Οι πυρκαγιές έκαψαν πέντε βασικά όπλα του Μαξίμου

0

Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση μετά φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Το Μαξίμου προσπαθεί να ξαναπάρει τον έλεγχο στα χέρια του προχωρώντας σε καρατομήσεις υπουργών αλλά και αξιωματούχων της κρατικής μηχανής, σε δεσμεύσεις και εξαγγελίες, ρίχνοντας στη μάχη της επικοινωνίας ακόμα και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Όμως οι ενενήντα δύο (92) νεκροί και οι τραυματίες καθώς και η εικόνα της διάλυσης και των μεθοδεύσεων που εμφάνισε η κυβέρνηση τα πρώτα 24ωρα μετά την καταστροφή δεν επιτρέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ να βγει μπροστά γιατί στην ουσία είναι άοπλος.
Μαζί με την φωτιά κάηκαν και όλα τα σχέδια που ετοίμαζε εδώ και μήνες το Μαξίμου με κύρια επιδίωξη να αποτελέσει το καλοκαίρι την αφετηρία για να ξαναμπεί με αξιώσεις στην αρένα διεκδίκησης της εξουσίας όταν και όποτε προκηρύξει εκλογές.
Ποια είναι λοιπόν τα όπλα της κυβέρνησης που κάηκαν στις φλόγες της Ανατολικής Αττικής;

  1. Το τέλος του Μνημονίου

Μπορεί  κυβερνητικά στελέχη να «διαρρέουν» ότι οι γιορτές και οι παράτες, συνοδεία ευρωπαίων αξιωματούχων που ακούγονταν ότι θα γίνουν με αφορμή το τέλος των μνημονίων να ήταν εισηγήσεις υπουργών που δεν είχαν λάβει ποτέ την τελική έγκριση,  ευνόητο είναι όμως  ότι ο Αλέξης Τσίπρας  θα αξιοποιούσε την ευκαιρία για να διατυμπανίσει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, αλλά και να εγγυηθεί προσωπικά για ένα καλύτερο αύριο άνευ ελέγχων. 
Τα μεγαλεπήβολα  σχέδια φαίνεται πως θα παραμείνουν όνειρα θερινής νυκτός αφού οποιαδήποτε υπερβολή θα ήταν προκλητική την ώρα που το πανελλήνιο δεν έχει ακόμα συνέλθει από τα όσα έγιναν.  Ακόμα και αν γίνουν κάποιες εκδηλώσεις θα απέχουν πολύ από τους αρχικούς σχεδιασμούς.

  1. Το πολλά υποσχόμενο υπερπλεόνασμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προαποφασιστεί μια συνάντηση (περί τα τέλη Ιουλίου) μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου όπου θα γίνονταν μια πρώτη συζήτηση για την διανομή του υπερπλεονάσματος ως πρώτο «πιάτο» πριν την πανηγυρική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου. Τους πρόλαβε όμως η φωτιά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι όποιες ανακοινώσεις μετατίθενται για την ΔΕΘ που και εκεί όμως το «καλάθι» των παροχών αναμένεται  να είναι μικρό.
O Πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε παροχές χωρίς όμως να μπει σε λεπτομέρειες διότι θα περιμένει πρώτα να επιβεβαιωθούν τα πρώτα οικονομικά στοιχεία. Ο Σεπτέμβριος προμηνύεται ο πιο καθοριστικός μήνας του χρόνου για την πορεία των εσόδων, αφού θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, αλλά και η πρώτη δόση του νέου ΕΝΦΙΑ.  «Θολό» φαίνεται πως θα παραμείνει έως τότε το τοπίο και σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι με την περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου από τις αρχές του νέου έτους.

  1. Η Αναθεώρηση Συντάγματος

Σύμφωνα με πληροφορίες μας και η κορυφαία αυτή θεσμική διαδικασία αναβλήθηκε λόγω της φωτιάς. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ήταν στο πρόγραμμα να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις κατά την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου, όμως τα σχέδια ματαιώθηκαν αφού την παραμονή του εορτασμού έγινε η καταστροφή.

  1. Σταμάτησε το νομοθετικό έργο

Η πυρκαγιά επηρέασε συνολικότερα την λειτουργία της κυβέρνησης. Με μια πρωτοφανή απόφαση δόθηκε «οδηγία» στους βουλευτές να απέχουν από ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ την ίδια στιγμή σταμάτησε η επεξεργασία σχεδίων νόμων που είχαν φτάσει ένα βήμα πριν την κατάθεση τους στη Βουλή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό. Οι βουλευτές ειδοποιήθηκαν να συμμετάσχουν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου του ΣΥΡΙΖΑ πλην όμως οι υπουργοί δεν πήγαν στο ραντεβού.

  1. Η πυρκαγιά έκαψε και το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμοί

Οι φωτιές του Ιουλίου έβαλαν επίσης τέλος και στις εισηγήσεις που δέχονταν ο Πρωθυπουργός για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στα τέλη του 2018. Οι «θιασώτες» της πρότασης αυτής εκτιμούσαν ότι το κλίμα αισιοδοξίας λόγω της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, αλλά και μια πιθανή αναστολή της περικοπής συντάξεων και μείωσης του αφορολόγητου θα μπορούσε να αποτελέσει την ευκαιρία για να αλλάξουν οι όροι της πολιτικής αντιπαράθεσης προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ. Τα σχέδια, όπως ήταν αναμενόμενο, μπήκαν στο συρτάρι.

Share.

Comments are closed.