Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Έκκληση για απομάκρυνση των παιδιών από τη Μόρια

0

Έκκληση για επείγουσα μεταφορά όλων των ευάλωτων ατόμων και ιδιαίτερα των παιδιών, που βρίσκονται στον καταυλισμό της Μόριας, σε ασφαλή στέγη απευθύνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Σε ανακοίνωσή τους οι ΓΧΣ τονίζουν ότι ο καταυλισμός βρίσκεται σε κατάσταση «πρωτοφανούς έκτακτης ανάγκης» όσον αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία των προσφύγων.
Οι ΓΤΧ κάνουν λόγο για περιστατικά εφήβων στη Μόρια, που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί, τονίζοντας πως υπάρχουν σημαντικά κενά στην πρόσβαση ιατρικής φροντίδας.
Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, στο πλαίσιο δραστηριότητας ψυχικής υγείας για παιδιά (6-18 ετών), οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 1/4 των παιδιών (18 από τα 74) είχαν αυτοτραυματιστεί ή είχαν κάνει απόπειρα ή είχαν σκέψεις αυτοκτονίας. Άλλοι ανήλικοι ασθενείς παρουσιάζουν επιλεκτική βωβότητα, κρίσεις πανικού, άγχος, εκρήξεις επιθετικότητας και συνεχείς εφιάλτες.
Έλλειψη ασφάλειας και υγιεινής
«Αυτά τα παιδιά προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, που έχουν υποστεί ακραία επίπεδα βίας και ψυχικού τραύματος. Αντί να λάβουν φροντίδα και προστασία στην Ευρώπη, βιώνουν διαρκή φόβο, στρες και επεισόδια νέας βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας» λέει ο Ντέκλαν Μπάρι, παιδίατρος και ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.

«Επιπλέον, το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από έλλειψη ασφάλειας και υγιεινής, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πολλά περιστατικά υποτροπιάζουσας διάρροιας και δερματικών λοιμώξεων σε παιδιά όλων των ηλικιών. Με τέτοια υπερσυγκέντρωση και απουσία υγιεινής, ο κίνδυνος επιδημιών είναι πολύ μεγάλος».
Μόνο τις δύο πρώτες βδομάδες του Σεπτέμβρη στη Λέσβο κατέφτασαν 1.500 άνθρωποι, χωρίς στέγη, φαγητό και ελάχιστη ιατρική κάλυψη.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει πολλά παιδιά για τα οποία το τοπικό νοσοκομείο έκρινε ότι χρειάζονται φροντίδα στην Αθήνα. Ωστόσο, εξαιτίας της έλλειψης στέγης στην ηπειρωτική χώρα, τα παιδιά αυτά είναι αναγκασμένα να ζουν σε ένα περιβάλλον όπου τα ιατρικά προβλήματα και η ψυχική υγεία τους επιδεινώνονται.
«Εδώ και τρία χρόνια είμαστε μάρτυρες των άθλιων συνθηκών κάτω από τις οποίες ζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη Μόρια. Απευθύνουμε ακόμη μια φορά έκκληση στις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εφαρμόσουν βιώσιμες λύσεις για να σταματήσει αυτή η τραγική κατάσταση. Είναι καιρός πια να δοθεί τέλος στις απάνθρωπες συνέπειες της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Είναι ώρα για άμεση μετεγκατάσταση των πλέον ευάλωτων προσφύγων σε ασφαλείς συνθήκες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη» τονίζει ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Να υπενθυμίσουμε ότι και η Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχει κρίνει ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον  το κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Μόρια Λέσβου. Απόφαση η οποία βασίστηκε σε εκθέσεις αυτοψίας υπαλλήλων του τμήματος περιβαλλοντικής υγιεινής και υγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Λέσβου.
Εκείνο όμως που μας προκαλεί ιδιαίτερη θλίψη συνάμα και αγανάκτηση είναι ότι – και το λέμε αυτό για όσους το έχουν ξεχάσει – όταν δημιουργήθηκε το hotspot της Αμυγδαλέζας, κάποιοι είχαν ανέβει στα κεραμίδια και αν συνέβαινε το παραμικρό εκεί μέσα καιγόταν, κυριολεκτικά και μεταφορικά, το Σύνταγμα. Σήμερα όμως, δυστυχώς για αυτούς τους δύστυχους ανθρώπους, στην κατάσταση που είναι η Μόρια, κάνει την Αμυγδαλέζα, που φυσικά δεν ήταν ότι το καλύτερο, να φαντάζει ως ξενοδοχείο Μεγάλης Βρετανίας και το χειρότερο είναι ότι πια κανείς από κείνους του παλιούς αλληλέγγυους δεν υπάρχει σήμερα, γιατί κάποιοι από αυτούς τώρα νέμονται την εξουσία!

Share.

Comments are closed.