ΑΔΕΔΥ: «Παγίδες» στο μηχανογραφικό των Πανελλαδικών – Τι απαντά το Υπουργείο

0

Λάθος στο μηχανογραφικό των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων που παγίδευσε τους υποψηφίους, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, ενώ για το θέμα αναμένεται να κατατεθεί και ερώτηση στη Βουλή, από βουλευτές της αντιπολίτευσης. Η ΑΔΕΔΥ μάλιστα ζητάει να δοθούν ειδικές οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας ώστε να αποκατασταθεί η αδικία.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο «στο μηχανογραφικό δελτίο των πανελληνίων εξετάσεων 2018, περιλαμβάνονταν με την ίδια ακριβώς ονομασία Πανεπιστημιακές σχολές οι οποίες δεν ήταν ισότιμες (Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστήμιο Πατρών, Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θράκης, Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστήμιο ΑΠΘ).
Όλες οι παραπάνω σχολές είναι 5ετείς, με μοναδική εξαίρεση τη σχολή του νεοσύστατου Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής, η οποία είναι 4ετής και έχει διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα.
Παρόλα αυτά όμως, στο μηχανογραφικό δελτίο 2018, δεν υπήρχε καμία απολύτως διάκριση που να επισημαίνει αυτή την παραδοξότητα και να μπορούν οι υποψήφιοι να γνωρίζουν την διαφορά, ώστε να αποφασίσουν ανάλογα και με βάση τις επιθυμίες τους
».

Είναι δε χαρακτηριστικό, τονίζει η ΑΔΕΔΥ, «πως ποτέ στα χρονικά των Πανελλήνιων εξετάσεων, δεν έχει υπάρξει το φαινόμενο να αναγράφονται με την ίδια ακριβώς ονομασία και χωρίς καμία απολύτως διαφοροποίηση στο μηχανογραφικό δελτίο, σχολές που δεν είναι ισότιμες».
«Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος, υπάρχουν περιπτώσεις υποψήφιων, οι οποίοι ενώ μπορούσαν να εισαχθούν στις 5ετείς σχολές καθώς είχαν τον απαιτούμενο αριθμό μορίων, δηλώνοντας τη σχολή του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής, έμειναν από άγνοιά τους και λόγω του παραπλανητικού τρόπου αναγραφής, εκτός των σχολών επιθυμίας τους και εισήχθησαν σε διαφορετική σχολή, πέφτοντας στην ‘παγίδα’ του μηχανογραφικού δελτίου.
Με δεδομένο τον τεράστιο κόπο και τις θυσίες που έχουν υποβληθεί οι συγκεκριμένοι μαθητές, υπάρχει τεράστιο ηθικό ζήτημα, το οποίο πρέπει να λυθεί με πνεύμα κατανόησης, καθώς αν γνώριζαν ότι υπήρχε διαφορά μεταξύ των σχολών δεν θα είχαν δηλώσει τη σχολή του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής. Είναι βέβαιο πως κανείς δεν επιθυμεί να τραυματιστεί με τόσο άδικο και βίαιο τρόπο η ψυχοσύνθεση νέων ανθρώπων» αναφέρεται στο κείμενο.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ζητάει δίκαιη λύση στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη των συντακτών του μηχανογραφικού δελτίου».

Υπουργείο Παιδείας: Τα πτυχία των ΤΕΙ είναι ισότιμα των Πανεπιστημίων
Εδώ και χρόνια τα πτυχία των ΤΕΙ λόγω της ανωτατοποίησης και της 4ετους φοίτησης είναι πλέον ισότιμα των Πανεπιστημίων». Αυτό  ξεκαθαρίζει το υπουργείο Παιδείας απαντώντας στην ΑΔΕΔΥ, αλλά και σε σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν  λόγο για

παγίδα χιλιάδων υποψηφίων φοιτητών από λάθη στο Μηχανογραφικό».
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας
Το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του διέψευσε δημοσίευμα εφημερίδας με τίτλο
Παγίδες στο μηχανογραφικό οδηγούν σε… λάθος ΑΕΙ». Υποστηρίζει ότι πρόκειται για ψευδές και ανυπόστατο δημοσίευμα και προσθέτει:

  • Ποτέ και για καμία Σχολή ή Τμήμα δεν έχει υπάρξει στα Μηχανογραφικά Δελτία των Πανελλαδικών Εξετάσεων «αστερίσκος» ή άλλου είδους επισήμανση σχετική με τη διάρκεια σπουδών και το επίπεδο των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Άλλωστε το ίδιο δημοσίευμα αναιρεί τα όσα υποστηρίζει στον τίτλο του και στο ρεπορτάζ, από το ίδιο το ρεπορτάζ! Αναφέρει ως παράδειγμα τη Σχολή Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που είναι 4ετούς φοίτησης, ενώ η ίδια σχολή των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Πάτρας είναι 5ετούς φοίτησης.
  • Όλες οι σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι 4ετούς φοίτησης, απονέμουν πτυχία ισότιμα των υπολοίπων Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ), δηλαδή διπλώματα επιπέδου 6 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων και οι απόφοιτοι λαμβάνουν αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως ρητά αναφέρεται στον νόμο 4521/2018.
  • Πλήθος ρεπορτάζ στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο δημοσιεύτηκαν πριν και μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου άλλωστε υπάρχουν όλα τα σχετικά και μόνο έλλειψη πληροφόρησης δεν μπορεί να ισχυριστεί ο κάθε ενδιαφερόμενος.
  • Είναι απολύτως γνωστό ότι ο νόμος 4485/2017 προβλέπει ότι μόνο τα πενταετή προγράμματα σπουδών αποδίδουν πτυχίο που ακαδημαϊκά είναι επιπέδου μάστερ (επίπεδο 7).
  • Ως γνωστόν δεν δικαιολογείται σε καμία λειτουργία του κράτους άγνοια νόμου.
  • Επιπλέον, είναι απαράδεκτη η υποτίμηση των πτυχίων που θα απονέμει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ως «κατώτερων» και μάλιστα χαρακτηρίζοντάς τα ως «πτυχία ΤΕΙ» όταν εδώ και χρόνια τα πτυχία των ΤΕΙ λόγω της ανωτατοποίησης και της 4ετους φοίτησης είναι πλέον ισότιμα των Πανεπιστημίων.
    Είναι εμφανές ότι το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας δεν υπηρετεί την ενημέρωση. Αναρωτιόμαστε αν είναι ποτέ δυνατόν η άγνοια ενός γονέα να αποτελεί… είδηση.  
Share.

Comments are closed.