Δολοφονία Φύσσα: Πέντε χρόνια από το πλήγμα στην Δημοκρατία – Πέντε χρόνια χωρίς απόφαση

0

Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα, τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, στο Κερατσίνι από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της Χρυσής Αυγής.
Τότε η ενέδρα θανάτου για τον 34χρονο ράπερ Παύλο Φύσσα (Killah P.) στήθηκε στην Αμφιάλη. Ο 45χρονος χρυσαυγίτης Γιώργος Ρουπακιάς τον μαχαίρωσε στην καρδιά, ό οποίος φυσικά δεν ήταν μόνος. 
Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και οργανώσεις και συλλογικότητες απευθύνουν κοινό κάλεσμα για συμμετοχή στην κεντρική αντιφασιστική διαδήλωση για τα 5 χρόνια από τη δολοφονία στις 5.30 το απόγευμα στο Κερατσίνι.
Ποιος ήταν ο Παύλος Φύσσας
Ο Παύλος γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1979. Ο πατέρας του δούλευε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος. Ο Φύσσας μετά το σχολείο είχε δουλέψει και αυτός σε παρόμοιες εργασίες από το 1998 μέχρι το 2003 και ανήκε στο Συνδικάτο του Μετάλλου, ενώ στη συνέχεια είχε ασχοληθεί πιο ενεργά με τη μουσική.

Από την ηλικία των 18 ετών είχε γνωριστεί με μέλη της Freestyle Productions, εταιρείας παραγωγής low bap μουσικής με έδρα το Πέραμα. Το καλλιτεχνικό του όνομα Killah P σήμαινε σύμφωνα με τον ίδιο «Killah Past – Δολοφόνος του παρελθόντος» και το πήρε όταν έφυγε από την Freestyle Productions. Είχε συμμετάσχει σε δισκογραφικές συλλογές και είχε κάνει αρκετές ζωντανές εμφανίσεις στην Αθήνα και την περιφέρεια. Συνεργάστηκε με γνωστούς hip-hop καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Μεντζέλος από τα Ημισκούμπρια, μαζί με τον οποίο δημιούργησε βίντεο με τίτλο «Κρίση», και τον Λόγο Απειλή.
Μέσω της μουσικής του μιλούσε για πρόσφυγες, μετανάστες, για τη βία του κατεστημένου, για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και του Κάρλο Τζουλιάνι, διαδηλωτή στη Γένοβα το 2001. Δεν ανήκε σε καμία παράταξη, αλλά είχε αναπτύξει αντιφασιστική δράση.
Η Δίκη της Χρυσής Αυγής
Τον Σεπτέμβριο του 2013, αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, καθώς και δεκάδες στελέχη και μέλη της τα οποία εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στην τεράστια δικογραφία.

Έπειτα από μια μακρά ανακριτική διαδικασία που κράτησε 9 μήνες, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε με αμετάκλητο βούλευμά του την παραπομπή 69 προσώπων, μεταξύ αυτών σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής, όπως αυτή αναδείχθηκε στις εκλογές του 2012.
Στις σελίδες του βουλεύματος περιγράφονται όλα τα αδικήματα που διαπράχτηκαν από στελέχη και μέλη της οργάνωσης της Χρυσής Αυγής από το 2008 και στις 20 Απριλίου 2015 ξεκίνησε μια από τις σημαντικότερες δίκες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. 
Σήμερα, ακριβώς πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και τρία χρόνια από την έναρξη της πολύκροτης δίκης, το δικαστήριο σε 275 συνεδριάσεις έχει ακούσει τους 129 μάρτυρες του κατηγορητηρίου, 16 μάρτυρες της πολιτικής αγωγής και δύο επιπλέον κλητευθέντες, έχει πληροφορηθεί για πάνω από 100 επιθέσεις της ΧΑ που έχουν συσχετιστεί στη δίκη και έχει λάβει γνώση του τεράστιου όγκου του αποδεικτικού υλικού που εμπεριέχεται στη δικογραφία, των εγγράφων, των τηλεφωνικών κλήσεων, των μηνυμάτων, των βίντεο και των φωτογραφιών. Ωστόσο ακόμα δεν έχει βγει απόφαση με αποτέλεσμα ο φερόμενος ως δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, να είναι εκτός φυλακής.
Τι έχει γίνει από το 2015 μέχρι 2018 στο δικαστήριο
Η δίκη της ΧΑ ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015 στον Κορυδαλλό με πολύ αργούς ρυθμούς και με μόλις 4 δικάσιμες το μήνα και κυρίως την απασχόλησαν διαδικαστικά ζητήματα και όχι η ουσία. Κάποιους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2016, υπήρξε ένα μεγάλο κενό στη διαδικασία το οποίο οφείλεται στην επί 5,5 μήνες αποχή των δικηγόρων από τις αίθουσες για το ασφαλιστικό. Εκτιμάται ότι τότε χάθηκαν περίπου 40 συνεδριάσεις, γιατί για άγνωστο λόγο δεν εδόθη άδεια στους δικηγόρους από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Η δίκη ξεκίνησε και πάλι τον Ιούνιο του 2016 τόσο στο Εφετείο όσο και στον Κορυδαλλό και εξελίχθηκε με έναν ικανοποιητικό ρυθμό της τάξης των 10-12 δικάσιμων το μήνα. Αριθμός ικανοποιητικός και για τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής οι οποίο δουλεύουν αμισθί και θα πρέπει να απασχολούνται και σε άλλες δικές.
Που βρίσκεται σήμερα η δίκη
Σήμερα η διαδικασία βρίσκεται στη φάση της ανάγνωσης εγγράφων. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνούν τους 150. και αμέσως μετά θα έρθει η σειρά των απολογιών οι οποίες αναμένονται την Άνοιξη. Πάντως οι συνήγοροι υπεράσπισης εκτιμούν ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2019.   

Share.

Comments are closed.