100 χρόνια ΚΚΕ: Θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα [Βίντεο – Φωτο]

0

Τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, γιορτάστηκαν σε κλίμα ενθουσιασμού, συγκίνησης και περηφάνιας από χιλιάδες κόσμου που βρέθηκαν σήμερα το βράδυ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Στο ΣΕΦ, που ήταν ασφυκτικά γεμάτο, από ανθρώπους κάθε ηλικίας, νέους, συνταξιούχους, γυναίκες, μεσήλικες, που ήρθαν να τιμήσουν τα 100 χρόνια του ΚΚΕ από την ίδρυσή του. Ήρθαν να τιμήσουν την ένδοξη δράση του, τους χιλιάδες νεκρούς κομμουνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για ένα καλύτερο αύριο.
Αξιοσημείωτη ήταν και η δυναμική είσοδος, κάτω από τα χειροκροτήματα και τα συνθήματα των υπολοίπων,  που έκανε η ΚΝΕ στην αρένα του γηπέδου με τις κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν και συνθήματα να δονούν την ατμόσφαιρα: «Ένας αιώνας αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Ισχυρό ΚΚΕ αντεπίθεση λαέ», «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός».

Η Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμα
«Έχουμε ήδη ανοίξει πανιά στον νέο αιώνα με τα γνωστά σύμβολά μας, το σφυρί και το δρεπάνι, με τις αρχές μας, την Μαρξιστική – Λενινιστική, την κομμουνιστική ιδεολογία, το σύγχρονο πρόγραμμά μας και την κόκκινη σημαία ψηλά να ανεμίζει: «προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε».
Έχουμε ήδη ανοίξει πανιά στον αιώνα που κυλά, στην εποχή του αναγκαίου περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό
» υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του, στην αποψινή μεγάλη πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση του ΚΚΕ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του Κόμματος.
Είπε επίσης ότι αποτελεί ξεχωριστή
τιμή για το ΚΚΕ η παρουσία απόψε εκπροσώπων 91 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από όλα τα σημεία της γης, και απέτισε μεταξύ άλλων, φόρο τιμής στη μνήμη των «συντρόφων που έχουν φύγει από κοντά μας, όπως του συντρόφου Φιντέλ Κάστρο, ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, που σήμερα συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατό του».

Τόνισε ότι το ΚΚΕ «όταν η κόκκινη σημαία κατέβαινε από το Κρεμλίνο» φώναξε «Ψηλά τη σημαία σύντροφοι, η ελπίδα τώρα βρίσκεται στην πάλη των λαών».
«Πήγαμε κόντρα στο ρεύμα, κλείσαμε τα αυτιά στις σειρήνες, στενοχωρήσαμε κάποιους φίλους και συντρόφους που ήθελαν «αγάλι – αγάλι …», που μας ζητούσαν να βάλουμε νερό στο κρασί μας» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας «αποδείχτηκε πολύ καλά που δεν το κάναμε αυτό, γιατί ξέραμε ότι στο τέλος στο ποτήρι, θα μείνει μόνο το νερό κι αυτό θολωμένο κι επικίνδυνο. Και δεν το κάναμε γιατί το Κόμμα μας, με τα 100 χρόνια εμπειρίας στους ώμους του, δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει κανένα λάθος που θα πάει το κίνημα πίσω, θα του αφαιρέσει τη δυνατότητα να ανασυνταχθεί, να αντεπιτεθεί, να τραβήξει μπροστά και να σημαδεύσει την βάρβαρη εξουσία των εκμεταλλευτών».
Επισήμανε ότι το ΚΚΕ, με τη στάση του, κέρδισε την συνείδηση νέων μαχητών και εξέφρασε την υπερηφάνεια του Κόμματος, γιατί «δεν υπογράψαμε δήλωση μετάνοιας στο σύστημα της εκμετάλλευσης».
Τέλος ο Δ. Κουτσούμπας ολοκλήρωσε την ομιλία του με το σύνθημα «Ζήτω τα 100 χρόνια του ΚΚΕ! Προχωράμε μπροστά! Τώρα είναι δικός μας αυτός ο δρόμος!» και με λόγια του μεγάλου Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ: «Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες… Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές»

Η μεγάλη συναυλία για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ
Με τον Θάνο Μικρούτσικο στο πιάνο και τον Γιώργο Νταλάρα να ερμηνεύει το «Ανεμολόγιο», άρχισε η μεγάλη συναυλία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Εναλλάξ με τους στίχους του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, που έγραψε για το Κόμμα, που ακούγονταν από τους ηθοποιούς: Νικολέτα Βλαβιανού, Δημήτρη Καταλειφό, Γιώργο Κιμούλη, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Φίλιππο Σοφιανό, στη σκηνή του ΣΕΦ ανεβήκαν  γνωστοί και αγαπημένοι ερμηνευτές.
Μελοποιημένα τραγούδια από το Χρήστο Λεοντή, τον «Οδηγητή» του Κ. Βάρναλη και «Αυτά τα κόκκινα σημάδια» του Γ. Ρίτσου, ερμήνευσε ο Μίλτος Πασχαλίδης.
Ακολούθησε ο Μανώλης Μητσιάς που μας ταξίδεψε με την «Πυρόγα», το «Μια φορά κι έναν καιρό», που όπως είπε γράφτηκε πριν 50 χρόνια και μοιάζει σα να ‘ναι για σήμερα και τη «Μέρα Μαγιού» από τον «Επιτάφιο» σε μουσική Μ. Θεοδωράκη καλώντας όλο το στάδιο να τραγουδήσει μαζί του. Ακολούθησαν στη σκηνή της συναυλίας η Ρίτα Αντωνοπούλου που ερμήνευσε το «Μιλώ για τα παιδιά μου» του Γ. Μαρκόπουλου, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Βασίλης Λέκκας, ο Παντελής Θαλασσινός, η Γλυκερία, η Μαρία Φαραντούρη, η Καλλιόπη Βέττα.
Ακόμα τραγούδησαν οι: Γιώργος Γεωργακάκης, Δημήτρης Κανέλλος, Πολυξένη Καράκογλου, Ροδάνθη Κασκαφέτου, Περικλής Μαλακατές, Κώστας Τριανταφυλλίδης και Αμέρισσα Φτούλη.
Την ορχήστρα διεύθυνε ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης και έπαιξαν οι μουσικοί: Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Αποστόλης Βαλαρούτσος (κιθάρα), Πάνος Ζιάβρας (κροουστά), Σταύρος Καβαλιεράτος (μπάσο), Δημήτρης Κουφαλάκος (φαγκότο), Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά), Γιάννης Σινάνης (μπουζούκι), Γρηγόρης Συντρίδης(τύμπανα), Γιώργος Τσικάνης (πιάνο), Νίκος Σαρρής (τρομπέτα), Θοδωρής Στούγιος (μπουζούκι) και Παναγιώτης Λυκούδης (τρομπόνι).

Δείτε βίντεο από την ιστοσελίδα www.902.gr, με την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα

Δείτε φωτογραφικό υλικό του www.fourtounis.gr από την εκδήλωση

 

Share.

Comments are closed.