Στην κόψη του ξυραφιού το Ποτάμι – Οι ομάδες και οι πιθανές συνεργασίες

0

Μπερδέματα και εκνευρισμοί επικρατούν στις τάξεις του Ποταμιού, λόγω του κυρίαρχου διλήμματος σχετικά με τις προεκλογικές συνεργασίες, που πρέπει να επιλέξει το εν λόγω κόμμα ενόψει των επικείμενων εκλογών.

Αυτή τη στιγμή το Ποτάμι, που διαθέτει μόλις 6 βουλευτές, στην ουσία είναι κομμένο στα τέσσερα.

Ας δούμε την ανθρωπογεωγραφία αυτού του χώρου:

  1. Είναι αυτοί που τάσσονται υπέρ της αυτόνομης πορείας του Ποταμιού.

Το διαζύγιο με το ΚΙΝΑΛ δεν έδωσε νέα δυναμική στο κόμμα της Σεβαστουπόλεως, αλλά ο Σταύρος Θεοδωράκης θα ζυγίσει όλες τις πιθανότητες να κατέλθει το Ποτάμι αυτόνομα στις ευρωεκλογές (χωρίς να είναι ο ίδιος υποψήφιος ευρωβουλευτής). Η πρότασή του θα κατατεθεί στο προσεχές Συνέδριο του Ποταμιού που θα γίνει τον Οκτώβριο, με κύρια θέματα την έγκριση πολιτικών θέσεων, την πολιτική συνεργασιών και εκλογή νέων ηγετικών οργάνων.

  1. Είναι αυτοί που θέλουν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρώτο βιολί» σε αυτή την κατεύθυνση είναι ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης. Σε νέες δηλώσεις του μάλιστα σήμερα στο Ραδιόφωνο 24/7, δήλωσε ότι «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το Ποτάμι δεν μπορεί να συνεργαστεί με την ΝΔ. Δεν ισχύει το ίδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης αν συνεχίσει την πορεία προσαρμογής στην πραγματικότητα και αυτοκριτικής. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει διάλογος μετά τις εκλογές. Τότε θα κληθούμε να απαντήσουμε στα διλήμματα των συνεργασιών. Ο πρωθυπουργός έχασε μια ευκαιρία στην Ιθάκη, γιατί δεν έκανε αυτοκριτική, για το πρώτο εξάμηνο του 2015».

  1. Αυτοί που αποκλείουν κάθε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτή την «ομάδα» περιλαμβάνονται οι Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Αμυράς και Σπύρος Λυκούδης. Σε πρόσφατο άρθρο του στα Νέα, ο κ. Λυκούδης, έγραφε πρόσφατα για τις συνεργασίες «Μπορεί να υπάρξει μια τέτοια συνάντηση, ένα τέτοιο «προοδευτικό μέτωπο» με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ; Ισχυρίζομαι ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί σήμερα να εγκαταλείψει τις παθογένειες της γέννησής του, δηλαδή τον διάχυτο μαξιμαλισμό, τον λαϊκισμό, τις ακραίες «αντισυστημικές εξάρσεις». Έχω τοποθετηθεί για αυτό προ πολλού σε ανύποπτο χρόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2010 γεννήθηκε και σφραγίστηκε με πολιτική κουλτούρα και συμπεριφορά που δύσκολα μετεξελίσσεται. Αυτό που θα ευχόμουν είναι μια εκρηκτική αλλαγή στο εσωτερικό του που με τη σειρά της θα διαμόρφωνε βεβαίως άλλες καταστάσεις στο σύνολο του χώρου. Αυτό όμως είναι αδύνατο όσο κυβερνά. Η πολιτική έχει καλώς ή κακώς σκληρές πλευρές. Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και όλα όσα θα την συνοδεύσουν, αν υπάρξει, περνάει μέσα από την εκλογική – πολιτική του ήττα».

  1. Αυτοί που επιθυμούν συνεργασία με τη ΝΔ.

Σε αυτή την προσπάθεια πρωτοστατούν ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι και οι δύο θα είναι υποψήφιοι με τη ΝΔ στις προσεχείς εκλογές. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε πρόταση στο Ποτάμι να υπάρξει προεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ. Στην περίπτωση αυτή, στα ψηφοδέλτια της ΝΔ θα συμμετάσχουν οι νυν βουλευτές Γιώργος Αμυράς, Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Μαυρωτάς. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ, αν ισχύσει αυτή η συμφωνία.
Ο Σπύρος Λυκούδης δέχεται επίσης εισηγήσεις από το περιβάλλον του να συνεργαστεί με τη ΝΔ, αφού αποκλείει κάθε πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Έρωτας του ΣΥΡΙΖΑ προς το Ποτάμι
Μιας και αυτή την ώρα το κυβερνών κόμμα σκέφτεται να διακόψει την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και να την αντικαταστήσει με κάποιο κόμμα του προοδευτικού χώρου. Και επειδή κατά τα φαινόμενα το ΚΙΝΑΛ δεν ενδίδει σε μια τέτοια πρόταση, τα βλέμματα των κυβερνητικών στελεχών πέφτουν στο Ποτάμι, το οποίο διαθέτει σήμερα 6 βουλευτές που αρκούν για την κυβερνητική πλειοψηφία.

Μάλιστα πρόσφατα, ο Νίκος Ξυδάκης τροφοδότησε αυτή τη συζήτηση και δήλωσε ότι δεν συντρέχουν πια οι λόγοι συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, μετά το τέλος των μνημονίων. Χαρακτηριστικά είπε ο κ. ξυδάκης:
«Οι συνθήκες που επέβαλαν αυτή την τακτική συμμαχία δεν συντρέχουν πια. Αλλάξαμε ιστορική σελίδα και ο καθένας θα κάνει τους λογαριασμούς του και θα πορευτεί. Η κα Γεννηματά είναι απέναντι. Νομίζω ότι ο κόσμος που ξανάπλασε τη σκέψη του από το 2012 και έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ από μικρό μεγάλο κόμμα, δεν άκουσε κανέναν ηγέτη αλλά το ένστικτό του. Υπάρχει μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία που πρέπει να ξαναβγεί μπροστά».
Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης εξακολουθεί να αρνείται κάθε ενδεχόμενο σύμπλευσης με τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι υβριστικό να λέγεται ότι το Ποτάμι θα αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛ στη κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Share.

Comments are closed.