Σε συνέχειες η κορυφαία συνεδρίαση στο Δ.Σ. Χαλανδρίου για Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμό – Εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα 2019

0

Τελικά με δόσεις θα ολοκληρωθεί η κορυφαία συνεδρίαση κάθε Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου, που αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, για το Χαλάνδρι. Η Δευτέρας 26 Νοεμβρίου 2018 αποδείχθηκε επιτυχής κατά το ήμισυ, αφού εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα, αλλά η συζήτηση του Προϋπολογισμού δεν έγινε ποτέ, καθώς η μαζική αποχώρηση αρκετών μελών της μειοψηφίας στέρησε την απαρτία από το Σώμα.
Βέβαια, για να… γράψουμε και του στραβού το δίκιο, συνεδρίαση για τον Προϋπολογισμό, που ενώ είναι ορισμένη για τις 9 το βράδυ της Δευτέρας, και τελικά έφτασε να ξεκινήσει γύρω στις 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, δηλαδή την επόμενη μέρα!! Η αιτία της καθυστέρησης έναρξης της συζήτησης ήταν ότι η διοίκηση επέλεξε να προηγηθούν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση 51(!) θέματα, εκ των οποίων το 51ο ήταν το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019.

Η συζήτηση και ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Χαλανδρίου
Αφού συζητήθηκαν τα 50 Θέματα ακλούθησε η παρουσίαση του ο 51ο, του Τεχνικού Προγράμματος για το επόμενο έτος, γύρω στις 12.15 μετά τα μεσάνυχτα.

Ο αντιδήμαρχος Κώστας Γερολυμάτος μεταξύ των άλλων υποστήριξε, ότι από το 2014, οπότε και ανέλαβε η παρούσα δημοτική αρχή, έχουν δημοπρατηθεί 58 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ, με στόχο η πόλη «να σταθεί στα πόδια της» και «να μπορεί να διαχειρισθεί την επόμενη μέρα».
Από πλευράς μειοψηφίας, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Χαλάνδρι σε Δράση, Γ. Κουράσης, είπε στη διοίκηση ότι στην περσινή συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα είχαν γίνει κάποιες παρατηρήσεις από πλευράς της μείζονος μειοψηφίας, οι οποίες μπορεί μεν στο φετινό Πρόγραμμα να μπήκαν στους κωδικούς, αλλά αυτό έγινε με «υποτυπώδη τρόπο», μόνο και μόνο για «να ρίξετε στάχτη στα μάτια μας», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Εν συνεχεία ο κ. Κουράσης παρατήρησε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ του παρουσιαζόμενου Τεχνικού Προγράμματος και των αντίστοιχων εγγεγραμμένων ποσών στον Προϋπολογισμό του Δήμου, μπαίνοντας σε μια αρκετά τεχνική αντιπαράθεση τόσο με τον κ. Γερολυμάτο, όσο και με την αντιδήμαρχο Οικονομικών, Ελένη Χριστούλη.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Λαϊκής ΣυσπείρωσηςΛούλα Καρατζά, τόνισε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα αποτυπώνει τη μία από τις δύο συγκρουόμενες πολιτικές στον χώρο της Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα αυτή που έρχεται να υπηρετήσει τα σχέδια για την αύξηση των ιδιωτικών κερδών, εις βάρος των πραγματικών αναγκών των λαϊκών νοικοκυριών.
«Ο δημότης πληρώνει τα πάντα, από τα σπάργανα μέχρι τα σάβανα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Καρατζά, προσθέτοντας ότι η διοίκηση πορεύεται καθ’ υπόδειξη του Οικονομικού Παρατηρητηρίου και των κεντρικών εντολών, προσπαθώντας ταυτόχρονα – αντί να αφυπνίσει και κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία – να «την αποκοιμίζει περισσότερο».
Ο επικεφαλής της παράταξης Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία, Άγγελος Νταβίας, αφού ανέφερε ότι από πλευράς διαδικασίας η συζήτηση έχει «υποτιμηθεί», είπε ότι και ενόψει απλής αναλογικής, θα έπρεπε η διαδικασία να γίνεται διαφορετικά, με τη διοίκηση να πραγματοποιεί μια «πολιτική υπέρβαση».
Στην παρούσα φάση και λέγοντας ότι θα ψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα, ο κ. Νταβίας ζήτησε από τη διοίκηση να κινηθεί σε ό,τι αφορά αυτό σε «διαχειριστικό επίπεδο», αφήνοντας τους όποιους στρατηγικούς σχεδιασμούς στη διοίκηση που θα επιλέξει ο λαός μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2019.
Το συγκεκριμένο θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία.

