Categories: Πολιτική

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου – Oi αντιδράσεις για τη συμφωνία

Σε κοινό ανακοινωθέν μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας κατέληξαν Αλέξης Τσίπρας και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κάνοντας λόγο για εξορθολογισμό των σχέσεων των δύο πλευρών.
Για «ιστορική συμφωνία, μετά από έναν πολυετή, αναλυτικό και ειλικρινή διάλογο, μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας» κάνει λόγο το κοινό ανακοινωθέν του Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, μετά το πέρας της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε συναινετικές και αμοιβαία αποδεκτές και επωφελείς πρωτοβουλίες που αφορούν τον εξορθολογισμό των σχέσεων μας» τονίζεται μεταξύ άλλων, στο ανακοινωθέν.
Και προστίθεται: «Στόχος μας είναι να θέσουμε το πλαίσιο διευθέτησης και επίλυσης ιστορικών εκκρεμοτήτων, αλλά και να ενισχύσουμε την αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους, αναγνωρίζοντας την προσφορά και τον ιστορικό της ρόλο στη γέννηση και στη διαμόρφωση της ταυτότητάς του».
«Για τον λόγο αυτό, εκφράζουμε σήμερα την πρόθεσή μας να καταλήξουμε σε μια ιστορική συμφωνία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, η οποία θα πάρει τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης» καταλήγει.

Τι περιλαμβάνει το Κοινό Ανακοινωθέν

Το ελληνικό δημόσιο

  • Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.
  • Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.
  • Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
  • Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.

Η Εκκλησία της Ελλάδος

  • Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.
  • Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.
  • Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
  • Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.

Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας

  • Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.
  • Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.
  • Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.
  • Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.
  • Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.
  • Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.

Τσίπρας: Ειλικρινής ο διάλογος με την Εκκλησία
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, η οποία ακολούθησε της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «ο διάλογος με την Εκκλησία ήταν και είναι πάντα ειλικρινής και διαρκής».
Πρόσθεσε δε, πως «έχω την αίσθηση ότι σήμερα πράγματι γίνεται ένα ιστορικό βήμα», ενώ σημείωσε ότι «όλα τα ιστορικά βήματα προς τα μπρος απαιτούν όραμα και διάθεση να κατανοήσει ο ένας τον άλλον».
Δεν παρέλειψε βέβαια, να υπογραμμίσει ότι «κάθε βήμα προς τα εμπρός δεν είναι χωρίς δυσκολίες». «Αλλά όλοι κρινόμαστε από τα αποτελέσματα που δημιουργούμε και τις προθέσεις μας» συμπλήρωσε.

Ιερώνυμος: Η Εκκλησία αισθάνεται ότι γίνεται πιο λειτουργική
Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Εκκλησίας προς τον Πρωθυπουργό, καθώς «είστε συντελεστής σ’ αυτή την ιστορική στιγμή».
Και συνέχισε: «Πιστεύω ότι όλοι κρινόμαστε από αυτό που εκπέμπουμε και αυτή η συμφωνία εκπέμπει την πρόθεσή μας να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά σεβόμενοι ο ένας τον άλλο». «Θα προχωρήσουμε σε ένα πνεύμα αυτοτέλειας και συνεργασίας. Να γίνει η Εκκλησία περισσότερο διάκονος του θελήματος του λαού» ανέφερε, επιπλέον.
Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε την ευχαριστία της Εκκλησίας για την «πρωτοβουλία να αφήσετε το προοίμιο του Συντάγματος όπως έχει συνταχθεί από τους πατέρες μας».

Σφοδρές αντιδράσεις κληρικών για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου
Οι αντιδράσεις αφορούν κυρίως το ζήτημα της μισθοδοσίας τους. Δεν θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι αλλά θα πληρώνονται από το κράτος υπό τη μορφή επιδότησης.

Ανακοίνωση διαμαρτυρίας για τη συμφωνία 15 θέσεων για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους — Εκκλησίας μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, εξέδωσε ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος.
«Οι αντιδράσεις μας πρόκειται να είναι μαζικές και πρωτόγνωρες στην ελληνική ιστορία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η οργισμένη αντίδραση του Συνδέσμου, αφορά κυρίως το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών, καθώς βάσει της συμφωνίας, από εδώ και στο εξής δε θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά υπάλληλοι της Εκκλησίας των οποίων η μισθοδοσία θα χορηγείται υπό τη μορφή επιδότησης από το Κράτος.
Οι ιερείς αισθάνονται «προδομένοι», αφού «συζήτησαν για εμάς χωρίς εμάς, χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα», δήλωσε στον ΑΝΤ1, ο Γεώργιος Βαμβακίδης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου.
«Ποιος ο λόγος να αλλάξει η μορφή των συμβάσεων, που από δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουμε συμβάσεις, αφού επιδοτούνται οι αμοιβές μας», διερωτήθηκε ο Γεώργιος Βαμβακίδης.
Πρόσθεσε πως «υπάρχουν πολλά θέματα πίσω από τη συμφωνία που είναι έωλα» όπως εκείνο της ιατρικής περίθαλψης και των προαγωγών των ιερέων. «Βλέπουμε προβλήματα που ενδεχομένως θα αγγίξουν την κοινωνία», είπε σχετικά.
Σε ένα δεύτερο θέμα που στέκονται οι ιερείς, είναι αυτό των συμβόλων, με τον Αντιπρόεδρό τους να παραδέχεται ότι «το ζήτημα διατυπώθηκε σε θεωρητικό επίπεδο, όμως στην πράξη βλέπουμε ότι οι εικόνες έχουν αφαιρεθεί από πολλά κτήρια».

Τζανακόπουλος: Ανοίγει ο δρόμος για 10.000 προσλήψει
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωσε σήμερα ότι μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την Εκκλησία ανοίγει ο δρόμος για 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως με την επικύρωση της συμφωνίας οι ιερείς θα πάψουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, οπότε το Δημόσιο θα έχει ένα κενό 10.000 θέσεων, στις οποίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα μπορέσει να προσλάβει αντίστοιχο αριθμό υπαλλήλων.

Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου
Αμηχανία, επιφυλάξεις και ενστάσεις παρατηρούνται στον πρώτο γύρο των αντιδράσεων μετά την συμφωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.

Η αντιπολίτευση, εμφανώς αιφνιδιασμένη, είχε περιορισμένες αντιδράσεις. Αρχικά, η ΝΔ επί της ουσίας χαιρέτισε τη συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι δικαιώνονται οι δικές της θέσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε να τις υιοθετήσει.
«Σήμερα απεδείχθη περίτρανα, ότι τα εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις των δύο πλευρών, δεν χρήζουν συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά μπορούν κάλλιστα να ρυθμιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς.
Πρόσθεσε ότι τις εν λόγω πρωτοβουλίες είχε λάβει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήδη από το 2013, με τη σύσταση κοινής εταιρείας Κράτους-Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, «την υλοποίηση των οποίων είχε ματαιώσει για ιδεοληπτικούς λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ».
Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ «εύχεται η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα, να αποβεί ουσιαστικά επωφελής για την Πολιτεία και την Εκκλησία και να μην εξαντληθεί σε
μια κατ’ επίφαση αποσύνδεση της μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος».

