Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Ο Φλώρος αποφυλακίστηκε με νόμο των πολιτικών

0

«Ψάξτε υπαίτιους σε αυτούς που εκδίδουν πιστοποιητικά, εμείς εφαρμόσαμε το Νόμο σας», ξεκαθαρίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ).
Σφοδρές αντιδράσεις και κόντρα μεταξύ Δικαιοσύνης και πολιτικής ηγεσίας προκαλεί η αποφυλάκιση για «λόγους υγείας» του 39χρονου Αριστείδη Φλώρου, ο οποίος έχει καταδικαστεί για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης των εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος Energa – Hellas Power και εξέτιε στη φυλακή ποινή κάθειρξης 21 ετών.
Κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης εξέδωσαν αυστηρές ανακοινώσεις, αφήνοντας αιχμές για τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης αλλά και κατά όσων εξέδωσαν το πιστοποιητικό αναπηρίας στον καταδικασθέντα Αριστείδη Φλώρο.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ωστόσο, δεν άφησε αναπάντητες τις ανακοινώσεις των πολιτικών. Σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε το πρωί της Δευτέρας (27/08), κάνει λόγο για υποκρισία και φαρισαϊσμό επισημαίνοντας πως αυτό που έκανε η Δικαιοσύνη ήταν να εφαρμόσει το νόμο που έχουν εκδώσει και ψηφίσει η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία. Παράλληλα, καλεί τους πολιτικούς να αναζητήσουν ευθύνες και τους υπαίτιους της αποφυλάκισης Φλώρου σε αυτούς που εκδίδουν πιστοποιητικά αναπηρίας

Διαβάστε την αιχμηρή ανακοίνωση των Δικαστών και Εισαγγελέων:
«Η παραπληροφόρηση και οι αθεμελίωτες καταγγελίες σε βάρος των δικαστικών λειτουργών που χορήγησαν την υφ’ όρο απόλυση του καταδίκου, Α. Φλώρου, μας υποχρεώνουν να επαναλάβουμε βασικά και αυτονόητα νομικά αξιώματα, όπως την υποχρέωση του Δικαστή να εφαρμόζει το Νόμο, ανεξάρτητα από το εάν συμφωνεί ή όχι με αυτόν.
Ο Α. Φλώρος καταδικάστηκε για υπεξαίρεση σε κάθειρξη 21 ετών με απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Το Δικαστικό Συμβούλιο κρίνοντας την προηγούμενη εβδομάδα αίτημά του για υφ’ όρον απόλυση εφάρμοσε το άρθρο 110 Α’ του Ποινικού Κώδικα (όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4356/2015) το οποίο υποχρεώνει τους Δικαστές –χωρίς τη δυνατότητα διεξαγωγής πραγματογνωμοσύνης- να διατάξουν την υφ’ όρο απόλυση, εάν διαπιστώνεται ο με ευεργετικό τρόπο υπολογισμός του 1/5 της ποινής και η αναπηρία του καταδίκου σε ποσοστό άνω του 67% από βεβαίωση του ΚΕ.Π.Α. καθιστώντας τους δύο αυτούς παράγοντες αμάχητα τεκμήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση.
Στην προκειμένη περίπτωση ο κρατούμενος προσκόμισε στο Δικαστικό Συμβούλιο σχετική βεβαίωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που τον έκρινε ανάπηρο σε ποσοστό 70%. Επομένως δεν υπήρχε καμία άλλη δυνατότητα για το Συμβούλιο από την απόλυση του καταδίκου.
Όσοι «οργισμένοι» ψάχνουν τους υπαίτιους για τέτοιες αποφυλακίσεις έχουν τη δυνατότητα είτε να πιέσουν τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία για αλλαγή της σχετικής νομοθετικής διάταξης εάν δεν συμφωνούν μ’ αυτήν, είτε να ζητήσουν διερεύνηση του τρόπου χορήγησης των πιστοποιητικών αναπηρίας εάν κρίνουν ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Ξεπερνάει όμως κάθε όριο φαρισαϊσμού και υποκρισίας να καταγγέλλονται από θεσμικούς φορείς αυτοί που εφάρμοσαν το Νόμο ενεργώντας σύμφωνα με τη συνταγματική τους αποστολή! Η εποχή που Δικαστές και Εισαγγελείς έπαιζαν το ρόλο της «Ιφιγένειας» σιωπώντας σε τέτοιες προκλήσεις, έχει πλέον περάσει

Share.

Comments are closed.