Πατριάρχης Αλεξάνδρειας κατά τον εορτασμό του ΟΧΙ αναφέρθηκε και στο brain drain, λέγοντας ότι η Ελλάδα περιμένει να γυρίσουν πίσω τα παιδιά της

0

Τους αδελφικούς δεσμούς Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου υπογράμμισε στην τελετή για την επέτειο του «ΟΧΙ», ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, με τα παιδιά του Αβερωφείου Σχολείου και της Τοσιτσαίας Σχολής, αλλά και τους Αλεξανδρινούς προσκόπους να δίνουν τον τόνο στην εκδήλωση.
Ο Πατριάρχης επεσήμανε το γεγονός ότι στην Αίγυπτο, φιλοξενήθηκε η τότε ελληνική κυβέρνηση, αλλά και το Επιτελείο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ μνημόνευσε όσους θυσιάστηκαν στο Ελ Αλαμέιν.
Παράλληλα, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, μιλώντας στη Δοξολογία για το «ΟΧΙ», αναφέρθηκε στην «επανάσταση 400.000 φρέσκων μυαλών» που εγκατέλειψαν τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα μας, αποχαιρέτησε, αλλά περιμένει 400.000 νέα παιδιά, φρέσκα μυαλά, γεμάτα δύναμη, γεμάτα επιστήμη, που πήραν – πότε; – τώρα, το δρόμο της ξενιτιάς… Της μετανάστευσης… Για ένα καλύτερο αύριο».
Και προσέθεσε: «Αυτή είναι η μετανάστευση που γνωρίζει η πατρίδα μας σήμερα, στα δικά μας χρόνια… Δεν έγινε τότε που ξεκινούσαν οι μετανάστες για Γερμανία, Βέλγιο και Σκανδιναβικές χώρες… Και τώρα, είναι κύμα ολόκληρο…
Αλλά, γνωρίζουμε ότι η μάνα η στοργική, η Ελλάδα μας, ανοίγει τα χέρια της, και κάποτε τα περιμένει όλα αυτά τα παιδιά της, να ξαναγυρίσουν κοντά της
…»

Από την πλευρά του, ο νέος γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, Αθανάσιος Κοτσιώνης, τον οποίο καλωσόρισε ο Πατριάρχης Θεόδωρος, μετέφερε στην παροικία το μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τους αποδήμους, Τέρενς Κουΐκ, για να καταθέσει στη συνέχεια στεφάνι στο μνημείο των Αλεξανδρινών πεσόντων, από κοινού με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδο Κασιμάτη.
Η απότιση φόρου τιμής σε όσους θυσιάστηκαν για την πατρίδα στην Αίγυπτο, ολοκληρώθηκε στο Β΄ Ελληνικό Κοιμητήριο της Αλεξάνδρειας, στο Μνημείο των πεσόντων Ικάρων, με την παρουσία εκπροσώπων και μελών της παροικίας.

Share.

Comments are closed.