Σε άλλο μήκος κύματος, το Κίνημα Αλλαγής άσκησε κριτική εξ αριστερών στον Αλέξη Τσίπρα ότι εγκατέλειψε παλαιότερες θέσεις του περί πλήρους διαχωρισμού, ωστόσο στη συνέχεια το ΚΙΝΑΛ άσκησε και εκ δεξιών κριτική, κάνοντας λόγο για «σοβαρότατες και δικαιολογημένες ανασφάλειες σε 10.000 οικογένειες».
«Ο κ. Τσίπρας όχι απλώς εγκατέλειψε την πάγια θέση του περί διαχωρισμού κράτους εκκλησίας, κάνοντας ακόμα μια μεγαλοπρεπή kolotoumba (διεθνής όρος πλέον), αλλά αρνήθηκε ακόμα και την αρχή των διακριτών ρόλων» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Κινήματος Αλλαγής για την συμφωνία της κυβέρνησης με την εκκλησία.
«Τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων θα τα διαχειρίζονται οι μητροπολίτες. Πρόκειται για μια ακόμα «κοροϊδία made in Tsipras» η οποία κρύβει μάλιστα σοβαρούς κινδύνους από την κρατικοδίαιτη οικονομική χειραφέτηση της Εκκλησίας. Και όλα αυτά για να προστεθεί μια φράση περί θρησκευτικής ουδετερότητας στο 3ο άρθρο του Συντάγματος. Μιας προσθήκης που ήδη αποδυναμώθηκε από τον ίδιο τον κ.Τσίπρα» αναφέρει το ΚΙΝΑΛ και προσθέτει πως παραμένει σταθερά υπέρ της αρχής των διακριτών ρόλων.
«Το σημερινό ανακοινωθέν δεν είναι σε αυτή την κατεύθυνση και, επιπλέον, δημιουργεί σοβαρότατες και δικαιολογημένες ανασφάλειες σε 10.000 οικογένειες για το μέλλον τους, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Ο απλός παπάς που στάθηκε δίπλα στον δοκιμαζόμενο λαό μας αυτή την εποχή της κρίσης, αξίζει σεβασμού.
Πόσο ουδέτερη είναι τελικά η θρησκευτική ουδετερότητα κ.Τσίπρα
;» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ εκφράζει τις αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας ότι οι ιστορικές εκκρεμότητες εκκλησίας – πολιτείας όχι μόνο δεν λύνονται, αλλά διαιωνίζονται. Ο Περισσός ζητά πλήρη διαχωρισμό και αντιτίθεται στον «επιχειρηματικό εναγκαλισμό».
 «Η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου δε λύνει ιστορικές εκκρεμότητες, αλλά αντίθετα τις διαιωνίζει και τις ενισχύει. Γιατί η βασική ιστορική εκκρεμότητα που θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και δεκαετίες και η οποία λείπει από τη συνταγματική αναθεώρηση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ζήτημα του πλήρους διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας. Ένας διαχωρισμός, ο οποίος σε τίποτε δεν εμποδίζει τα θρησκευτικά πιστεύω και την όποια θρησκευτική συνείδηση του ανθρώπου», αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ και προσθέτει:
«Άλλωστε, ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας και η εκκοσμίκευση του κράτους, της εκπαίδευσης, όλων των θεσμών, συντελέστηκε σε πολλές χώρες από την ίδια την αστική τάξη και το κράτος της, από την περίοδο ακόμα της Γαλλικής Επανάστασης το 1789 και σε συνέχεια τον 19ο αιώνα, πριν ακόμα την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 και την εμφάνιση των σοσιαλιστικών κρατών, κατά τον 20ο αιώνα.
Με τη συγκεκριμένη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται ο συνταγματικός εναγκαλισμός Κράτους-Εκκλησίας, αλλά προστίθεται και ένας επιχειρηματικός εναγκαλισμός, στο πλαίσιο του Ταμείου Αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, που ήταν νόμος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και το οποίο ταμείο περιέχει αρκετά σκοτεινά σημεία, όπως η πρόβλεψη ότι σε αυτό θα περιλαμβάνονται και αμφισβητούμενες εκτάσεις.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να αποσπάσει τη συναίνεση της Εκκλησίας στις περιορισμένου χαρακτήρα συνταγματικές αλλαγές. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι για την Ελλάδα είναι υπερώριμο ζήτημα ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση, τις τελετουργικές διαδικασίες σε δημόσιους θεσμούς, τον πολιτικό γάμο, την πολιτική κηδεία, τη δυνατότητα αποτέφρωσης νεκρών, την ονοματοδοσία, το περιουσιακό ζήτημα της Εκκλησίας
».