Η αποχώρηση των δημοτικών Συμβούλων
Και ενώ το ρολόι έδειχνε κοντά 1.30, η πρόεδρος του Σώματος, Λίτσα Γαλάνη-Πισιμίση, βλέποντας ότι η… αριθμητική ευνοεί τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, επιχείρησε να εισαγάγει το θέμα προς συζήτηση. Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες των συμβούλων της μειοψηφίας ήταν έντονες, με προεξάρχουσα την κ. Καρατζά,  οι οποίοι υποστήριζαν ότι δεν μπορεί να γίνει «σοβαρή συζήτηση» λόγω του περασμένου της ώρας, άρχισαν οι αντιπαραθέσεις και οι «διαξιφισμοί» και μπροστά στην επιμονή της προέδρου να ξεκινήσει η διαδικασία, αρκετοί σύμβουλοι της μειοψηφίας εγκατέλειψαν τα έδρανά τους και αποχώρησαν.

Η ανάρτηση του Σίμου Ρούσσου για τη συνεδρίαση
Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο δήμαρχος ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook το εξής σχόλιο:

«Στο ίδιο έργο θεατές. Όπως ακριβώς και στην περυσινή συνεδρίαση, αλλά και στη συνεδρίαση για τη μείωση των δημοτικών τελών φέτος, το γνωστό μέτωπο παρατάξεων για άλλη μια φορά κατάφερε να εμποδίσει την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Πριν από λίγες ημέρες απείχαν οργανωμένα από τη συνεδρίαση για τη νέα μείωση των δημοτικών τελών γιατί… ήταν Παρασκευή. Χθες αποχώρησαν γιατί πέρασαν τα μεσάνυχτα παρόλο που ορίστηκε Δευτέρα η συνεδρίαση. Είμαι περίεργος τι θα σκαρφιστούν την επόμενη φορά για να δικαιολογήσουν τη στάση τους.
Μετά βέβαια την οργανωμένη αποχώρηση των δημοτικών συμβούλων που πρόσκεινται σε Κουράση (ΝΔ), Θωμά, Ανδρεόπουλο (Κινάλ), Καρατζά(ΚΚΕ)και ΛΑΕ και αφού είχε προηγηθεί ήδη πολύωρη συζήτηση επί του τεχνικού προγράμματος (το οποίο, παρά τις προσπάθειές τους, ψηφίστηκε) ο προϋπολογισμός του δήμου για το 2019 δεν πέρασε.
Ετσι μένουν στον αέρα τόσο η χρηματοδότηση των 20.500.000 ευρώ, που με τόσο κόπο κερδήθηκε για το νέο δημαρχείο και φυσικά το σύνολο των δαπανών και των επενδύσεων σε έργα ομβρίων, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, παιδικές χαρές, πλατείες κλπ.
Είναι φανερό ότι δεν μπορούν να εκταμιευθούν οι χρηματοδοτήσεις από την περιφέρεια ποσών άνω των 10.000.000 ευρώ, ενώ δεν μπορούν να προχωρήσουν οι προσλήψεις του μονίμου προσωπικού στην καθαριότητα, τα μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων και οι αυξημένες δαπάνες που προβλέπονταν για τα επιδόματα σε αδυνάμους. Δεν μπορούν ακόμη να ισχύσουν τα μειωμένα δημοτικά τέλη για δημότες και καταστήματα που ψήφισε πριν λίγο καιρό το δημοτικό συμβούλιο.
Φαίνεται πλέον καθαρά ότι ο μόνη επιδίωξη της παράταιρης αυτής συμμαχίας είναι ο πόλεμος φθοράς και το μπλοκάρισμα του έργου της δημοτικής αρχής χρησιμοποιώντας κυριολεκτικά κάθε μέσο και αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην ζωή των κατοίκων της πόλης. Η δημοτική αρχή θα αξιοποιήσει κάθε νόμιμη δυνατότητα για να υπερασπίσει την πόλη από την ανεξέλεγκτη πόλωση που προσπαθούν να επιβάλλουν οι μικροκομματικές επιλογές ορισμένων μπροστά στις δημοτικές εκλογές.
ΥΓ. Την εισήγηση της διοίκησης για το τεχνικό πρόγραμμα εκτός από τους δημοτικούς συμβούλους της αντίστασης ψήφισαν και οι: Ν. Πανταζής, Γ. Λαδόπουλος, Π. Αναστασιάδης, Θ. Βαρδουλάκης, Μ. Λοτσάρη, Α. Νταβίας.»

Πηγή: enypografa.gr

Δείτε βίντεο του enypografa.gr με τη στιγμή της αποχώρησης των δημοτικών συμβούλων

Share.

Comments are closed.