Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε δεύτερη αρχαία αιγυπτιακή Σφίγγα – Πρώτες Εικόνες

0

Μια δεύτερη αιγυπτιακή Σφίγγα ενδέχεται να ανακαλύφθηκε από οικοδόμους που πραγματοποιούν έργα βελτίωσης στην περιοχή του ναού του Λούξορ, στην Αίγυπτο, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Το άγαλμα — που λέγεται ότι έχει σώμα λιονταριού και κεφάλι ανθρώπου — ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης της Λεωφόρου των Κριών ανάμεσα στους ναούς του Λούξορ και του Καρνάκ στην ανατολική όχθη του Νείλου.
Το σημείο απέχει περίπου 9,5 χιλιόμετρα από την Κοιλάδα των Βασιλέων, τον τόπο ταφής των αρχαίων Φαραώ της Αιγύπτου.
Αν το εύρημα αποδειχθεί γνήσιο, μπορεί να ανάγεται στο 2500 π.Χ., δηλαδή να είναι άνω των 4.000 ετών.
Το άγαλμα δεν έχει ακόμη ανασυρθεί από το έδαφος, ούτε έχουν δημοσιευτεί φωτογραφίες, εκτός από δύο που δημοσίευσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Youm και αναδημοσιεύουμε, αλλά σύμφωνα με αξιωματούχους οι τουρίστες μπορούν να επισκέπτονται το εργοτάξιο για να δουν το εύρημα.
Ο Μοχάμεντ ‘Αμπελ ‘Αζιζ (Mohamed Abdel Aziz), γενικός διευθυντής των Αρχαιοτήτων του Λούξορ, δήλωσε ότι το εύρημα θα παραμείνει μέσα στο έδαφος για κάποιο χρονικό διάστημα «λόγω της φύσης του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο βρίσκεται», σύμφωνα με το περιοδικό Egypt Today. Πρόσθεσε ότι οι εργασίες εκσκαφής και αναβάθμισης του υφιστάμενου δρόμου Αλ-Κάμπας, ανάμεσα στους δύο ναούς, σταμάτησαν ενόσω αποφάσεις λαμβάνονταν για τη σφίγγα.
Με σώμα λιονταριού και κεφάλι ανθρώπου, η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας, που δεσπόζει δίπλα στη Μεγάλη Πυραμίδα, έχει μήκος 73 μέτρα και ύψος 20 μέτρα. Χρονολογείται γύρω στο 2500 π.Χ. και πιθανόν κτίστηκε για να μοιάζει του Φαραώ Χεφρήνου, πιστεύουν οι ιστορικοί.
Ωστόσο, επί μακρόν επικρατεί η πεποίθηση ότι και άλλες τέτοιες σφίγγες μπορεί να υπάρχουν για να τιμούν άλλους Φαραώ.

  • Διαβάστε τα πλήρη άρθρα των ιστοσελίδων:
    • Egypt Today με τίτλο «New sphinx discovered in Luxor» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ και
    • Αncient-Code με τίτλο «First Images of Recently Discovered Buried Sphinx In Egypt Emerge» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.