Πάμε ενωμένοι και ισχυροί, Πολιτεία και Εκκλησία αφέρουν οι ΑΝΕΛ. «Πάμε μαζί. Πάμε ενωμένοι και ισχυροί. Πολιτεία και Εκκλησία. Ελλάδα και Ορθοδοξία. Ο Πάνος Καμμένος το εγγυήθηκε, το εξασφάλισε και τα “τσεκούρια” του διχασμού θάφτηκαν βαθιά». Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης, σχολίασε τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου.

Με ανακοίνωσή του ο Σταύρος Θεοδωράκηςθεωρεί ότι η συμφωνία είναι μπάλωμα  μόνο για τα οικονομικά. «Δεν επήλθε διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας. Συμφωνήσανε για τα λεφτά, αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία. Στο Ποτάμι μιλάμε για διακριτούς ρόλους, για μη παρέμβαση της εκκλησίας στα βιβλία των θρησκευτικών. Για αυτά δεν υπήρξε καμιά συζήτηση χθες», σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στον Alpha.
Όπως είπε, «πρέπει να υπάρξει μια δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν 10.000 κενές θέσεις στο δημόσιο. Γιατί όπως ξέρουμε το πρώτο μέλημά τους είναι να ταΐσουν τα δικά τους παιδιά, και αυτό σημαίνει προσλήψεις που θα εξασφαλίσουν ψήφους.
Πόση είναι αυτή η αμφισβητούμενη περιουσία για την οποία έγινε λόγoς χθες στη συνάντηση Τσίπρα-Ιερώνυμου; Δεν έχουμε τη δυνατότητα να το πούμε και αυτό είναι μια ντροπή της ελληνικής κοινωνίας. Η χθεσινή συνάντηση Τσίπρα-Ιερώνυμου κατέληξε μόνο σε ένα μπάλωμα για τα οικονομικά
».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στον «Θέμα 104,6» τόνισε η χθεσινή συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο δεν συνιστά διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους και πως η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο.
«Καμία αναθεώρηση των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους δεν υπάρχει, όχι με κατεύθυνση προς διαχωρισμό, αλλά ούτε καν προς διακριτούς ρόλους» ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος εξηγώντας ότι στη συνταγματική αναθεώρηση παραμένει τόσο το προοίμιο, όσο η αναφορές στο άρθρο 3. «Δεν υφίσταται καν η θρησκευτική ουδετερότητα με την παραμονή του προοιμίου του Συντάγματος ως έχει, την παραμονή των συμβόλων, της μισθοδοσίας των κληρικών και πάλι από το Δημόσιο απλά με αλλαγή του τρόπου και παροχής μέσω επιδότησης», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Υπογράμμισε δε πως πρόκειται για μία οπισθοχώρηση της κυβέρνησης από πάγιες θέσεις της Αριστεράς για το θέμα του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους.
Όπως είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος, «ο κ. Τσίπρας έχοντας το πολιτικό κόστος από το Μακεδονικό, θυσίασε τον αναγκαίο διαχωρισμό των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους, για να έχει αρμονική σχέση με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την ηγεσία της Εκκλησίας. Είναι καθαρή η επιλογή να μην πάρει η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος για δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις, που έπρεπε να τις έχουμε πάρει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά εν πάση περιπτώσει γίνονταν κάποια βήματα, όπως για τις ταυτότητες και παλαιότερα.»

