Παρέμβαση του Αρείου Πάγου μετά τη μήνυση του Νίκου Κοτζιά

0

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τα όσα αναφέρει η μηνυτήρια αναφορά του πρώην υπουργού Εξωτερικών. Στο επίκεντρο οι καταγγελίες για χρηματισμό υπουργών από τον Σόρος.
Την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προκάλεσε η μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος έκανε λόγο για συκοφαντική δυσφήμιση και διασπορά ψευδών ειδήσεων εις βάρος του προσώπου του.
Η έρευνα που διέταξε το ανώτατο δικαστήριο θα διενεργηθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς προκειμένου να διερευνηθούν τα όσα περιγράφει ο κ. Κοτζιάς στη μηνυτήρια αναφορά του.
Στη σχετική δικογραφία φέρεται να συμπεριλαμβάνεται και το βίντεο με τη συνέντευξη του πρώην υπουργού, σε τηλεοπτικό σταθμό της Κρήτης, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο κ. Καμμένος κατήγγειλε χρηματισμούς υπουργών από τον Τζορτζ Σόρος.
Η μηνυτήρια αναφορά του κ. Κοτζιά περιλαμβάνει έξι δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο και τέσσερα σε συγκεκριμένη εβδομαδιαία εφημερίδα. Κατά τον ενάγοντα, πρόκειται για δημοσιεύματα τα οποία αφορούν τα περί σχέσεων με τον Τζορτζ Σόρος και τον διεθνή διαγωνισμό για τις υπηρεσίες έκδοσης βιζών, στο πλαίσιο της εκστρατείας απειλών για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Υποστηρίζει δε, ότι στόχος των απειλών και των εκβιασμών ήταν «να μην ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια, να τον εκβιάσουν ώστε να μην υλοποιήσει την πολιτική της συντριπτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης και της πλειοψηφία του Κοινοβουλίου της Ελληνικής Δημοκρατίας, και το λιγότερο, να τον αναγκάσουν να σωπάσει».

Η μήνυση Κοτζιά για συκοφαντική δυσφήμιση και διασπορά ψευδών ειδήσεων
Υπενθυμίζουμε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, καταγγέλλοντας συκοφαντική δυσφήμιση και διασπορά ψευδών ειδήσεων εις βάρος του προσώπου του. 

Κατά τον ενάγοντα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πρόκειται για δημοσιεύματα τα οποία αφορούν τα περί σχέσεων με τον Τζορτζ Σόρος και τον διεθνή διαγωνισμό για τις υπηρεσίες έκδοσης βιζών, στο πλαίσιο της εκστρατείας απειλών για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, οι πολέμιοί του «διαδίδουν ότι πήρε και διακίνησε 50 εκατομμύρια από τον Σόρος» και ότι «έκλεψε από τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών ποσό μεταξύ 28 και 35 εκατ. ευρώ».
Όσον αφορά το πρώτο, ο κ. Κοτζιάς φέρεται να ισχυρίζεται ότι ουδέποτε συναντήθηκε με τον Σόρος, ούτε είχε καμιά σχέση μαζί του, ενώ τονίζει ότι το «σύστημα Σόρος» πολέμησε τον ίδιο μετά μανίας στα δύο χρόνια (2016-2017) που γινόταν προσπάθεια να λυθεί το Κυπριακό.
Όσον αφορά το δεύτερο, φέρεται να διευκρινίζει ότι αφενός δεν υπάρχουν τέτοια ποσά, και αφετέρου ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στο υπουργείο Εξωτερικών, διότι όλα ελέγχονται από τριμελή υπηρεσιακή επιτροπή.
Ειδική μνεία κάνει και στην υπόθεση της ανάθεσης υπηρεσιών έκδοσης βίζας, εξηγώντας ότι η εταιρεία δεν «παίρνει ούτε σεντς τσακιστό από το ελληνικό κράτος, αλλά αντίθετα, δίνει 10% του τζίρου των καθαρών κερδών στο δημόσιο».
Υπενθυμίζει τέλος, ότι επί υπουργίας του «αποκαλύφθηκαν δεκάδες παράνομες συμπράξεις του υπουργείου Εξωτερικών με ΜΚΟ, αναζητήθηκαν και εντοπίστηκαν 40 εκατ. ευρώ του ελληνικού δημοσίου παράνομα χρησιμοποιηθέντα, εκ των οποίων ήδη επεστράφησαν τα 14 εκατ. ευρώ».

Share.

Comments are closed.