Αποστολή του fourtounis.gr στην Χίο – Τσεσμέ – Σμύρνη [ φωτο] (3)

Σμύρνη μου αγαπημένη!

Είναι από τις αρχαιότερες πόλεις της Μεσογείου και σύμφωνα με τον μύθο ιδρύθηκε από τον Θησέα ή από την Αμαζόνα Σμύρνη. Η σημερινή πόλη με το τούρκικο όνομα Ιζμίρ είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας με πληθυσμό 3.210.465, με πρώτη την Κωνσταντινούπολη και δεύτερη την πρωτεύουσα Άγκυρα, είναι φορτισμένη με μνήμες από την Μπελ Επόκ Σμύρνη των Ελλήνων και των Φραγκολεβαντίνων πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922
Η Σμύρνη του 1922 και παλαιότερα είναι μια κοσμοπολίτικη πόλη με ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης. Έλληνες, Αρμένιοι, Εβραίοι, Τούρκοι, Λεβαντίνοι και διάφοροι άλλοι ξένοι.
Αναλυτικά ο πληθυσμός τότε: Έλληνες165.000, Τούρκοι 80.000, Εβραίοι 55.000, Αρμένιοι40. 000, διάφοροι άλλοι ξένοι 30. 000, Λεβαντίνοι 6.000.
Καθώς μπαίνουμε στην πόλη συναντάμε την παλιά ελληνική γειτονία  γειτονιά Καρατάσι (Karataş) το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το περίφημο Κορδελιό (Karşıyaka– Καρσίγιακά ή κοινώς ή κοινώς Πέρα Μεριά) με τη μεγάλη ανοικοδόμηση, το εμπόριο, τον τουρισμό και συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό.
Εδώ στο Καρατάσι βρίσκεται και το Ασανσέρ (Asansör) της Σμύρνης. Αυτό ανακαινίστηκε πρόσφατα και από τότε αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Σμύρνης. Πρόκειται για έναν πύργο 51 μέτρων που περιλαμβάνει δύο ανελκυστήρες και χτίστηκε το 1907 στην οδό Mithapasa, προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση στην περιοχή Χαλίλ Ριφάτ Πασά, καθώς οι διαβάτες έπρεπε να ανεβούν 155 σκαλοπάτια. Για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκαν τούβλα που εισήχθησαν από τη Μασσαλία. Πάνω από την είσοδο έχει τοποθετηθεί μία μαρμάρινη πλάκα που φέρει το όνομα του οικοδόμου Νισσίμ Λεβύ και την ημερομηνία κατασκευής του. Με τους πλέον σύγχρονους ανελκυστήρες που διαθέτει, μπορείτε στον Πύργο που χρησιμοποιείται ως εστιατόριο, να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας με θέα σε όλη τη Σμύρνη.
Λίγο με το Ασανσέρ συναντάμε το Izmir Kız Lisesi, το οποίο στεγάζεται το κτίριο, όπου πριν την καταστροφή, στεγαζόταν το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στη Σμύρνης ή Πανεπιστήμιο του Καραθεοδωρή. Αυτό ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο της πόλη, αλλά και σε όλη τη Μικρά Ασία. Το Πανεπιστήμιο αυτό δεν πρόλαβε να λειτουργήσει λόγω της καταστροφής.
Το σεργιάνι στην πόλη ξεκινά από ξεκινά από την ιστορική προκυμαία, το Κορντόν ή Κονάκ,με το περίφημο Πύργο του Ρολογιού (Saat Kulesi). Είναι σχεδιασμένο από το Γάλλο αρχιτέκτονα Raymont Charles Père και αποτέλεσε δώρο του Γερμανού Αυτοκράτορα Γουλιέλμου Β’ ως δώρο για τον εορτασμό των 25 χρόνων βασιλείας του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίντ Β’. Είναι χτισμένο και διακοσμημένο με την οθωμανική αρχιτεκτονική, με ύψος 25 μέτρα, ενώ τριγύρω του έχουν κατασκευαστεί 4 βρύσες, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί στις 4 πλευρές του Πύργου. Παρόμοιοι πύργοι είχαν χτιστεί και σε άλλες πόλεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως το Βελιγράδι, το Σαράγεβο, τη Μπάνια Λούκα και σε άλλες πόλεις των Βαλκανίων.
Η σημερινή λεωφόρος Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ είναι μια παραλιακή πασαρέλα από τουρίστες και ντόπιους, που βολτάρουν στην πλατιά αποβάθρα ενώ οι άμαξες δίνουν νοσταλγική νότα.
Το απόγευμα αξίζει μια βόλτα στη μεγάλη αυτή παραλία. Τότε είναι η ώρα της Σμύρνης. Ξεκινάς από την προκυμαία -εκεί απ’ όπου έφυγαν τότε οι Έλληνες- και συνεχίζεις προς την «καλή» περιοχή της πόλης, την παλιά ελληνική συνοικία, το Alcansak. Κηπουροί το πρωί και καθαριστές το βράδυ περιποιούνται τους δημόσιους χώρους, τα πάρκα και τις παραλιακές καταπράσινες, ολάνθιστες νησίδες, όπου καιρού επιτρέποντος κατεβαίνει και… αποχαιρετά τον ήλιο που δύει στο βάθος ολόκληρη η πόλη.
Το Αλσαντζάκ είναι μία περιοχή στο βόρειο άκρο της προκυμαίας της Σμύρνης και πρόκειται για την παλιά ελληνική συνοικία Πούντα. Σήμερα είναι μία πανέμορφη περιοχή, όπου προσφέρονται εκλεκτά εστιατόρια και μπαρ, με θέα το Αιγαίο Πέλαγος. Η περιοχή περιλαμβάνει πολλά διατηρητέα κτίρια και εκκλησίες, μοναδικής αρχιτεκτονικής. Εδώ θα συναντήσουμε το κτήριο του Ελληνικού προξενείου, Μουσείο Ατατούρκ, το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, το Μητροπολιτικό Μουσείο Σμύρνης, το Μουσείο Σιδηροδρόμων κ.ά. Κοντά στο Αλσαντζάκ υπάρχει το Kulturpark, ένα τεράστιο συγκρότημα εγκαταστάσεων με πάρκα και συχνά φιλοξενεί διάφορες καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Εντός της συνοικίας βρίσκεται ο σιδηροδρομικός σταθμός του Αλσαντζάκ, ένα κτίσμα του 1858 σε αποικιακό στυλ, απ’ όπου αναχωρούν τα τρένα για το Αϊδίνιο, το Ντενιζλί και την Προύσα.
Άλλο αξιοθέατο τη πολύς είναι η Ρωμαϊκή Αγορά  όπου που μπορείτε να θαυμάσετε τους κορινθιακούς κίονες και τις διαδοχικές αψίδες πάνω από τους κεντρικούς δρόμους.
Σε περίπτωση που θέλετε να απολαύσετε ένα ρομαντικό ηλιοβασίλεμα θα κατευθυνθείτε στο αρχαίο κάστρο Καντιφέ Καλέ Kadifekele το οποίο βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο, νότια της πλατείας Konak και δεσπόζει την πόλης. Εκεί, η θέα είναι συγκλονιστική καθώς βλέπεις πανοραμικά την πόλη της Σμύρνης και το Αιγαίο. Το όνομά του σημαίνει “βελούδινο κάστρο” και κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Πάγος. Χτίστηκε από το διάδοχο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Λυσίμαχο στην ερειπωμένη ακρόπολη της αρχαίας πόλης, επανιδρύοντας τη Σμύρνη. Αιώνες τώρα αποτελεί σημείο – ορόσημο της πόλης και γίνονται συνεχείς προσπάθειες για τη συντήρηση και αποκατάσταση του. Δυτικά του κάστρου υπήρχε το Στάδιο, όπου μαρτύρησε ο Άγιος Πολύκαρπος, ο πρώτος επίσκοπος της Σμύρνης.
Η Σμύρνη θυμίζει πολύ τη Θεσσαλονίκη με τη διαφορά ότι η Σμύρνη είναι πολύ πιο μεγάλη σε όλα από τη Θεσσαλονίκη. Και η μια και η άλλη διαθέτουν παραλιακό μέτωπο και τις στεφανώνει ένα κάστρο. Την μια Το Γεντί Κουλέ και την άλλη το Καντιφέ Καλέ, Κονάκ η μια Λευκό Πύργο η άλλη.
Συνεχίζεται…

