Γιάννης Μαγκριώτης: Μάνδρες και μάτια υπάρχουν παντού

0

Οι φυσικές καταστροφές υπήρχαν και θα υπάρχουν, αφού σεισμοί θα γίνονται και ακραία καιρικά φαινόμενα θα προκαλούν άλλοτε έντονες βροχοπτώσεις και άλλοτε πυρκαγιές, ενώ το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής θα τα εντείνει.
Στη χώρα μας αντί να ασχολούμαστε με τον σχεδιασμό αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και την οργάνωση των δράσεων για την αποτροπή και τον περιορισμό τους, τις περισσότερες φορές ασχολούμαστε με την επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής.
Χαρακτηριστική περίπτωση η τραγωδία της Ανατολικής Αττικής, όπου συνυπάρχουν:

 • Όλες οι αβελτηρίες των κυβερνήσεων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της δημόσιας διοίκησης και φυσικά το κακώς εννοούμενο ατομικό συμφέρον.
 • Η περιφρόνηση του δημόσιου χώρου, του περιβάλλοντος και κάθε έννοιας πρόληψης και σχεδιασμού διαχρονικά από την πολιτεία και τις τοπικές κοινωνίες.

Μάλιστα, όσο πιο μεγάλο είναι το μέγεθος της συγκέντρωσης του πληθυσμού, των οικονομικών δραστηριοτήτων, ο βαθμός περιφρόνησης του δημόσιου χώρου και της αίσθησης ευθύνης, τόσο πιο συχνά και οδυνηρά θα είναι τα αποτελέσματα ακραίων φυσικών φαινομένων.
Η Θεσσαλονίκη έχει δύο ανοικτά μέτωπα με τις φωτιές, ένα βορειοανατολικά και είναι το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, και ένα δυτικά που είναι οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις και κυρίως οι δεξαμενές πετρελαιοειδών και υγραερίου.
Αδιάψευστοι μάρτυρες είναι η πυρκαγιά του 1986 στις εγκαταστάσεις της Jet Oil στο Καλοχώρι με τους 28 τραυματίες και τις εκτεταμένες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή.
Η πυρκαγιά στο Σέιχ Σου το 1997 κατέκαψε 15.000 στρέμματα δάσους, δημιούργησε τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη και μόνιμο κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων.
Τον πιο μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιών στην Κεντρική Μακεδονία συγκεντρώνει η Χαλκιδική γιατί έχει πολλά κοινά σημεία με την Ανατολική Αττική άλλωστε, το μαρτυρά η καταστροφική πυρκαγιά του 2006 που έκαψε 40.000 στρέμματα δάσους, απείλησε ανθρώπινες ζωές και κατέφερε μεγάλη οικονομική ζημιά για χρόνια στη χερσόνησο της Κασσάνδρας.
Η ελλιπής πρόληψη λόγω και της δραστικής μείωσης των πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση, η έλλειψη του αναγκαίου ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού, η μη εφαρμογή νέων τεχνολογιών εντοπισμού πυρκαγιών και ενημέρωσης των πολιτών, αλλά και η στασιμότητα στη θεσμική ανάπτυξη τόσο της πυροσβεστικής όσο και των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας της κεντρικής διοίκησης, όπως και των περιφερειών και των δήμων, που πολλοί τις υποτιμούν και τις υποστελεχώνουν, αποτελούν εστίες ανησυχίας.
Η πρόληψη ασκείται από τις δασικές υπηρεσίες και η κατάσβεση από την πυροσβεστική και, παρότι ξεπεράστηκε η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο υπηρεσιών, η συνεργασία τους δεν είναι η αναγκαία, ενώ η πρώτη έχει «αποψιλωθεί» από στελέχη και η δεύτερη ακόμη δεν έχει αποκτήσει ξεχωριστό τμήμα δασών με ειδική εκπαίδευση.
Η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία απειλούνται περισσότερο από τις πλημμύρες, λόγω της μη ολοκλήρωσης του master plan της αντιπλημμυρικής προστασίας της που είχε εκπονηθεί το 2010.
Δυστυχώς δεν έχουν τελειώσει πολλά έργα που είχαν δημοπρατηθεί τότε από την κυβέρνηση και ούτε συντηρούνται τα υπάρχοντα, αφού η Περιφέρεια, που έχει την ευθύνη της αντιπλημμυρικής προστασίας από το καλοκαίρι του 2011, αδιαφόρησε με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην έχει δημοπρατήσει ‒όχι να ολοκληρώσει‒ ούτε ένα σημαντικό έργο στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία,
«Μάνδρες» υπάρχουν πολλές στη Θεσσαλονίκη.

*Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι συντονιστής της Πρωτοβουλίας για τη Νέα Σοσιαλδημοκρατία και πρώην υφυπουργός Υποδομών του ΠΑΣΟΚ

Προηγούμενα άρθρα

 1. Γιάννης Μαγκριώτης*: Γιατί στη χώρα μας όλα αλλάζουνε και όλα ίδια μένουν, όπως «η διαπλοκή»;
 2. Γιάννης Μαγκριώτης*: Η τραγωδία στην Αττική να γίνει αφετηρία αφύπνισης πολιτείας και κοινωνίας και όχι έκρηξη λαϊκισμού και παροχολογίας
 3. Γιάννης Μαγκριώτης*: Οι ασύμμετρες απειλές του 2007 έγιναν ασύμμετρα φαινόμενα το 2018
 4. Γιάννης Μαγκριώτης*: Γιατί ο Τραμπ κατηγορεί τη χώρα του και την ΕΕ και επαινεί τον Πούτιν;
 5. Γιάννης Μαγκριώτης*: Δημιουργικοί άνθρωποι μοναδικές εμπειρίες
 6. Γιάννης Μαγκριώτης: Οι αρμόδιοι όπως πάντα είναι σε επιφυλακή
 7. Γιάννης Μαγκριώτης*: γιατί ο βούλγαρος πρωθυπουργός θύμισε στον Τσίπρα ότι η βαλκανική συνεργασία ξεκίνησε το 2003 στη Θεσσαλονίκη
 8. Γιάννης Μαγκριώτης*: Ανοχύρωτες στα πλημμυρικά φαινόμενα η Χαλκιδική και οι περιοχές του Στρυμονικού Κόλπου
 9. Γιάννης Μαγκριώτης*: Εμείς στη Θεσσαλονίκη θα κερδίσουμε πάλι!
 10. Γιάννης Μαγκριώτης*: Οι εκλογές στην Τουρκία είναι σταθμός του μεγάλου μετασχηματισμού της, αφορά όμως κι εμάς
 11. Γιάννης Μαγκριώτης*: Η γραβάτα του πρωθυπουργού ήταν μόνο για το Ζάππειο
 12. Γιάννης Μαγκριώτης*: Η Κομισιόν αποκαλύπτει την ανεπάρκεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της κυβέρνησης στην αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης
 13. Γιάννης Μαγκριώτης*: Η Βουλή έδωσε την εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση να υπογράψει τη συμφωνία, η χώρα όμως μπήκε σε βαθύτερη κρίση
 14. Γιάννης Μαγκριώτης*: Η μετάλλαξη, η θεωρία του χάους και ο ΣΥΡΙΖΑ
 15. Γιάννης Μαγκριώτης*: Σκόπια, Ιούνιος 2018: Πώς μας έμπλεξαν έτσι;
 16. Γιάννης Μαγκριώτης*: Στη Δυτική Θεσσαλονίκη περισσεύουν τα προβλήματα και οι υποσχέσεις
 17. Γιάννης Μαγκριώτης*: «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», δεν σημαίνει, «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ηλία»
 18. Γιάννης Μαγκριώτης*: Μετρό Θεσσαλονίκης – Tα λόγια και τα έργα 
 19. Γιάννης Μαγκριώτης*: Στη συνάντηση Τζιτζικώστα-Χατζηδάκη έβρεξε πάλι δις. ευρώ για την κεντρική Μακεδονία
 20. Γιάννης Μαγκριώτης*, Ελλάδα , κυβερνήσεις, μεγάλα υπουργικά συμβούλια, υπουργοί
 21. Γιάννης Μαγκριώτης*: Προσοχή στις καρμανιόλες των δρόμων τώρα το Πάσχα
 22. Γιάννης Μαγκριώτης*: Από πέρυσι είχα τονίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την ΕΥΑΘ
 23. Γιάννης Μαγκριώτης*: Μια χρήσιμη πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής για τη συνταγματική αναθεώρηση
 24. Γιάννης Μαγκριώτης*: Μια διαβολοβδομάδα ξεκινά με τυφλές συγκρούσεις και κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει
 25. Γιάννης Μαγκριώτης*: Σήμερα η ΝΔ βρήκε γραμμή και η κυβέρνηση έκανε νέα «κωλοτούμπα» – Τη χώρα ποιος τη σκέφτεται;
 26. Γιάννης Μαγκριώτης*: Οι διαρροές Καραμανλή για το Βουκουρέστι αναγκάζουν τον Τσίπρα να αλλάξει γραμμή στο θέμα της FYROM.
 27. Γιάννης Μαγκριώτης*: Το λιβανιστήρι του Τζιτζικώστα σε υπουργούς της κυβέρνησης είχε εξήγηση
 28. Γιάννης Μαγκριώτης*: Το φυτοπλαγκτόν στον Θερμαϊκό ζητά τους αρμοδίους
Share.

Comments are closed.