Κριστ Γουάμπα: Από τον καταυλισμό της Μόριας στον Άρη

0

Ήταν Μάρτιος του 2016 όταν το ελληνικό λιμενικό διέσωζε μια ομάδα ανθρώπων που όπως δεκάδες άλλοι επιχειρούσαν παράνομα να περάσουν από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα.
Ανάμεσά τους ένα πανήψηλο 15χρονο παιδί, ο Κριστ Γουάμπα από το Κονγκό. Σε πλάνα αρχείου εικονίζεται με ένα γκρι σκουφάκι στο κεφάλι, να οδηγείται εκείνη την κρύα μέρα μαζί με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες στον καταυλισμό της Μόριας.
Πλέον εκείνο το νέο παιδί κάνει προπονήσεις με την ομάδα του Άρη στην Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσε βλέποντας τα αστέρια του NBA στην τηλεόραση, έχοντας ως πρότυπα τους Κέβιν Ντουραντ και Κόμπι Μπράιαντ. Όνειρό του είναι να παίξει μπάσκετ στην Αμερική. Πιο πριν όμως, στην Ελλάδα.
Την περίοδο που έμεινε στη Μόρια, δεν μπορούσε να προπονηθεί. «Από τον καταυλισμό δεν μπορείς να φύγεις, τουλάχιστον τους τρεις πρώτους μήνες που έμεινα εκεί. Όμως έτρεχα διαρκώς, δεν είχα τι άλλο να κάνω, μόνο έτρεχα», λέει ο Γουάμπα.
Ο 17χρονος Κογκολέζος συνεχίζει: «Και όταν μου έδωσαν άδεια, μια κάρτα με την οποία μπορούσες να βγεις και να περπατήσεις σε όλο το νησί της Λέσβου, άρχισα να πηγαίνω κάθε μέρα σε ένα γήπεδο. που ήταν κοντά. Πήγαινα, έκανα προπόνηση μόνος μου και έτρεχα για να γυρίσω πίσω», λέει σήμερα ο Γουάμπα από το δωμάτιο στο οποίο μένει στην Θεσσαλονίκη, σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων που έχει νοικιάσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Χάρη στην Athlenda, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που ο δημιουργός της, ο πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας Λάζαρος Παπαδόπουλος έχει περιγράψει ως «το LinkedIn των αθλητών», ο 17χρονος σήμερα Κριστ Γουάμπα που είχε μείνει για μήνες εγκλωβισμένος στη Λέσβο, κατάφερε να ενταχθεί στην ιστορική ομάδα του Άρη και να κάνει πλέον καθημερινά προπονήσεις στο Nick Galis Hall, στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο.
«Είναι πολύ καλό παιδί και αξίζει αυτήν την ευκαιρία. Μου κάνει εντύπωση η επιμονή του αλλά και η πίστη του για να καταφέρει πράγματα για τον ίδιο, την οικογένειά του και τους ανθρώπους στην πατρίδα του», λέει ο Βαγγέλης Αγγέλου, προπονητής του Άρη.
Ο Κριστ Γουάμπα δεν ακολουθεί ακόμα την αποστολή του Άρη γιατί δεν έχει ακόμα δικαίωμα συμμετοχής σε επίσημους αγώνες, καθώς ακόμα δεν έχει εξεταστεί από τις αρμόδιες αρχές το αίτημα χορήγησης ασύλου που έχει καταθέσει.

Share.

Comments are closed.