Ρατσισμό και ξενοφοβία «διδάσκουν» οι καθηγητές της Λέσβου – Δημοκρατικό ήθος και ανθρωπιά οι δάσκαλοι στη Χίο

0

Σε μια κίνηση που προάγει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία προχώρησε η ΕΛΜΕ Λέσβου, μετά από σχετική εισήγηση του προέδρου της ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Αντιπροέδρου της ΕΛΜΕ Απόστολου Βαρελτζή.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με απόφαση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, προκρίνεται η χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» από τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία του νησιού.
Με αυτή της την απόφαση η ΕΛΜΕ Λέσβου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος τον Αύγουστο με έγγραφο του ζήτησε την εξάλειψη της χρήσης του όρου «λαθρομετανάστης», προκειμένου «να αποτραπεί η χρήση μειωτικών για τη προσωπικότητα των ανθρώπων χαρακτηρισμών και να αποφευχθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού».

Σε εκ διαμέτρου αντίθετη τροχιά οι εκπαιδευτικοί της Χίου
Μάλιστα, αυτό δεν είναι το πρώτο εμπόδιο των προσφυγόπουλων στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα της εκπαίδευσης, αφού στις αρχές του μήνα με εξώδικο που έστειλαν στους διευθυντές των σχολείων της Χίου καθώς και στους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού, 1.130 γονείς μαθητών, ζήτησαν να μη λειτουργήσουν Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) στα σχολεία, αλλά αυτές να δημιουργηθούν μέσα στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ.

Σε αυτή την περίπτωση ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου με ανοιχτή επιστολή είχε εκφράσει τη στήριξή του στη δημιουργία δομών εκπαίδευσης για τους πρόσφυγες σε πέντε σχολεία της Χίου σημειώνοντας ότι μία τέτοια απόφαση είναι κόντρα στο μίσος του εθνικισμού και του ρατσισμού.
Μάλιστα ο Σύλλογος κατηγόρησε την «Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα», (επιτροπή η οποία έχει συγκροτηθεί προκειμένου να αντιμετωπισθούν ζητήματα που προκύπτον από το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα και η οποία κοινοποίησε στα μέσα ενημέρωσης το παραπάνω εξώδικο) ότι προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες στο νησί «σπέρνοντας επί της ουσίας το μίσος απέναντι στα προσφυγόπουλα. Καταγγέλλουμε αυτή την επικίνδυνη ρατσιστική τακτική, που χρησιμοποιεί αθώα παιδιά ενός κατώτερου θεού, για να πετύχει τα πολιτικά οφέλη που επιδιώκει».

Share.

Comments are closed.