Ανακοίνωση Δημοκρατικής Συνεργασίας Π.Ε. για τις καταλήψεις σχολείων

0

H ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με αφορμή τις καταλήψεις σχολείων ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και τις διάφορες δηλώσεις κυβερνητικών, πολιτικών, συνδικαλιστικών και άλλων κύκλων σχετικά με την υποκίνηση ή όχι των συγκεκριμένων δράσεων δηλώνει τα παρακάτω:

  • Το δημόσιο σχολείο δεν πρέπει να γίνεται χώρος αντιπαράθεσης και μισαλλοδοξίας για κανένα θέμα. Οτιδήποτε χρησιμοποιείται για να διχάσει τη νέα γενιά, να την συκοφαντήσει ή να την στοχοποιήσει, βρίσκεται απέναντι από όσα ως παραταξιακός χώρος πρεσβεύουμε και το αντιπαλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
  • Ως παράταξη αλλά και ως ατομικά υποκείμενα, είμαστε υπέρ της φιλίας των λαών και των σχέσεων καλής γειτονίας. Υποστηρίζουμε διαχρονικά την επίλυση των διαφορών και στρέφουμε το βλέμμα μας στο μέλλον και όχι στο διχαστικό παρελθόν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεχόμαστε λύσεις και συμφωνίες εθνικά προβληματικές.
  • Οι τραγικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας περί «ρωμαλέου» μαθητικού και φοιτητικού κινήματος το οποίο όφειλε να αναλάβει δράση για να δώσει λύσεις στα προβλήματα, έχουν πολλαπλές ερμηνείες ανάλογα με το πώς τις αντιλαμβάνεται ο καθένας, και πολύ σύντομα αποδείχτηκε ότι είναι λανθασμένες και επικίνδυνες. Ο ίδιος αυτοαναιρείται όταν σήμερα καταγγέλλει τις καταλήψεις ενώ μέχρι χτες υποστήριζε τη «ρωμαλέα» δράση! «Ρωμαλέοι» νιώθουν πιθανώς και οι μαθητές που νομίζουν πως τα εθνικά θέματα λύνονται με μαθητικές καταλήψεις!
  • Όσοι κατά το παρελθόν ενθάρρυναν, υποστήριζαν, και επιβράβευαν μαθητικές καταλήψεις επειδή θεωρούσαν πως τους εξυπηρετούσαν καθώς δημιουργούσαν προβλήματα στους πολιτικούς τους αντιπάλους, βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με τα αδιέξοδά τους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από τον Πρωθυπουργό της Χώρας δεν υπάρχει! Οι προπηλακισμοί πολιτικών αντιπάλων, οι μούντζες κατά κυβερνητικών παραγόντων στις παρελάσεις, η συνύπαρξη με τους φασίστες στις πλατείες των ψευτοαγανακτισμένων, η στοχοποίηση περιόδων δημοκρατικής διακυβέρνησης της Χώρας και προόδου σε όλους τους τομείς, όπως η Μεταπολίτευση, είναι βέβαιο ότι δημιούργησαν «εύφλεκτο» υλικό το οποίο δεν μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί.
  • Τα προβλήματα στην εκπαίδευση τα οποία ήταν μεγάλα, παρέμειναν τέτοια, καθώς καμία πολιτική σε προοδευτική κατεύθυνση δεν υλοποιήθηκε από την συγκυβέρνηση των πρώην μνημονιοσκιστών. Αυτά τα προβλήματα τροφοδοτούν τις εντάσεις.
  • Η στοχοποίηση όσων αντιδρούν ακόμα και με λανθασμένο τρόπο ή τακτική και το «τσουβάλιασμά» τους κάτω από την ρετσινιά του φασίστα, είναι πράξη εμετική και εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς ουσιαστικά απενοχοποιεί τον όρο του φασίστα συμπεριλαμβάνοντας από μικρούς μαθητές, μέχρι εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους, διαφωνούντες κάθε είδους και «ξεπλένει» τους πραγματικούς φασίστες οι οποίοι δυστυχώς υπάρχουν και χρειάζονται ουσιαστικές παρεμβάσεις, οι οποίες πρέπει να ξεκινούν από τον χώρο του σχολείου, για να αντιμετωπιστούν και να εξαφανιστούν.
  • Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχει κανένα πρόβλημα να  
    υπονομεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και να οδηγήσει σε πόλωση. Από την άλλη πλευρά και η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να λαϊκίζει, υποστηρίζοντας σήμερα, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, τις καταλήψεις των μαθητών προσδοκώντας σε πολιτικά οφέλη ενώ μέχρι χτες τις καταδίκαζε απερίφραστα. Και οι δύο αυτοί πολιτικοί χώροι οφείλουν να αντιληφθούν ότι η εκπαίδευση δεν προσφέρεται ως πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καλεί ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς) να εργαστεί ώστε να μην διχαστεί η νέα γενιά αλλά και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία μέσα στους σχολικούς χώρους.

Share.

Comments are closed.