Έλληνας αντικαθεστωτικός σε φυλακή της Κολομβίας με ελληνικό ένταλμα – Κινδυνεύει με έκδοση στη Βενεζουέλα

0

Πολιτική παρέμβαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ο δικηγόρος του ομογενή Αντώνη Βαθιώτη ώστε να συλληφθεί και φυλακιστεί στην Βενεζουέλα.
Όπως σημειώνει ο δικηγόρος του κ. Βαθιώτη, ο 43χρονος, πατέρας τριών παιδιών, με έντονη αντιπολιτευτική δράση κατά του Νικολά Μαδούρο, αυτή τη στιγμή κινδυνεύει να εκδοθεί στη Βενεζουέλα ενώ ήδη κρατείται σε φυλακές της Κολομβίας.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ο Αντώνης Βαθιώτης κατηγορείται από το καθεστώς της Βενεζουέλας ότι κατά τη διάρκεια της μεγάλης λαϊκής εξέγερσης κατά του Μαδούρο, το Μάρτιο του 2014, συμμετείχε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και πυροβόλησε και σκότωσε έναν λοχαγό της Εθνικής Μπολιβαριανής Φρουράς, που συμμετείχε στην καταστολή των διαδηλώσεων. Αυτή τη στιγμή ο Βαθιώτης κινδυνεύει να εκδοθεί στη Βενεζουέλα, όπου όπως υποστηρίζουν οι συγγενείς του, δεν υπάρχει κράτος δικαίου, δεν θα έχει δίκαιη δίκη, ενώ είναι πολύ πιθανό να υποβληθεί και σε βασανιστήρια, όπως εκατοντάδες άλλοι αντιφρονούντες.

Γιατί τον κατηγορεί το καθεστώς Μαδούρο
Το καθεστώς Μαδούρο της Βενεζουέλας τον κατηγορεί ότι κατά τη διάρκεια της μεγάλης λαϊκής εξέγερσης κατά του Μαδούρο, το Μάρτιο του 2014, συμμετείχε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και πυροβόλησε και σκότωσε έναν λοχαγό της Εθνικής Μπολιβαριανής Φρουράς, που συμμετείχε στην καταστολή των διαδηλώσεων. Επιπλέον, κατηγορείται ότι χρηματοδότησε ομάδες διαδηλωτών που δρουν κατά της κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το καθεστώς έχει προσάψει τις ίδιες κατηγορίες – «πακέτο» και σε εκατοντάδες άλλους αντιφρονούντες στη Βενεζουέλα, που έχουν χαρακτηριστεί πολιτικοί κρατούμενοι. Είναι ενδεικτικοί ότι ακόμη και δήμαρχοι, που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, έχουν διωχθεί ποινικά και έχουν φυλακιστεί, επειδή… δεν εμπόδισαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ο κ. Βαθιώτης κάνει λόγο για πολιτική δίωξη.
Υποστηρίζει ότι είναι αθώος και πως την ημέρα της δολοφονίας δεν βρισκόταν καν στη Βενεζουέλα. «Εγώ ανήκω στο κόμμα του Λεοπόλδο Λόπες, «Λαϊκή Θέληση». Εγώ είμαι εναντίον του Μαδούρο γιατί μας έχει κάνει ζημιά και διαδηλώνω. Αυτός είναι ο λόγος που με διώκουν. Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος. Δεν έχω διαπράξει τίποτα από όσα με κατηγορούν. Βρίσκομαι στη φυλακή άδικα. Δεν ξέρω γιατί η Ελλάδα έχει εμπλακεί σε αυτή την υπόθεση, από τη στιγμή που κανένας δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση της Βενεζουέλας», δηλώνει αποκλειστικά στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο Αντώνης Βαθιώτης μέσα από τις φυλακές. «Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας μου κατέσχεσε 10 νταλίκες που είχα στην επιχείρηση μου, το γραφείο μου και το διαμέρισμα μου και μας άφησαν στο δρόμο. Δεν έχουν κανένα στοιχείο εναντίον μου. Τώρα είμαι κλεισμένος σε μια φυλακή όπου οι συνθήκες είναι πολύ άσχημες, με έχουν μαζί με τους τρομοκράτες των FARC και με εμπόρους ναρκωτικών», καταλήγει.

Η Βενεζουέλα και το ελληνικό ένταλμα
Το καθεστώς του Μαδούρο ενοχοποίησε τον Βαθιώτη και άλλους δυο Βενεζουελάνους, για την δολοφονία του λοχαγού Ramzor Ernesto Bracho Bravo, ο οποίος είχε δεχθεί πυρά κατά την διάρκεια σοβαρών επεισοδίων στην περιφέρεια Καραμπόμπο. Οι άλλοι δυο συνελήφθησαν, υπέστησαν βασανιστήρια και φυλακίστηκαν. Η Βενεζουέλα προσπάθησε να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Βαθιώτη, χωρίς όμως η Ιντερπόλ να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα της, καθώς η κυβέρνηση θεωρείται ανυπόληπτη και έχει δεχθεί επικρίσεις από την διεθνή κοινότητα, λόγω της ύπαρξης στη χώρα πολιτικών κρατουμένων. Στη συνέχεια η Βενεζουέλα έστειλε αίτημα στην Ελλάδα, προκειμένου οι ελληνικές Αρχές να εκδώσουν διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, καθώς ο Βαθιώτης είναι Έλληνας και η χώρα μας έχει δικαιοδοσία.

