Αυτά είναι τα 3 πρόσωπα που προτείνει η Βουλή για τη θέση του προέδρου του ΣτΕ

0

Την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Αθανάσιο Ράντο και τη Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου προτείνει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη θέση του προέδρου του ΣτΕ.
Της γνωμοδότησης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής προηγήθηκε ακρόαση έξι αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Την τελική απόφαση θα λάβει το υπουργικό συμβούλιο.
Κατά την διάρκεια της – κεκλεισμένων των θυρών – σύσκεψης της Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής οι υποψήφιοι απάντησαν στις ερωτήσεις των βουλευτών, Αντιπροέδρων και Προέδρου της Βουλής οι οποίοι μετέχουν στο κοινοβουλευτικό όργανο.
Για την ιστορία οι έξι υποψήφιοι για την θέση είναι οι: Αθανάσιος Ράντος, Αϊρίν-Έβελυν-Μικέλα-Μαίρη Σαρπ, Μαρία Καραμανώφ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Ιωάννης Γράβαρης και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου.
Οι τρεις που προκρίθηκαν είναι οκ εξής:

  • Η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που είναι και η πρώτη επιλογή της Βουλής, έχει διατελέσει επί χρόνια πρόεδρος της Ενώσεως των Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείαςκαι τον Οκτώβριο του 2016 παραιτήθηκε από την Ένωση Δικαστών του ΣτΕ, επικρίνοντας με δριμύτητα τον τότε πρόεδρο κ. Σακελλαρίου για τη θέση που είχε πάρει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τον πρώτο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η κ. Σακελλαροπούλου συμμετείχε στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου που εκδίκασε τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ . Γιώργο Παπακωνσταντίνου
  • Η δεύτερη επιλογή, ο κ. Αθανάσιος Ράντος, ο αρχαιότερους στην επετηρίδα και είναι ένα πρόσωπο εξαιρετικά δημοφιλές στο δικαστικό και το νομικό κόσμο. Είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον πρώτο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες και ήταν εκείνος που είχε «οδηγήσει» κι άλλους συναδέλφους του στην απόφαση να κριθεί αντισυνταγματικός ο πρώτος νόμος Παππά. Τον κ. Ράντο σε παλαιότερη Διάσκεψη των Προέδρων, όταν το όνομά του είχε προταθεί ξανά για τη θέση του προέδρου του ΣτΕ, είχαν στηρίξει η Νέα Δημοκρατία, το Κίνημα Αλλαγής και το Ποτάμι.
  • Τέλος, η τρίτη επιλογή είναι η Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, της οποίας το όνομα είχε συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα με αφορμή τη «βουτιά» για την ανάδειξή της στη θέση της αντιπροέδρου. Επί η εν λόγω φέρεται να στηρίζεται από την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου και επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου και αλλά και πολλά μέλη της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως μέλος της σύνθεσης της Ολομέλειας του ΣτΕ που αποφάσισε για τις τηλεοπτικές άδειες. Βρέθηκε στην πλευρά… της μειοψηφίας, που ήθελε το νόμο Παππά συνταγματικό.
Share.

Comments are closed.