Πριν από λίγες μέρες βγήκε η παγκόσμια λίστα κατάταξης των πανεπιστημίων της Times Higher Education World University Rankings (THE), που θεωρείται μία από τις εγκυρότερες στον τομέα.
Με βάση αυτή τη λίστα οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια κατάφεραν να βρεθούν μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο.
Παρατηρώντας τη λίστα διαπιστώνουμε ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει βελτιώσει τη θέση του, μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ και από την πέμπτη μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων τώρα βρίσκεται στ δεύτερη.
Ειδικότερα, στην κατάταξη THE για το 2019 και μόνο για τα ελληνικά πανεπιστήμια παρατηρούμε:
Ποια είναι η πραγματική θέση των ελληνικών πανεπιστημίων
Γενικότερα όμως το πρόσημο για τα ελληνικά ΑΕΙ είναι αρνητικό, καθώς ορισμένα διατηρούν τη ίδια θέση με πέρυσι, ωστόσο άλλα υποχωρούν στη διεθνή κατάταξη και φυσικά βρίσκονται πάρα μα πάρα πολύ μακριά από τις πρώτες θέσεις της κατάταξης, κάτι που συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια.
Για να μπορέσετε να αντιληφθείτε τη διαφορά που χωρίζει τα οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια από τα αντίστοιχα οκτώ της κορυφής, ψάξαμε και βρήκαμε αναλυτικά στοιχεία που σας παραθέτουμε στον παρακάτω πίνακα:
Η βαθμολογία που παίρνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι πέντε φορές μικρότερη από αυτή των πρώτων. Πχ το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αξιολογείται στον τομέα διδασκαλία, με 96,1 και το πρώτο δικός, αυτό της Κρήτης, αξιολογείται στον ίδιο τομέα με 18,8. Τεράστια η απόσταση και αντιληπτή για γυμνού οφθαλμού.
Στον τομέα έρευνα, όπου κατά το περσινό διδακτικό έτος στο σύνολο των ελληνικών πανεπιστημίων υπεγράφησαν πολλές, εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες, διδακτορικές διατριβές έχουμε: Οξφόρδη 91, Κέιμπριτζ 92,1, Στανφορντ 96,8, ΜΙΤ 92,7 κλπ και στην Ελλάδα Κρήτης 19,1, ΕΚΠΑ 14, Αιγαίου 17, ΑΠΘ 15,7 κλπ.
Αν πάμε στο τομές διεθνείς προοπτικές εκεί τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, δεδομένου ότι τα δικά μας πανεπιστήμια βρίσκονται στο μισό των ξένων.
Δυστυχώς χρειάζεται πολύ μα πολύ, σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά, ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τα πράγματα στην τριτοβάθμια. Με λίγα λόγια εδώ ταιριάζει απόλυτα ο στίχος: «Για να γυρίσει ο ‘ήλιος θέλει δουλειά πολύ»
Τι γίνεται στο παγκόσμιο επίπεδο
Στην κατάταξη περιλαμβάνονται 1.258 ακαδημαϊκά ιδρύματα διεθνώς από 86 χώρες, οι 25 από τις οποίες έχουν τουλάχιστον ένα πανεπιστήμιο μέσα στα κορυφαία 200. Η αξιολόγηση βασίστηκε σε 13 δείκτες που σχετίζονται με την έρευνα, τη διδασκαλία, την επιρροή της έρευνας, την εισροή εσόδων από τις επιχειρήσεις, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη διεθνή απήχηση.
Στις πρώτες θέσεις της κατάταξης, όπως φαίνεται και στο συγκριτικό πίνακα, μετά την Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ, ακολουθούν τα αμερικανικά πανεπιστήμια Stanford, MIT, California Institute of Technology, Harvard, Princeton, Yale , Imperial College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Οι ΗΠΑ κυριαρχούν σε συμμετοχές με 172 πανεπιστήμια, ωστόσο, η πλειονότητα εξ αυτών πέφτει ή διατηρεί τις ίδιες θέσεις στη διεθνή κατάταξη. Από την άλλη, η Ιαπωνία ξεπέρασε τη Βρετανία, ως η δεύτερη περισσότερο εκπροσωπούμενη χώρα στην κατάταξη, με 103 ΑΕΙ. Δυναμική άνοδο κάνουν και τα κινεζικά ΑΕΙ.
Η Κίνα παραμένει η τέταρτη χώρα στον πίνακα κατάταξης με 72 πανεπιστήμια (από 63), εφτά εκ των οποίων βρίσκονται στα κορυφαία 200. Για πρώτη φορά φέτος στην κατάταξη συμπεριλαμβάνεται ένα ιρακινό πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης. Επίσης, για πρώτη φορά εμφανίζονται στην κατάταξη ΑΕΙ από την Τζαμάικα, το Καζαχστάν, την Τανζανία και το Νεπάλ.
Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…
Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…
Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…