«Εκτέλεση η δολοφονία του Κατσίφα» λέει η πολιτική οργάνωση της ομογένειας «Ομόνοια» – Τι δηλώνει η υπουργός πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά

0

Για «εκτέλεση» του 35χρονου ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα από άνδρες των Ειδικών Δυνάμων της αλβανικής αστυνομίας, χθες το μεσημέρι στο χωριό Βουλιαράτες, κάνει λόγο η πολιτική οργάνωση «Ομόνοια» που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία.
Με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε, κατηγορεί ευθέως την αλβανική αστυνομία για μη τήρηση των όσων προβλέπονται για τους «κανόνες ακινητοποίησης», με αποτέλεσμα τον άδικο θάνατο του νεαρού Βορειοηπειρώτη, ενώ παράλληλα κατηγορεί τα Τίρανα για «ψυχολογικό κλίμα βίας» κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας, όπως επίσης και μερίδα αλβανικών ΜΜΕ για έξαρση ανθελληνικής προπαγάνδας που εντείνεται τις τελευταίες ώρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Θλίψη για εκτέλεση Κωσταντίνου Κατσίφα. Ανησυχία για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα μετά το βαρύ συμβάν με την έξαρση ανθελληνικής προπαγάνδας.
Θλίψη και αγανάκτηση είναι τα αισθήματα που χαρακτηρίζουν την ΕΕΜ μετά το θλιβερό τέλος της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην οποία έμεινε νεκρός ο Βουλιαρατινός Κωνσταντίνος Κατσίφας.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι αστυνομικές δυνάμεις παραβλέποντας κανόνες ακινητοποίησης μεμονωμένου ατόμου οδηγήθηκαν στην εκτέλεση του.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όλα συνέβησαν ενώ συνεχιζόταν οι εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ και στην Τελετή Μνήμης στους Βουλιαράτες υπήρχε επίσημη εκπροσώπηση Ελληνικής και Αλβανικής Κυβέρνησης. Προφανώς δεν είναι μόνο ζήτημα παραβίασης του βασικού δικαιώματος του ανθρώπου, αυτό της ζωής. Είναι το όλο ψυχολογικό κλίμα βίας που συντελείται εις βάρος της ΕΕΜ.
Ελπίζουμε το όλο ανθελληνικό κλίμα που προπαρασκευάζονταν προπαγανδιστικά απ’ την ώρα του πρώτου διαξιφισμού του συγχωρεμένου με την τοπική αστυνομία, οι εκκλήσεις άμεσα ανθελληνικών κομμάτων και οργανώσεων, αλλά και η αγωνιώδης προσπάθεια αλλαγής πολιτικής ατζέντας στα Τίρανα να μην ήταν λόγοι που επηρέασαν τη συμπεριφορά των δυνάμεων που κατέφθασαν απ’ την πρωτεύουσα.
Το μήνυμα προς την εδώ διαβίωσα ΕΕΜ και τους εκατοντάδες φιλοξενούμενους σήμερα απ’ την Ελλάδα είναι δυστυχώς δυσάρεστο.
Εμείς όμως στην ΟΜΟΝΟΙΑ θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι δεν θα πτοηθούμε στην καταγγελία της αδικίας απ’ την ασφυκτική πίεση που ασκείται απ’ τα ΜΜΕ λειτουργώντας δυστυχώς ως βενζίνη στη φωτιά.
Συλλυπητήρια στους οικείους του Κωνσταντίνου! Ο Θεός να τον συγχωρεί και αναπαύει στους ουρανούς

Οι δηλώσεις του πρώην πρόεδρου της πολιτικής οργάνωσης «Ομόνοια» Λεωνίδα Παππά
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR ο πρώην πρόεδρος της πολιτικής οργάνωσης «Ομόνοια» κ. Λεωνίδας Παππάς, τόνισε ότι τον εκτέλεσε «εν ψυχρώ» η αλβανική αστυνομία και επίσης τόνισε ότι δεν είχε καμιά σχέση με ακροδεξιές οργανώσεις και ότι δεν είχε ψυχολογικά προβλήματα, κάτι που προσπάθησε από χθες να περάσει μερίδα αλβανικών ΜΜΕ. Εκείνο που παραδέχονται όλοι και ο κ. Παππάς, είναι ότι διακρινόταν για τις παθιασμένες πατριωτικές αντιλήψεις του και τις ανησυχίες του για το μέλλον της ιδιαίτερης πατρίδας του. Τέλος να αναφέρουμε ότι ο κ. Παππάς καταδίκασε απερίφραστα το γεγονός της οπλοφορίας – οπλοχρησίας από τον Κατσίφα, ώστοσο είπε ότι αυτό δεν έπρεπε να οδηγήσει την εκτέλεσή του

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Λεωνίδα Παππά

Οι δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά
Στο δρόμο της επιστροφής πληροφορήθηκε τον θάνατο του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα από τα πυρά της αλβανικής αστυνομίας η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία παρέστη και κατέθεσε στεφάνι στους Βουλιαράτες.

Σε ανάρτησή της στο facebook η κυρία Ζορμπά ανέφερε ότι κάποιος ομογενής με καλάσνικοφ είχε απειλήσει το πρωί να πυροβολήσει «θεωρώντας ότι η συμφωνία των δυο κυβερνήσεων να αποκαταστήσουν τη μνήμη των νεκρών ήταν προδοσία. Καμιά ελληνική σημαία δεν κατέβηκε, όλες ήταν υψωμένες» σημείωσε. 
Ειδικότερα η υπουργός έγραψε ( το αναδημοσιεύουμε όπως ακριβώς είναι γραμμένο): 
«Σημερα στο νεκροταφειο πεσοντων στους Βουλιαρατες κοντα στην Κλεισουρα για να τιμησουμε τους Ελληνες πεσοντες. Ημερα μνημης στον τοπο που επεσαν. Πυκνη συγκινηση αναμεσα στα βουνα που πολεμησαν με πατριωτισμο εναντιον του φασισμου. Παντου ελληνικες σημαιες, παροντες εκπροσωποι της ελληνικης και αλβανικης κυβερνησης, η πρεσβης της Ελλαδας, βουλευτες, δημαρχοι, πληθος κοσμου και παιδια του σχολειου. Δοξολογια, καταθεση στεφανων, ομιλια της πρεσβεως, εθνικος υμνος Ελλαδας και Αλβανιας, ποιηματα παιδιων. Φυγαμε στις τρεις το μεσημερι χωρις να εχει υπαρξει καμια ανησυχια. Στο μεταξυ ειχαμε πληροφορηθει οτι καποιος ομογενης με καλασνικοφ ειχε απειλησει το πρωι να πυροβολησει θεωρωντας οτι η συμφωνια των δυο κυβερνησεων να αποκαταστησουν τη μνημη των νεκρων ηταν προδοσια. Καμια ελληνικη σημαια δεν κατεβηκε, ολες ηταν υψωμενες. Μετα τις 3μμ στο δρομο της επιστροφης πληροφορηθηκαμε οτι ο ομογενης περικυκλωθηκε, η αστυνομια του ζητησε να παραδοθει, δεν παραδοθηκε και τον σκοτωσαν. Ηταν ενα τραγικο συμβαν που κανεις μας σημερα ολο το πρωι, μεσα στην ατμοσφαιρα συγκινησης που επικρατουσε, δεν μπρουσε να φανταστει.»

Share.

Comments are closed.