Πηγή: taxidologio.gr

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό της Σμύρνης

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

BBC: Μετά από μέρες κλιμάκωσης, τι θα κάνει ο Πούτιν στη συνέχεια;

H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…

2 ώρες ago

Ο Δήμαρχος  Αγίας Παρασκευής, Γιάννη Μυλωνάκη συναντήθηκε με τον Καθηγητή ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα

Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…

4 ώρες ago

Μ. Χριστοδουλάκης: Στη Βαρσοβία με ευρωπαίους σοσιαλιστές βουλευτές για το Forum του FES: “Στρατηγικές ενάντια στην Ακροδεξιά»

Τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή το “4th Parliamentarian Forum: Strategies Against the Far Right” του…

6 ώρες ago

Αυτή είναι η αλήθεια για το σιντριβάνι του Συντάγματος, λέει ο Δήμος Αθηναίων – Τι υποστηρίζει το Υπουργείου Πολιτισμού

Ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Αθηναίων, σχετικά με το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος και τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησής…

15 ώρες ago

Real FM: Ανοιχτός σε συνεργασίες υπό όρους ο Νίκος Ανδρουλάκης – Στόχος η νίκη επί της ΝΔ (ολόκληρη η συνέντευξη)

Τη δημιουργία μιας αξιόπιστης εναλλακτικής έναντι της Νέας Δημοκρατίας έθεσε ως προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ ο…

24 ώρες ago

Το ΠΑΣΟΚ και επίσημα πλέον αξιωματική αντιπολίτευση – Ανεξαρτητοποιήθηκαν Τζάκρη και Πούλου, τρίτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχαν προαναγγείλει,έκαναν γνωστή η Θεοδώρα Τζάκρη και η…

24 ώρες ago