Νέο μεγάλο βραβείο μαθηματικών στον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη

0

O 36χρονος Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο οποίος στα 27 του χρόνια έλυσε τον γρίφο του Τζων Φορμπς Νας και σήμερα διδάσκει ως καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, τιμήθηκε με ένα από τα σημαντικότερα βραβεία στα μαθηματικά, το Rolf Nevanlinna Prize.
Το βραβείο Rolf Nevanlinna Prize απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια σε επιστήμονες κάτω των 40 ετών που συνεισέφεραν στα μαθηματικά των υπολογιστών. Δίνεται παράλληλα με το βραβείο Fields, που θεωρείται το Νόμπελ των Μαθηματικών.
Η Διεθνής Μαθηματική Ένωση τίμησε με αυτό το βραβείο τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη είναι επειδή «διαμόρφωσε κατανόησή μας για την υπολογιστική πολυπλοκότητα σε θεμελιώδη προβλήματα» που έχουν σχέση με τα μαθηματικά και την οικονομία.
Ο ίδιος δουλεύει πάνω σε προβλήματα που συνδυάζουν την επιστήμη των υπολογιστών, την τεχνητή νοημοσύνη και τα οικονομικά προβλήματα.
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης τελείωσε το Βαρβάκειο Λύκειο και στη συνέχεια αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (με βαθμό 9,98, με άριστα το 10), έκανε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Berkeley, πριν τον προσλάβει η Microsoft ως μεταδιδακτορικό φοιτητή και στην συνέχεια φεύγοντας από εκεί σε έναν χρόνο μετά να γίνει, στα 28 του, επίκουρος καθηγητής στο ΜΙΤ.

  • Διαβάστε το αφιέρωμα του MIT news στο βραβείο του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη με τίτλο «Constantinos Daskalakis wins prestigious Nevanlinna Prize» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.