Στα 12 ναυτικά μίλια η αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο, ανακοίνωσε ο Κοτζιάς παραδίδοντας το Υπουργείο Εξωτερικών

0

Η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο Πέλαγος αποτέλεσε την είδηση της τελετής παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών. Ύστερα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο απελθείς υπουργός Νίκος Κοτζιάς ανακοίνωσε την «πρώτη επέκταση κυριαρχίας της χώρας από τότε που πήραμε την Δωδεκάνησο». Ο Ν. Κοτζιάς παρέδωσε ολοκληρωμένο το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, καθώς έχει γίνει και η χαρτογράφηση.
«Η χώρα επεκτείνει από τους Οθωνούς, τα Διαπόντια Νησιά, μέχρι κάτω τα Αντικύθηρα, την αιγιαλίτιδά της ζώνη», είπε ο Ν. Κοτζιάς παραδίδοντας το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. 
Ο Ν. Κοτζιάς σημείωσε ότι είναι έτοιμα και τα Προεδρικά Διατάγματα για την αιγιαλίτιδα ζώνη στην Κρήτη, και από τα Αντικύθηρα έως τον Σαρωνικό, που χρειάζονται μόνο χαρτογράφηση. Επίσης σε πρωτόλεια μορφή βρίσκεται το Προεδρικό Διάταγμα από τον Σαρωνικό έως τον Παγασητικό.
Σημειώνεται ότι με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια όλοι όσοι θέλουν να διελεύσουν από την περιοχή θα ζητούν την άδεια της Ελλάδας, ενώ μεταξύ άλλων θα πληρώνουν και τα προβλεπόμενα ποσά.

Ευάγγελος Βενιζέλος: επικοινωνιακό αντίβαρο τις προαναγγελίες Τσίπρα-Κοτζιά περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια
Με ανάρτησή του στο facebook, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτηρίζει επικοινωνιακό αντίβαρο τις προαναγγελίες Τσίπρα-Κοτζιά περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα και τονίζει ότι με την μερική επέκταση των χωρικών υδάτων εκτός Αιγαίου η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται το τουρκικό επιχείρημα ότι στο Αιγαίο επικρατούν ειδικές συνθήκες και επισημαίνει ότι η Αθήνα αποδέχεται την πρακτική της Άγκυρας για διαφοροποιημένη έκταση χωρικής θάλασσας.

Γιώργος Κουμουτσάκος: Πρόχειρη και αποσπασματική η ανακοίνωση
«Σήμερα, μια πολύ σημαντική ανακοίνωση για την εξωτερική πολιτική της χώρας, όπως η επιλεκτική επέκταση των χωρικών της υδάτων, γίνεται πρόχειρα και αποσπασματικά επ′ ευκαιρία της παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών. Για ακόμη μία φορά, επιβεβαιώνεται η έλλειψη σοβαρότητας και συναίσθησης ευθύνης. Ως προς την ουσία της ανακοίνωσης, επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε, αφού θα υπάρξει πλήρης και επίσημη ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και με γνώμονα πάντα τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας», καταλήγει ο κ. Κουμουτσάκος.

Share.

Comments are closed.