Αποστολή του fourtounis.gr στην Χίο – Τσεσμέ – Σμύρνη [ φωτο] (4)

0

Στην πολύβουη αγορά της Σμύρνης
Το ιστορικό παζάρι Kemeralti Bazaar, είναι το μεγαλύτερο υπαίθριο εμπορικό κέντρο στον κόσμο. Εδώ χτυπάει η καρδιά της Σμύρνης και σου προσφέρει απλόχερα τη μυρωδιά της ανατολής. Είναι ένα τεράστιο παζάρι που για ώρες μπορείς να τριγυρνάς στα σοκάκια του.
Η δημιουργία του χρονολογείται το 16ο αιώνα, με τη δημιουργία του τέμενους Χισάρ και κατά το 17ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως εμπορικό κέντρο κυρίως από τους Οθωμανούς.
Είναι ένα από τα παλαιότερα παζάρια της Τουρκίας. Καλύπτει μια τεράστια περιοχή, η οποία εκτείνεται από τη συνοικία Mezarlıkbası έως την πλατεία Konak. Έχει πλάτος 5 χλμ. Και φιλοξενεί περίπου 15.000 μαγαζιά, μικρά και μεγαλύτερα.
Όταν μπαίνουμε στην αγορά από το Κονάκ ή Κορντόν, όπου είναι ο Πύργος του Ρολογιού θα ακολουθήσουμε την οδό Anafartalar, ενώ όταν μπαίνουμε από τη Fevzi Paşa, όπου κάνουν τέρμα τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους επισκέπτες από τη Χίο μπαίνουμε από οποιοδήποτε στενάκι βρούμε μπροστά μας.
Το 1922 η μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε ένα μέρος της, ωστόσο μέχρι σήμερα παραμένει σχεδόν ανέπαφο. Εδώ θα βρείτε όλα τα είδη, από χειροποίητα είδη και σουβερνίρ, μέχρι χαλιά, ασημικά είδη και δερμάτινα, ενώ μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας σε ένα από τα πολλά μικρά καφενεδάκια που υπάρχουν εντός της αγοράς.
Στην αγορά θα βρεις υφάσματα, κουρτίνες, μαντήλες, μπαχαρικά, χρυσά και ασημένια κοσμήματα, μπακίρια, παπούτσια, λουκούμια, καραμέλες, άπειρα μαγαζιά με νυφικά και πολλά άλλα
Μέσα στο παζάρι Kemeraltı, υπάρχουν επίσης παραδοσιακά εστιατόρια όπου σερβίρουν κεμπάπ αλλά και διάφορα μαγειρευτά φαγητά.  Επίσης θα βρεις ζαχαροπλαστεία με τον παραδοσιακό μπακλαβά καθώς και γραφικά καφενεδάκια όπου θα απολαύσεις τον καφέ σου, τον οποίο ψήνουν στο φλιτζάνι που σου τον σερβίρουν.
Αν έχεις να κάνεις πολλά ψώνια εκεί θα βρεις ανθρώπους που παίζουν το ρόλο του ξεναγού αγορών κι έναντι κάποιας αμοιβής σε οδηγούν στα κατάλληλα για σένα μαγαζιά.
Το Kizlaragasi Han Bazaar είναι ένα πανέμορφο παζάρι, που αποτελεί πολύ σημαντικό αξιοθέατο της πόλης. Πρόκειται για ένα οθωμανικό χάνι που βρίσκεται μέσα στην αγορά της Σμύρνης.
Είναι μια υπέροχη κατασκευή με ένα τετραγωνη αυλή και με μια οροφή που καλύπτεται πλήρως με μόλυβδο. Χτίστηκε το 1744 από τον Χασί Μπεζίρ Αγά και στέγαζε στο παρελθόν πανδοχείο για τους εμπόρους από την Ανατολή που μετέφεραν μπαχαρικά και μετάξι. Ωστόσο, έχασε την αίγλη του κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, εξ’ αιτίας των τεχνολογικών προόδων που σημειώθηκαν στον τομέα των μεταφορών.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την αγορά της Σμύρνης

Share.

Comments are closed.