Έκθετο το Υπουργείο Παιδείας: Η αστυνομία επιβεβαιώνει τις συλλήψεις μαθητών στο Αγρίνιο

0

Επιπολαιότητα, προχειρότητα, στοχοποίηση και ανακάλυψη «εχθρών». Αυτά  τα στοιχεία χαρακτηρίζουν τους ιθύνοντες του Υπουργείου Παιδείας  που προχώρησαν στη σύνταξη της ανακοίνωσης με την οποία εξυπνακίστικα έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «Fake news» τη σύλληψη δύο μαθητών στο Αγρίνιο.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Το πρωί η ιστοσελίδα του Αγρινίου agriniopress.gr μετέδωσε την είδηση πως χθες συνελήφθησαν δύο μαθητές γυμνασίου του Αγρινίου γιατί υποκίνησαν την κατάληψη του 2ου Γυμνασίου Αγρινίου καθώς και οι γονείς τους για παραμέληση ανηλίκων.
Χαρακτηριστικά αναφέρει η ιστοσελίδα: «Οι μαθητές που συνελήφθησαν, με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης, είναι 14 και 16 ετών ενώ για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων συνελήφθησαν και οι γονείς τους, ενώ αναζητείται και ένας ακόμη μαθητής 14 ετών για τον ίδιο λόγο καθώς και ο γονέας του.».

Από κει και μετά το θέμα πήρε πανελλήνιες διαστάσεις καια υτό ανάγκασε το Υπουργείο Παιδείας να το διαψεύσει εκδίδοντας την ακόλουθη ανακοίνωση:
«01-12-18 Fake news η σύλληψη δύο μαθητών στο Αγρίνιο
Με αφορμή ψευδές δημοσίευμα της ιστοσελίδας Agriniopress -το οποίο αναπαράχθηκε και από άλλες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες- περί δήθεν σύλληψης δύο ανήλικων μαθητών Γυμνασίου σε σχολείο στο Αγρίνιο, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων διευκρινίζει:
Καμία σύλληψη μαθητή δεν υπήρξε στο Αγρίνιο. Θα ήταν εξάλλου εντελώς παράνομο μετά και την κατάργηση της σχετικής διάταξης του νόμου Διαμαντοπούλου (4009/11) που ποινικοποιούσε τις μαθητικές καταλήψεις.
Είναι προφανής ο στόχος τόσο του αρχικού δημοσιεύματος όσο και της αναπαραγωγής του από ορισμένες ιστοσελίδες που δημοσίευσαν την δήθεν είδηση χωρίς να επιβεβαιώσουν αν ανταποκρίνεται στην αλήθεια

Η αποκάλυψη της αλήθειας και η ευθύνες του Υπουργείου
Το agrinionews.gr μη έχοντας αμφιβολία για την αξιοπιστία της είδησης που μετέδωσε ζήτησε επίσημη ενημέρωση από το Γραφείου Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης στην Πάτρα.

Το Γραφείο Τύπου, επιβεβαιώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο, τις συλλήψεις των μαθητών.
Συγκεκριμένα, ανέφερε το Γραφείο Τύπου, ότι το μεσημέρι της Παρασκευής 30 Νοεμβρίου, έγινε καταγγελία από τον Διευθυντή του Γυμνάσιου, ότι μαθητές παρεμπόδισαν την προσέλευση των συμμαθητών τους στο σχολείο και την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων.
Η Αστυνομία μετά την καταγγελία του Διευθυντή, προχώρησε στη σύλληψη των δυο μαθητών 14 και 16 ετών, στις 5 το απόγευμα.
Είχε προηγηθεί ενημέρωση του Εισαγγελέα για την καταγγελία, που ζήτησε τον σχηματισμό δικογραφίας και την σύλληψη των μαθητών. Μάλιστα φέρεται να ζήτησε ενημέρωση, όταν οι μαθητές συλληφθούν.
Οι δυο μαθητές, με τους γονείς τους, μετέβησαν στο αστυνομικό μέγαρο του Αγρινίου, όπου και συνελήφθησαν.
Ο 14χρονος και ο 16χρονος μετά την κατάθεση τους, αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ σε βάρος σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη οικιακής ειρήνης.
Οι γονείς των δυο παιδιών , σύμφωνα με την ίδια, επίσημη ενημέρωση, δεν συνελήφθησαν , αλλά θα σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος τους για παραμέληση της εποπτείας των παιδιών τους.
Επίσης δικογραφία σχηματίζεται σε βάρος και ενός τρίτου μαθητή, που φέρεται να κατονομάστηκε από την διεύθυνση ως ένας εκ των υποκινητών της κατάληψης και της αναστάτωσης που προκλήθηκε στο σχολείο.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η διεύθυνση του σχολείου, έδωσε περισσότερα από τρία ονόματα μαθητών, ως υποκινητές της κατάληψης.

Μετά από τα παραπάνω καλείται λοιπόν ο Υπουργός Κ. Γαβρόγλου  να πάρει και ο ίδιος ένα τηλέφωνο… αρμοδίως για να ενημερωθεί μιας και τόσο επιπόλαια έσπευσε να στιγματίσει ένα Μέσο Ενημέρωσης και μάλιστα τοπικό, λέγοντας πως «είναι προφανής ο στόχος τόσο του αρχικού δημοσιεύματος όσο και της αναπαραγωγής του από ορισμένες ιστοσελίδες που δημοσίευσαν την δήθεν είδηση χωρίς να επιβεβαιώσουν αν ανταποκρίνεται στην αλήθεια».
Μετά απ’ όλα αυτά το agriniopress δηλώνει ότι θα συνεχίσει με εγκυρότητα και αμεσότητα να ενημερώνει την τοπική κοινωνία εκφράζοντας τη λύπη του για την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, το οποίο υποτίθεται πως έχει οργανωμένο γραφείο τύπου και «φιλτράρει» τις ειδήσεις, πριν προβεί σε σπασμωδικές κινήσεις. Τα περί «προφανών στόχων…» ασφαλώς και επιστρέφονται…

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner