Παρουσίαση βιβλίου του πρέσβη Αλέξανδρου Μαλλιά για την «Βόρεια Μακεδονία»

0

Σήμερα Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 18.30 στην Αίθουσα Λόγου, Στοά Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα) θα παρουσιαστεί με κάθε επισημότητα το νέο βιβλίο του του πρέσβη επί Τιμή Αλέξανδρου Μαλλιά, με τίτλο:  «Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία – Η αυτοψία της Δύσκολης Συμφωνίας των Πρεσπών», το οποίο εξεδόθη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης και κοστίζει περί τα 12 ευρώ.
Στο βιβλίο του ο κ. Μαλλιάς καταπιάνεται με το επίκαιρο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, αναλύοντάς την ουσιαστικά, διεξοδικά και ρεαλιστικά.

Την παρουσίαση θα κάνουν οι:

  • Ευάγγελος Βενιζέλος, Βουλευτής, πρ. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, πρ. Υπορυγός Εξωτερικών και Άμυνας
  • Γιώργος Κουμουτσάκος, Βουλευτής, Επικεφαλής Τομέα Εξωτερικών ΝΔ
  • Μίλτος Κύρκος, Ευρωβουλευτής
  • Χάρης Παμπούκης, Καθηγητής, Νομική Σχολή Αθηνών, τ. Υπουργός
  • Kate Smith, Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα

Συντονισμός:

  • Παύλος Τσίμας, Δημοσιογράφος

Ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς είναι κατ΄ εξοχήν γνώστης των Βαλκανίων. Με το σύγχρονο Μακεδονικό ζήτημα ασχολείται συστηματικά και συνεχώς από το 1991.Το 1995, ήταν ο πρώτος Διπλωματικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στα Σκόπια μετά την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας .
Στο Δοκίμιο αυτό επισημαίνει ότι προϋπόθεση αναζήτησης λύσης στα λεγόμενα εθνικά ζητήματα είναι η συνεννόηση . Κατακρίνει την έλλειψη ειλικρινούς προσπάθειας προς την κατεύθυνση αυτή.Τα αποτελέσματά της ειδικά στο Μακεδονικό είναι ορατά. Στην αυτοψία της Συμφωνίας των Πρεσπών αναδεικνύει την θετική σημασία της erga omnes σύνθετης ονομασίας ‘’Βόρειος Μακεδονία” με συνταγματική μάλιστα αναθεώρηση. Ταυτόχρονα όμως εξηγεί γιατί τα κεντρικά ζητήματα της γλώσσας και της εθνότητας/ιθαγένειας/υπηκοότητας αποτελούν την «Αχίλλειο πτέρνα» της . Η Συμφωνία δεν εξασφαλίζει την καθαρότητα και την σαφήνεια τους.
Θεμελιώδες πρόβλημα, κατά τον κ. Μαλιά, είναι η διαφορετική ερμηνεία των συστατικών της Μακεδονικής ταυτότητας όρων ( γλώσσα ,ιθαγένεια/ υπηκοότητα / εθνικότητα) μεταξύ της Ελλάδος και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Έτσι ενισχύονται τα ερωτηματικά για την βιωσιμότητα της Συμφωνίας και αποδυναμώνει την εμβέλεια της.
Αυτό είναι το τέταρτο βιβλίο του κ. Μαλλιά. Έχουν προηγηθεί τα:

  1. Ελλάδα και Αλβανία: Φυγή στο μέλλον ή επιστροφή στο παρελθόν,
  2. Στον αστερισμό του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ-Η Νέα Τουρκία κι εμείς,
  3. Οράματα και Χίμαιρες-Διαδρομές ενός Διπλωμάτη και
  4. Η άλλη κρίση- Η μαρτυρία ενός πρέσβη

Επιπλέον, ο κ. πρέσβης αρθρογραφεί συχνά στον τύπο αλλά και στο διαδίκτυο.

Share.

Comments are closed.