Πέντε αιτήσεις ακύρωσης για το μάθημα των θρησκευτικών στο ΣτΕ

0

Πέντε αιτήσεις ακύρωσης για το μάθημα των θρησκευτικών συζητούνται αύριο Παρασκευή ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αθανάσιο Ράντο.
Η Ένωση Αθέων και άλλοι πέντε προσφεύγοντες έχουν ζητήσει κατ’ αρχήν να αφαιρεθούν από τις δικαστικές αίθουσες οι θρησκευτικές εικόνες. Οι προσφυγές αφορούν το μάθημα των θρησκευτικών  και το περιεχόμενο του στα σχολεία,   τον υποχρεωτικό εκκλησιασμό και την καθημερινή προσευχή στα σχολεία και τον τρόπο απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών.
Συγκεκριμένα, στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Ένωση Αθέων,  η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και 24 πολίτες (γονείς κ.λπ.).
Παρεμβάσεις υπέρ του μαθήματος των  θρησκευτικών και κατά των αντίθετων υπουργικών αποφάσεων έχουν καταθέσει η Εκκλησία της Ελλάδας, η Εκκλησία της Κρήτης και   ο «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Θεολόγων «Καιρός» για την Αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης».
Τόσο στις αιτήσεις ακύρωσης όσο και στις παρεμβάσεις τίθενται ζητήματα κατοχύρωσης της θρησκευτικής ελευθερίας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το άρθρο 16 του Συντάγματος που αφορά την Παιδεία.
Αύριο κατά τη έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο προεδρεύων κ. Ράντος να ανακοινώσει εάν γίνεται δεκτό ή απορρίπτεται το αίτημα για την αφαίρεση της εικόνας  που υπάρχει στο κέντρο της δικαστικής  αίθουσας.

Share.

Comments are closed.