Απαλλάχτηκε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης και δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ από την κατηγορία της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας και της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα αυτό.
Το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, με το υπ´ αριθμ. 1430/2018 βούλευμά του, έκρινε για τους τρεις εμπλεκόμενους στη μεγάλη δικογραφία που περιλαμβάνει το σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή “Πυθία” και τις τηλεφωνικές υποκλοπές της περιόδου 2004 – 2005, πως δεν στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες που τους είχαν αποδοθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου αποφάνθηκαν ότι τα έγγραφα που είχαν βρεθεί στην κατοχή του κ. Καρχιμάκη δεν μπορούν να χαρακτηριστούν απόρρητο υλικό, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα (παραβίαση μυστικών της Πολιτείας).
Πως ξεκίνησαν όλα
Σε αιφνιδιαστικό έλεγχο στο σπίτι και στο γραφείο του κ. Καρχιμάκη πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2013 και δεν βρέθηκαν διαβαθμισμένα έγγραφα, τα οποία φέρεται να του τα έδωσε πρώην υπάλληλος της ΕΥΠ και τον είχε καταγγείλει ένας υπόδικος του κοινού ποινικού δικαίου.
Ο κ. Καρχιμάκης κλήθηκε να απολογηθεί την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013, στον 3ο τακτικό ανακριτή Δημήτρη Φούκα, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση των υποκλοπών και του σχεδίου δολοφονίας κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Η κλήση του ανακριτή προς τον κ. Καρχιμάκη αφορούσε το σκέλος της υπόθεσης που σχετιζόταν με το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε παραβίαση απορρήτου, που αφορά μυστικά της Πολιτείας.
Ως φυσικός αυτουργός της πράξης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φερόταν μία υπάλληλος της ΕΥΠ η οποία απολογήθηκε και με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα αφέθηκε τότε ελεύθερη (η κατηγορούμενη είχε αρνηθεί τις κατηγορίες που της αποδίδονταν).
Τι υποστήριξε στην απολογία του τότε
Ο πρώην υπουργός κατά την απολογία του αρνήθηκε την κατηγορία σε βάρος του, υποστηρίζοντας πως ως βουλευτής προάσπιζε πάντα το εθνικό συμφέρον.
Ο κ. Καρχιμάκης χαρακτήρισε συκοφαντικές τις καταγγελίες, αποδίδοντας τες σε πολιτικά κίνητρα και επικαλέστηκε μάλιστα απόσπασμα από την αναφορά της μάρτυρος κατηγορίας, σύμφωνα με την οποία ανέφερε ότι συγκεκριμένοι συνάδελφοί της συνδικαλιστές υπέστησαν «ανηλεή και απάνθρωπο διωγμό άνευ προηγουμένου από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και τα ανδρείκελα του στο υπουργείο και στην υπηρεσία».
Ο πρώην υπουργός, αναφερόμενος στα απόρρητα έγγραφα του ΥΕΘΑ που βρέθηκαν στο γραφείο του, υποστήριξε ότι αυτά έφτασαν ανωνύμως στο γραφείο του σε φάκελο το 2007 και πως από τότε είχε χρησιμοποιήσει το περιεχόμενό του σε επερώτηση στη Βουλή, στην οποία είχε απαντήσει ο τότε υπουργός Άμυνας, Βαγγέλης Μειμαράκης.
«Ίσως με τις θέσεις που τολμηρά, αταλάντευτα και επίμονα κατά καιρούς εξέφρασα, να ενόχλησα και να κατέστησα αντιπάλους μου διαφόρους. Όμως ποτέ και κανένας δεν αποτόλμησε να αρνηθεί τον πατριωτισμό, την ηθική, την εντιμότητα και την ευσυνειδησία μου», υποστήριξε ο κ. Καρχιμάκης.
Υπέρ του πρώην υπουργού κατέθεσαν τότε οι πρώην υπουργοί Δημήτρης Ρέππας, Φίλιππος Πετσάλνικος και ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, οι οποίοι τόνισαν τη μάχη που έδινε ο κ. Καρχιμάκης για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.
Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…
Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…
Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…