Η υπόθεση, με το αμφιλεγόμενο κατηγορητήριο που παρουσίασε το καθεστώς της Βενεζουέλας, το Μάρτιο του 2016, δηλαδή ενάμιση χρόνο μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, έφθασε στην ελληνική Δικαιοσύνη και ο ανακριτής εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Αντώνη Βαθιώτη. Το ένταλμα αυτό κοινοποιήθηκε στην Ιντερπόλ, που ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Ελλάδας και τελικά ο 43χρονος συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο στην Κολομβία, όπου είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο. Χάρη στην συνεργασία των ελληνικών Αρχών το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο κατάφερε να οδηγήσει τον Βαθιώτη στη φυλακή και τώρα επιχειρεί, μέσω αυτής της διαδικασίας, να εκδοθεί από την Κολομβία στη Βενεζουέλα. «Στο ένταλμα της Ελλάδας αναφέρεται ότι κατηγορούμαι για γεγονότα που σημειώθηκαν στην περιφέρεια Καραμπόμπο. Εγώ θέλω να μάθω γιατί η Ελλάδα με ζητάει. Σε ποιο μέρος του χάρτη της Ελλάδας υπάρχει περιφέρεια Καραμπόμπο; Εγώ δεν έχω κάνει τίποτα ούτε στην Ελλάδα ούτε φυσικά και στη Βενεζουέλα, δεν έχω σκοτώσει κανέναν, είναι σκευωρία», υποστηρίζει ο κ. Βαθιώτης.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεργάστηκε με τον Μαδούρο
Οι συγγενείς του Βαθιώτη είναι εξοργισμένοι για τον ρόλο που έπαιξε η Ελλάδα και κατηγορούν ευθέως την ελληνική κυβέρνηση ότι συνεργάστηκε με το καθεστώς του Μαδούρο, χρησιμοποιώντας την Δικαιοσύνη, προκειμένου άλλος ένας πολιτικός κρατούμενος, όπως λένε, να μπει στη φυλακή. «Ζητήσαμε πολιτικό άσυλο από την Κολομβία. Λίγες μέρες πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ο σύζυγος μου συλλαμβάνεται και η έκπληξη μας είναι όταν διαπιστώνουμε ότι τη σύλληψη του έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση. Δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση συνεργάστηκε και υποστήριξε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας του Νικολάς Μαδούρο, ώστε η Κολομβία να τον συλλάβει», δηλώνει στον «Ε.Τ.» η σύζυγος του Βαθιώτη, Μαϊρέλις Μασέδο, από τη Βενεζουέλα.
Έμπειροι νομικοί, με τους οποίους μίλησε ο «Ε.Τ.», παραδέχονται πως οι δυνατότητες που είχε η ελληνική Δικαιοσύνη για να εμποδίσει το διεθνές ένταλμα σύλληψης του Βαθιώτη πράγματι ήταν ελάχιστες, από τη στιγμή που κατηγορείτο από τη Βενεζουέλα για ανθρωποκτονία. Η συνήθης πρακτική, αναφέρουν, είναι η Δικαιοσύνη να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως ο ανακριτής μπορούσε αν έκρινε ότι το κατηγορητήριο είναι σαθρό, ή εκτιμούσε πως πρόκειται για πολιτική δίωξη, να «παγώσει» το διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Αντιπολίτευση Βενεζουέλας: Είναι πολιτικός κρατούμενος
Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα χαρακτηρίζει τον Αντώνη Βαθιώτη πολιτικό κρατούμενο και ζητάει την αποφυλάκιση του. Μάλιστα, Σε έγγραφο της προέδρου της Επιτροπής Εσωτερικής Πολιτικής της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Ντέλσα Σολόρσανο, που είναι ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, αναφέρεται: «Οι πολίτες Αντώνιος Βαθιώτης, Αντόνιο Χοσέ Γκάρμπι και Χουάν Δαβίδ Πολέτι (…) συνελήφθησαν επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιφέρεια Καραμπόμπο. Καθίσταται εμφανές ότι η σύλληψη τους έχει πολιτικά κίνητρα και για αυτόν τον λόγο χαρακτηρίζονται πολιτικοί κρατούμενοι».
Ο δικηγόρος του Βαθιώτη στην Κολομβία, Ζαϊρ Μουνταράυ, υποστηρίζει στον «Ε.Τ.» ότι υπήρξε πολιτική παρέμβαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση, προκειμένου ο 43χρονος να συλληφθεί, όπως απαιτούσε το καθεστώς της Βενεζουέλας. «Ο Βαθιώτης είναι ένας γνωστός πολιτικός ακτιβιστής που διοργάνωνε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα. Αυτή τη στιγμή είναι πολιτικός κρατούμενος», δηλώνει και προσθέτει: «Η Βενεζουέλα χρησιμοποίησε μια άλλη χώρα για να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει, το έχει κάνει στο παρελθόν και με κάποιες αφρικανικές χώρες. Χρησιμοποιεί μια τρίτη χώρα, στην συγκεκριμένη περίπτωση την Ελλάδα, έτσι ώστε στη συνέχεια να τον παραδώσουν στη Βενεζουέλα. Αυτή η μέθοδος είναι γνωστή ως «ρωσική παγίδα». Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα προσφέρει τις υπηρεσίες της στη Βενεζουέλα. Χρησιμοποιήθηκε η Ελλάδα επειδή είναι μια χώρα αξιόπιστη για την Ιντερπόλ, σε αντίθεση με τη Βενεζουέλα. Αποκαλύπτεται όμως έτσι, ότι η Βενεζουέλα χρησιμοποιεί τους πολιτικούς της συμμάχους για να αξιοποιήσει ένα διεθνές ποινικό σύστημα και να προβεί σε πολιτικές διώξεις».

Share.

Comments are closed.