Εισαγγελέας καλεί Δούρου, Ψινάκη και άλλους 18 ως υπόπτους για τη φονική φωτιά στο Μάτι

0

Τουλάχιστον 20 άτομα καλούνται από την ερχόμενη εβδομάδα για την παροχή εξηγήσεων ενώπιον του εισαγγελέα για τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους κατά την διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, που είχε ως τραγικό αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 99 συνάνθρωποι μας.
Τρεις μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά, η δικαιοσύνη έφτασε σε ένα πρώτο συμπέρασμα με ταχύτατους ρυθμούς, με τον πρώην προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών να λαμβάνει ο ίδιος καταθέσεις καθημερινά. 
Ανάμεσα σε όσους έλαβαν κλήσεις για ανωμοτί εξηγήσεις είναι και όσοι μηνύθηκαν από τους συγγενείς των θυμάτων όπως η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης, ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνος Τσουβάλας, στελέχη της πολιτικής προστασίας, της ΕΛΑΣ, της πυροσβεστικής και του Λιμενικού.
Είναι δεδομένο ότι η εισαγγελική αρχή είναι υποχρεωμένη να καλέσει σε εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου όλους τους καταμηνυθέντες, ανεξαρτήτως της άποψης που έχει η ίδια καταλήξει για τα πρόσωπα και τις ευθύνες τους. Με το ίδιο σκεπτικό, εάν και οι πληροφορίες ήθελαν τους εισαγγελείς να διαπιστώνουν την διάπραξη πλημμεληματικών πράξεων, οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν την ποινική τους τιμωρία και για κακουργήματα, για τα οποία θα ερωτηθούν στο πλαίσιο της παροχής των εξηγήσεων τους. 
Επόμενο στάδιο η άσκηση των ποινικών διώξεων, αφού οι εισαγγελείς λάβουν γνώση των θέσεων τους. Για όσους από τους εμπλεκόμενους δεν προκύψουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινης πράξης, η δικογραφία θα μπει στο αρχείο. 
Δικαστικές πηγές εκτιμούν τέλος, ότι μετά την άσκηση ποινικών διώξεων η υπόθεση θα διαβιβαστεί σε τακτικό ανακριτή, λόγω του μεγάλου αριθμού των νεκρών. 
Δούρου: Οι Περιφέρειες δεν έχουν επιχειρησιακή ευθύνη στην κατάσβεση των πυρκαγιών
«Με ιδιαίτερη ανακούφιση θα συμβάλλω στην ανεύρεση των αιτιών και στη διαλεύκανση των ευθυνών της τραγωδίας στην Αν. Αττική», δήλωσε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου με αφορμή την κλήση της να εξεταστεί για την πύρινη καταστροφή της 23ης Ιουλίου.
Υπογράμμισε δε, ότι «ο σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων και στον πόνο των οικογενειών τους, απαιτεί μια τέτοια υπόθεση υψίστης σπουδαιότητας, όπως είναι η έρευνα της Δικαιοσύνης για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, να προχωρήσει με ρυθμούς διαφορετικούς. Διαφορετικούς από τους αργούς ρυθμούς που έχουμε συνηθίσει σε σχέση με μεγάλες υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος, υποθέσεις που συνέβαλαν καθοριστικά στη κρίση χρέους της χώρας μας».
Κλείνοντας δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «ο Β’ βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Περιφέρειες, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, δεν έχουν επιχειρησιακή ευθύνη στην κατάσβεση των πυρκαγιών».

Share.

Comments are closed.