Η Ζορμπά «καρφώνει» την Κονιόρδου για τα αρχαία μνημεία στο Υπερταμείο και παραδέχεται ότι μνημεία πέρασαν στο Υπερταμείο

0

Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά παραδέχθηκε ότι αρχαία μνημεία πέρασαν στο υπερταμείο, λέγοντας «Κακώς δεν υπήρξε πρόβλεψη να εξαιρεθούν τα μνημεία το 2016», και πρόσθεσε «υποθέτω ότι η κυρία Κονιόρδου έκανε μια συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ, αλλά δεν το ξέρω».
Με συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό Θέμα 104,6 προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις καταγγελίες των αρχαιολόγων ότι περνούν στην εκμετάλλευση του Υπερταμείου μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, χαρακτηρίζοντας την καταγγελία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων «φασαρία για το τίποτα».
Να υπενθυμίσουμε ότι οι αρχαιολόγοι κατήγγειλαν ότι στον κατάλογο με τα 10.119 ακίνητα του Δημοσίου που δόθηκαν προς αξιοποίηση στο Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνονται και αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία.
Με τις δηλώσεις αυτές, η νέα υπουργός Πολιτισμού ξεκαθάριζε αυτό που η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα υπέκρυπτε: ότι πράγματι στις λίστες με τα ακίνητα που μεταβιβάζονται στη εταιρεία ακινήτων δημοσίου, η αλλιώς στο λεγόμενο υπερταμείο, συμπεριλαμβάνονται μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι με μερικούς εξ αυτών να είναι ο Ενετικός προμαχώνας Lando, το φρούριο Φιρκά, το αρχαιολογικό μουσείο Κρήτης και το τούρκικο χαμάμ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο διασταυρώνονται οι κωδικοί του εθνικού κτηματολογίου γίνεται σαφές ότι το ζήτημα αφορά αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Κρήτη.
«Πρόκειται για νόμο του 2016 που έδινε στο Υπερταμείο το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου με εξαίρεση των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων, των περιοχών Ramsar κ.λπ. Δεν έχω λόγο να αμφισβητώ τη νομική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών», τόνισε η υπουργός και παραδέχτηκε ότι «κακώς δεν υπήρξε πρόβλεψη να εξαιρεθούν τα μνημεία», προσθέτοντας ότι «πρέπει να δούμε αν είναι κάτι που απειλεί τα μνημεία ή μια χρόνια ασθένεια του υπουργείου να μην έχει κτηματολόγιο».
Η κυρία Ζορμπά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, λέγοντας ότι «θα δούμε αν είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστεί» και προσθέτοντας «να τοποθετηθεί το ΥΠΟΙΚ που μας διαβεβαιώνει ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα και δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω αυτό».
«Υποθέτω ότι η κυρία Κονιόρδου έκανε μια συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ, αλλά δεν το ξέρω», πρόσθεσε για τη σύνταξη του καταλόγου το 2016.
Η κ. Ζορμπά κατέληξε λέγοντας: «Και ο νόμος και η Βουλή που τον ψήφισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τον υπέγραψε, θεωρώ ότι δεν θα έβαζαν σε δοκιμασία κανέναν αρχαιολογικό χώρο και χώρο που ανήκει σε πολιτιστική κληρονομιά και η οποία προστατεύεται συνταγματικά. Δημιουργήθηκε μια αίσθηση ανασφάλειας. Δεν ξέρω για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, υπάρχει ένα κενό με το κτηματολόγιο που δεν ολοκληρώνεται. Εκεί πρέπει να δώσουμε την προσοχή μας, γιατί είναι έργο υποδομής».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη της κ Ζορμπά στο ραδιοσταθμό ΘΕΜΑ 104,6 πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.