Νίκος Τσούλιας: Τέλος των μνημονίων; Ούτε για αστείο…
Πόσο αφελής μπορεί να είναι κάποιος για να πιστέψει ότι το τέλος των μνημονίων τελειώνουν με την τυπική ισχύ τους; Αλλά και πόσες λεηλασίες μπορούν να κάνουν στο γλωσσικό μας κώδικα οι γνωστοί απελευθερωτές της χώρας Τσίπρας και Καμμένος για να πείσουν την «κοινή γνώμη» ότι τελείωσαν οι δεσμεύσεις της χώρας έναντι των δανειστών;
Τρία είναι – κατά τη γνώμη μου – τα κριτήρια για να απαντηθεί το απλό ερώτημα: «Τελείωσαν τα μνημόνια»;
α) Οι εφαρμοστικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί από τις κυβερνήσεις θα παύσουν να ισχύουν;
Η απάντηση είναι προφανής. Κανένας νόμος δεν καταργείται! Εφεξής και με βάση τους γενικούς περιορισμούς που έχουν γίνει στο 4ο μη τυπικό αλλά πανίσχυρο μνημόνιο θα αναιρούνται σταδιακά κάποιοι απ’ αυτούς τους νόμους με προτεραιότητες που θα διαμορφώνονται από την ελληνική πολιτεία. Η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα ή στην προ κρίσης εποχή θα πάρει δεκαετίες.
β) Υπάρχουν νέα μνημονιακά μέτρα που θα εφαρμοστούν στο μέλλον;
Και εδώ η απάντηση είναι γνωστή. Έχουν ήδη ψηφιστεί από τη συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. η μεγάλη μείωση των συντάξεων από 1.1.2019 και η μείωση του αφορολόγητου από την 1.1.2020, μέτρα που θα συρρικνώσουν από το εισόδημα των εργαζομένων τα μικρά περιθώρια μιας στοιχειώδους επιβίωσης. Αλλά η μεγάλη οικονομική θηλιά είναι η ψήφιση των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων που πρέπει να δημιουργεί η ελληνική οικονομία μέχρι το 2060! Αυτή είναι η απόλυτη υποδούλωση της παραγωγικής δυναμικής της χώρας μας. Αν αυτή η δέσμευση δεν αλλάξει, δεν υπάρχει ελπίδα. Γιατί πρέπει ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας να υπερβαίνει σαφώς τα πρωτογενή πλεονάσματα – κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο.
γ) Η χώρα μας θα κινείται αυτόνομα στις επιλογές των οικονομικών μέτρων τα επόμενα χρόνια;
Η απάντηση εδώ έχει αμφισημία και μπορούμε να δώσουμε την απάντηση: «και ναι και όχι». Δεν θα υπάρχει απόλυτος έλεγχος για κάθε οικονομικό μέτρο στην ελληνική κυβέρνηση, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Αλλά θα υπάρχει επιτροπεία ανά τακτά χρονικά διαστήματα – τετράμηνα – στα οποία η επιτροπή των δανειστών θα ελέγχει την πορεία της οικονομίας, την εφαρμογή των δεσμεύσεων και κυρίως την εξέλιξη των πρωτογενών πλεονασμάτων. Επομένως σε καμιά περίπτωση, δεν θα υπάρχει απόλυτη αλλά μόνο σχετική ελευθερία στις κινήσεις της πολιτείας μας.
Ωστόσο, προσθετικά και προφανώς πιο σημαντικά από τα ερωτήματα που ετέθησαν, υπάρχουν πιο καθοριστικά ερωτήματα που αφορούν την ουσία της εθνικής οικονομίας μας και την προοπτική της χώρας μας. Και είναι τα εξής:
* Νίκος Τσούλιας, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ)
Προηγούμενα άρθρα
Με ανακοίνωσή του ο βουλευτής και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, αναφέρει ότι…
«Αντί να ασχολούμαι με το τι κάνουν τα άλλα κόμματα, προτιμώ να ασχολούμαι με το…
Η κυβέρνηση, για ακόμη μια φορά, επιλέγει να διαχειριστεί τις τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές πληγές…
Tην Κυριακή 27 Απριλίου 2025 o Δήμος Βριλησσίων σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του…
Ολοκληρώνονται οι εργασίες στο Πάρκο Τσέπης στην πλατεία Ρίτσου στα Πευκάκια οπότε και αναμένεται περίπου…
Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), στην οποία συμμετέχουν 86 κατά τόπους Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης…