Έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας για το προσύμφωνο Τσίπρα – Ιερώνυμο

0

Συνεδριάζει σήμερα, εν μέσω ποικίλων αντιδράσεων, κυρίως για την έξοδο των κληρικών από το δημόσιο, εκτάκτως η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να αποφανθεί αναφορικά με το προσύμφωνο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις Εκκλησίας- Πολιτείας και να διαμορφωθούν οι τελικές θέσεις της Εκκλησίας.
Θέμα της συνεδρίασης, είναι η «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας». Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα ενημερώσει τα μέλη της Συνόδου για το περιεχόμενο και τη σημασία της κατ’ αρχήν συμφωνίας και εν συνεχεία θα ακολουθήσει συζήτηση για να διαμορφωθούν οι θέσεις της Εκκλησίας από τους 82 Αρχιερείς της, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ — ΜΠΕ.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχιερείς δεν αναμένεται να στραφούν κατά του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα κάνει τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους. Επίσης, ο κ. Ιερώνυμος αναμένεται να παραπέμψει το θέμα σε ειδική Σύνοδο για βελτιωτικές τροποποιήσεις και συζητήσεις.
Έντονες αντιδράσεις στη συμφωνία εξέφρασε μερίδα των κληρικών καθώς σύμφωνα με τη συμφωνία, δεν θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά θα πληρώνονται από το κράτος υπό τη μορφή επιδότησης.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό «διότι είστε συντελεστής σ’ αυτή την ιστορική στιγμή, σ’ αυτό το μεγάλο γεγονός που η Εκκλησία θα αισθάνεται όχι ότι γίνεται πιο πλούσια, δεν την ενδιαφέρει αυτό, αλλά ότι γίνεται πιο λειτουργική στην πραγματοποίηση των οραμάτων που έχει».

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι «Απέναντι»
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από την πλευρά του, εκφράζει την έντονη δυσφορία του για το ότι δεν ενημερώθηκε εγκαίρως για την ατζέντα της συνάντησης των κ.κ. Τσίπρα και Ιερώνυμου, και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί κανένα σχέδιο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του.

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν ενημερώθηκε επισήμως, με αποτέλεσμα να εισπράξει την αγωνία ιερέων για τον τρόπο μισθοδοσίας και το νομικό τους καθεστώς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Πατριαρχείου, Νίκος Παπαχρήστου.

Share.

Comments are closed.