Κληθείς να σχολιάσει τη συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας που ανακοίνωσαν Αλέξης Τσίπρας και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο Νικος Ξυδάκης στο ΘΕΜΑ FM  έκανε λόγο για «πολύ σημαντικό βήμα που έχει τα χαρακτηριστικά μιας ιστορικής συμφωνίας». «Έχει ένα δίκιο η Εκκλησία στα περί ακαταστασίας της περιουσίας της. Δεν έχει έσοδα ούτε μπορεί να τα διαχειριστεί για ένα μεγάλο πακέτο περιουσιακών στοιχείων».
Ειδικά για το θέμα των κληρικών είπε ότι «η απόσπαση του σώματος των κληρικών από το σώμα των δημοσίων υπαλλήλων είναι μια πράξη σοβαρή, δείχνει σεβασμό στην αυτοτέλεια της εκκλησίας και δείχνει διάθεση να σταματήσει η συγχώνευση της κεντρικής κβυέρνησης με την εκκλησία τουλάχιστον ως προς το υπαλληλικό».
«Δεν είναι ο απόλυτος διαχωρισμός, είναι, όμως, ένα βήμα» πρόσθεσε ο Νίκος Ξυδάκης.

«Είναι θετικό και αναγκαίο να επιχειρείται και να επιτυγχάνεται συμφωνία ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία. Είναι θετικό το ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι ιερείς. Δεν κατανοώ, όμως, πώς αυτό θα επιτευχθεί ουσιαστικά όταν το κράτος διατηρεί την υποχρέωσή του να πληρώνει στην Εκκλησία τουλάχιστον 210 εκατομμύρια ετησίως προκειμένου αυτή να μισθοδοτεί εις τον αιώνα τον άπαντα τους ιερείς», σχολίασε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στο pontiki.gr..
Όπως λέει, «αναμφίβολα το κράτος οφείλει να διασφαλίσει στους πολίτες το δικαίωμά τους στη λατρεία του θεού τους και συνεπώς τη μισθοδοσία των κληρικών όλων των επίσημων θρησκειών και δογμάτων στη χώρα μας. Γιατί, όμως, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δίνονται τόσα χρήματα και να διασφαλίζονται οι 10.000 θέσεις των ιερέων; Γνωρίζετε ότι στα χρόνια των μνημονίων είχαμε μόνο 8.000 μόνιμους νοσοκομειακούς γιατρούς;
Με τη συμφωνία για την εκκλησιαστική περιουσία αναγνωρίζονται στην Εκκλησία αμφισβητούμενα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να αξιοποιηθούν από κοινού με το κράτος. Χρειάζεται πολλή δημόσια συζήτηση και νομική διευκρίνιση και όχι γαλαντομίες εκ μέρους του κράτους. Η εκκλησιαστική περιουσία είναι ένα ακανθώδες ζήτημα και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί προωθείται μια ρύθμιση τύπου «περαίωση» υπέρ της Εκκλησίας – και μάλιστα προκαταλαμβάνοντας το Κτηματολόγιο, που θα ολοκληρωθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Οι ρυθμίσεις για τα οικονομικά της Εκκλησίας δεν έχουν σχέση με τη συνταγματική αναθεώρηση, γι’ αυτό ο διάλογος πρέπει να γίνει χωρίς βιασύνες και δεσμεύσεις εις βάρος του δημοσίου συμφέρον
τος».

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

«Νέα Δυτική Ελλάδα» – Σπύρος Σκιαδαρέσης: Επίσκεψη στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων στην Πάτρα

Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης…

7 ώρες ago

Φίλιππος Σαχινίδης*: Το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ και οι ρηγματώσεις του.

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…

7 ώρες ago

«Οινιαδών Ανάπτυξις»: Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο στις Οινιάδες!

Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…

8 ώρες ago

Δήμος Αθηναίων: Ανοιχτά θα παραμείνουν σχολικά προαύλια στις επτά Δημοτικές Κοινότητες της πόλης

Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…

21 ώρες ago

Politico: Η ακροδεξιά της Ευρώπης εκμεταλλεύεται την επίθεση στο Μαγδεμβούργο για να χτυπήσει τη μετανάστευση και το Ισλάμ

Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…

21 ώρες ago

Προ των πυλών συμφωνία Χαμάς – Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός – Οι συνομιλίες στη Γάζα ολοκληρώθηκαν κατά 90%

Η Χαμάς και δύο ακόμη παλαιστινιακές οργανώσεις (ο Ισλαμικός Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση…

21 ώρες ago