Γένοβα: Κατάρρευση γέφυρας – Στους 30 οι νεκροί

0

Στους 30 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν πολλοί σοβαρά τραυματίες.
Σύμφωνα με μαρτυρίες που μεταδίδει η ηλεκτρονική έκδοση της La Repubblica, η κατάρρευση της γέφυρας μπορεί να οφείλεται σε κεραυνό. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που θα πρέπει φυσικά να εξακριβωθεί από τις έρευνες, αλλά το οποίο φαίνεται να ενισχύεται και από το γεγονός ότι ένα σπίτι, που βρισκόταν δίπλα στη γέφυρα, καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά την κατάρρευση. Δυο άνθρωποι που ζούσαν σε αυτό, μεταφέρθηκαν με εγκαύματα σε νοσοκομείο της Γένοβας.
Η τραγωδία σημειώθηκε στις 11:30 το πρωί (ώρας Iταλίας) κατά τη διάρκεια μίας ξαφνικής και σφοδρής καταιγίδας. Από την κατάρρευση, άγνωστος μέχρι στιγμής αριθμός αυτοκινήτων έπεσε στο κενό από ύψος 80 μέτρων.
Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky TG24 μετέδωσε ότι το τμήμα της γέφυρας Morandi που κατέρρευσε φθάνει περίπου τα 200 μέτρα, ενώ πυροσβέστες δήλωσαν στο Associated Press ότι ανησυχούν για την περίπτωση εκρήξεων στις παροχές φυσικού αερίου που διατρέχουν την περιοχή κάτω από τη γέφυρα.
Σύμφωνα με την περιφερειακή διεύθυνση της Πυροσβεστικής της Γένοβας, η γέφυρα κατέρρευσε σε μεγάλο μέρος πάνω σε σιδηροδρομικές γραμμές. Τα συντρίμμια της άγγιξαν επίσης ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που βρίσκεται από κάτω, όμως φαίνεται πως έχει πληγεί μόνο ο χώρος στάθμευσης του εργοστασίου. Το εργοστάσιο ήταν άδειο, καθώς είναι παραμονή της αργίας της 15ης Αυγούστου, και εκεί βρισκόταν μόνο μια ομάδα συντήρησης.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών έκανε λόγο σε ιταλικά μέσα για «δεκάδες νεκρούς», όπως αναμεταδίδει το Reuters, ενώ και τα τοπικά μέσα επιβεβαιώνουν ότι ο αριθμός των αυτοκινήτων που έχουν εμπλακεί είναι 20.
Μιλώντας στο Sky Italia άλλος μάρτυρας έκανε λόγο για «σκηνικό αποκάλυψης», πιστοποιώντας ότι είδε οκτώ ή εννιά οχήματα να πέφτουν στο κενό.
Η γέφυρα Morandi είναι τμήμα του οδικού άξονα που συνδέει την Ιταλία και τη Γαλλία. Η κίνηση λόγω της θερινής περιόδου δεν ήταν -ευτυχώς-  η μεγαλύτερη δυνατή.
Η γέφυρα κατασκευάστηκε το 1967 έχει μέγιστο ύψος 90 μέτρων και εκτείνεται σε μήκος ενός χιλιομέτρου με το μεγαλύτερο τμήμα της ανάμεσα στις υποστυλώσεις να φθάνει τα 200 μέτρα.
Εκτελούνταν έργα ενίσχυσης των θεμελίων
Στη γέφυρα είχαν ξεκινήσει εργασίες ανακατασκευής ήδη από το 2016, ενώ ο παραχωρησιούχος του έργου δήλωσε ότι την ώρα της κατάρρευσης εκτελούντο έργα ενίσχυσης των θεμελίων, προσθέτοντας ότι η «συμπεριφορά» της γέφυρας παρακολουθείτο διαρκώς. 
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ιταλίας ANSA, οι αρχές θεωρούν πιθανό η κατάρρευση να οφείλεται σε κατασκευαστική αστοχία.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner