φυσικά και δεν ισχύει αυτό! Εκείνο που ασφαλώς ισχύει είναι ότι το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ είναι υπαρκτό, όπως και η δημοσκοπική αντοχή του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και η μάχη για την Τρίτη θέση ανάμεσα σε ΚΙΝΑΛ και Χρυσή Αυγή
Ας έρθουμε στα μέχρι τώρα δημοσκοπικά δεδομένα:
Καθαρό προβάδισμα της ΝΔ δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ αναμένεται ακόμη ένα κύμα μέχρι τα Χριστούγεννα.

Με βάση τα αποτελέσματά τους, η διαφορά αυτή κινείται κοντά σε διψήφιο ποσοστό, ενώ η ΝΔ αγγίζει με αξιώσεις την αυτοδυναμία και φλερτάρει με ποσοστά ακόμη και κοντά στο 40%.
Συγκεκριμένα:

  • στην έρευνα της Pulse (Σκάι) η διαφορά στην πρόθεση ψήφου είναι στο 9,5%,
  • στην έρευνα της Interview (Βεργίνα TV) στο 9,1%,
  • στην έρευνα της της Metron Analysis (Τα Νέα) στο 10,9%,
  • ενώ στην έρευνα της Public Issue εκτοξεύεται στο 16,5%

Φυσικά στο Μαξίμου αμφισβητούν αυτούς τους αριθμούς και υποστηρίζουν ότι οι «μυστικές» δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους όλα τα κομματικά επιτελεία δείχνουν μικρότερη διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: Περί το 5-6%.

Τα πρώτα συμπεράσματα από τις δημοσκοπήσεις

  • Η πραγματικότητα είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώνει πράγματι να διατηρήσει μεγάλο μέρος των δυνάμεών του και να είναι στις περισσότερες δημοσκοπήσεις στα όρια του 25% ή και πάνω από αυτά.
  • Άνετη επικράτηση της ΝΔ προδιαγράφουν και τα αποτελέσματα στην παράσταση νίκης, ενώ στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται σταθερά του Αλέξη Τσίπρα – αν και τα ποσοστά του «κανένα» εξακολουθούν να είναι πάρα πολύ υψηλά σε όλες τις έρευνες.
  • Εξαιρετικά υψηλά εξακολουθεί να κινείται στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών η Φώφη Γεννηματά.

Από τα παραπάνω στοιχεία, εύκολα μπορούμε να εξάγουμε τα εξής συμπεράσματα:

  • η ΝΔ είναι αδιαμφισβήτητο πλέον πως θα είναι η επόμενη κυβέρνηση
  • ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να διατηρήσει τις δυνάμεις που τον καθιστούν ισχυρό πόλο στο πολιτικό σκηνικό. Κατ’ ουσίαν, τον δεύτερο πόλο σε ένα σκηνικό νέου δικομματισμού, με βασικό του αντίπαλο τη ΝΔ. Αν μάλιστα καταφέρει και αυξήσει τη συσπείρωσή του, η οποία κινείται στο όριο του 50% και παραμένει έτσι εξαιρετικά χαμηλή, τότε μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και το 30% κι αυτό είναι πρακτικά που ελπίζουν στην Κουμουνδούρου.
  • Για την Τρίτη θέση, η μάχη ανάμεσα στο Κίνημα Αλλαγής και τη Χρυσή Αυγή είναι σκληρή, παρ’ ότι το ΚΙΝΑΛ έχει ανοδική πορεία, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να βάζει σοβαρή υποθήκη για να κατορθώσει να πάρει την τρίτη θέση και τη διερευνητική εντολή που τη συνοδεύει και τούτο το λέμε διότι σε κάποιες δημοσκοπήσεις το ΚΙΝΑΛ βάζει υποθήκη και για διψήφιο ποσοστό.
  • Ισχυρός παίκτης παραμένει και το ΚΚΕ, το οποίο διατηρεί σταθερές τις δυνάμεις του και σε κάποιες από τις δημοσκοπήσεις δείχνει ικανό να μπει «σφήνα» ανάμεσα στο ΚΙΝΑΛ και τη Χρυσή Αυγή.
  • Ένα ομόφωνο συμπέρασμα των δημοσκοπήσεων είναι πως η επόμενη Βουλή θα έχει, κατά πάσα πιθανότητα, πέντε κόμματα και δύο προβάλλουν ως «αουτσάιντερ» για ν’ αποτελέσουν το έκτο: Η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και η πρωτοεμφανιζόμενη Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η οποία παρουσιάζει διαρκή άνοδο.
  • Τέλος ΑΝΕΛ, Ποτάμι, Λαϊκή Ενότητα, Πλεύση Ελευθερίας και ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν δείχνουν ικανοί να ξεπεράσουν το όριο του 3% και να μπουν στη Βουλή, αφού τα ποσοστά τους στην πρόθεση ψήφου κινούνται σε όλες τις έρευνες κατά βάση κάτω από το 2%.
Share.

Comments are closed.