Μεγάλη κόντρα κορυφής, που υπέβοσκε καιρό τώρα, ξέσπασε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την οριστική αδειοδότηση των καναλιών.
Η αντιπαράθεση χρονολογείται από διετίας, τουλάχιστον. Ήταν τότε που το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν σε εξέλιξη, αλλά την επικαιρότητα την απασχολούσε το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.
Τότε υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, προωθεί τροπολογία, δυνάμει της οποίας τα κανάλια που δεν είχαν αδειοδοτηθεί με βάση τον πρώτο αποτυχημένο διαγωνισμό θα έπρεπε να κλείσουν 5 εργάσιμες ημέρες από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης και με δεδομένο ότι εκκρεμούσε η προσφυγή των καναλιών στο ΣτΕ – η οποία και καθόρισε τελικά το αποτέλεσμα του πρώτου -αποτυχημένου -διαγωνισμού.
Στην πρωτοβουλία Παππά, έβαλε «φρένο» ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος και ζήτησε να αποσυρθεί η επίμαχη τροπολογία η οποία είχε προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις από την ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Αυτό το γεγονός ήταν που χώρισε την κυβέρνηση σε δύο στρατόπεδα.
Από τη μια, ήταν οι Νίκος Παππάς και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος οι οποίοι υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνει στην πρωτοβουλία της για αλλαγή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
Από την άλλη, ο Νίκος Βούτσης ο οποίος ήταν υπέρμαχος της πιο ήπιας γραμμής, επιμένοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί συναινετικά.
Μετά από μεγάλη αντιπαράθεση επικράτησε η άποψη Βούτση και η τροπολογία Παππά, απεσύρθη. Λίγο αργότερα, ήρθε η απόφαση του ΣτΕ η οποία δεν ακύρωνε μεν τον νόμο Παππά, αλλά διευκρίνιζε ότι η σχετική αρμοδιότητα ανήκει στο ΕΣΡ. Ακολούθησε ο ορισμός του ΕΣΡ μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων.

Η τελική απόφαση για τις άδειες και τα «καρφιά» του Παππά
Μετά από δύο χρόνια (ή 1047 ημέρες) τελικά φτάσαμε στην χθεσινή (5/9/2018) οριστική απόφαση αδειοδότησης των 5 καναλιών.
Αυτή την απόφαση έσπευσε να χαιρετήσει ο Νίκος Βούτσης με δηλώσεις του προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες λέγοντας πως «μετά από τόσα χρόνια, τόσες πατέντες για μη νόμιμη εκπομπή η μη πληρωμή στο Δημόσιο όσων έπρεπε να αποδίδονται, μπαίνει μια τάξη […] με την σφραγίδα του ΕΣΡ και με αδιάβλητες διαδικασίες».
Δηλώσεις έκανε και ο Νίκος Παππάς λέγοντας πως «είχαμε δύσκολες στιγμές και επιμονή σε αυτή την πορεία για να δοθούν άδειες αλλά είχαμε και το δίκιο και το Σύνταγμα με το μέρος μας» και φυσικά πέταξε και τα «καρφιά» του: «έχουν περάσει συνολικά 1047 ημέρες από την ψήφιση ως και την ουσιαστική εφαρμογή του νόμου για τις άδειες» και πρόσθεσε: «Ενδεχομένως να είχαμε τελειώσει νωρίτερα, αν ήμασταν όλοι στην κυβερνητική πλειοψηφία πιο αποφασισμένοι». Όλοι κατάλαβαν ότι στόχος του Ν. Παππά ήταν ο πρόεδρος της Βουλής.

Η συνέχεια από το δημοσίευμα φιλοκυβερνητικού site που «θάβει» Βούτση
Και σαν να μην έφτανε αυτό, φιλοκυβερνητικό Documento έσπευσε να καταστήσει «σαφές» ποιόν είχε στο στόχαστρο ο κ. Παππάς.
Με ένα δηλητηριώδες δημοσίευμα με τίτλο «Από τις ίσες αποστάσεις στη μάχη με τους καναλάρχες, πέρασε στους πανηγυρισμούς ο Βούτσης» η φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα σχολιάζει: «Τη δόξα της κυβερνητικής επιτυχίας έσπευσε να καρπωθεί ο πρόεδρος της Βουλής μετά την ανακοίνωση των πέντε κατόχων τηλεοπτικών αδειών από το ΕΣΡ, γεγονός που προκάλεσε ποικίλα και πικρόχολα σχόλια». Σημειώνεται μάλιστα ότι ο «πρόεδρος της Βουλής […] προχώρησε σε δηλώσεις πριν από τον αρμόδιο υπουργό»!
Για να ολοκληρώσει το… θάψιμο στον Ν. Βούτση με τα εξής: «Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές, έκαναν λόγο για… όψιμη ευαισθησία του κ. Βούτση αναφορικά με το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών προσάπτοντάς του την τακτική των ίσων αποστάσεων όταν η κόντρα κυβέρνησης – καναλαρχών βρισκόταν στο «κόκκινο»».

Share.

Comments are closed.